Bart och Swish – två kommande svenska system för mobilbetalning

Postat:
12:23 - 2012-05-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
48

NFC är en teknik på frammarsch som gör att man bland annat kan använda mobilen till att betala med i butiker. Google tror på NFC, närfältskommunikation, och har i USA lanserat mobilbetalningstjänsten Wallet.

Liknande lösningar är även på gång i Sverige. Två av dessa är Swedbanks Bart samt Swish – ingen av dessa mobilbetalningslösningar använder sig dock av NFC.  Swedbank har inte beskrivit i detalj hur Bart egentligen fungerar, men demovideon ger en rätt god bild av det hela.

Efter inloggning med PIN-kod i Bart-appen anger man rätt belopp varefter en QR-kod genereras som skannas i butiken. Man får sedan en bekräftelse. För närvarande testas systemet i Hemköp Skanstull, Sundbyberg och City i Åhlénshuset i Stockholm.

Swish är å andra sidan tänkt att användas till betalning och pengaöverföringar mellan privatpersoner. Allt man behöver veta är mottagarens mobilnummer och förutsatt att mottagaren är ansluten till tjänsten sätts pengarna sedan in på kontot direkt. Det går att läsa mer om Bart och Swish på de officiella hemsidorna.

Tipstack till Peter!

Lägsta pris på HTC One S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu: