Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

BBK Electronics – den okända smartphonejätten

Större än Apple

Postat:
14:19 - 2021-07-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
De allra flesta är bekanta med klassiska mobiltillverkare som Sony, Motorola, LG och Nokia. Dessa företag har idag små andelar på smartphonemarknaden och LG har rentav kastat in handduken.
Huawei blev allmänt känt i Sverige under de senaste fem åren, samtidigt som allt fler börjar bli bekanta med Xiaomi. Men få har hört talas om BBK Electronics – trots att det privatägda kinesiska konglomeratet är större än Apple på smartphonemarknaden.

BBK Electronics Corporation grundades hösten 1995 av Duan Yongping, i Dongguan i Guangdongprovinsen i södra Kina. Även om BBK är okänt för de allra flesta bortsett från de med aktivt teknikintresse, var företaget världens största smartphonetillverkare i slutet av förra året enligt CounterPoint. Siffror från Canalys visar att BBK även var störst under andra kvartalet i år.

Företagets sammanlagda marknadsandel låg på 19 % under Q4 2020 och på drygt 20 % Q2 2021. Detta tack vare BBK:s mer välkända märken: Oppo, Realme, Vivo, OnePlus och IQOO. BBK tycks föredra att agera i bakgrunden utan att marknadsföra sitt varumärke och göra sig känt, kanske för att BBK:s olika märken mer ska framstå som fristående och självständiga.

Samma sak kan sägas om samröret mellan BBK-märkena Oppo och OnePlus, som i början förnekade att de hade med varandra att göra. Idag är OnePlus ett officiellt Oppo-märke. Något som bör påpekas är att det exakta förhållandet mellan BBK och dess olika märken inte är offentlig information, men den allmänna uppfattningen är att BBK äger företagen.

Marknadsanalytiker anger dock fortfarande märkena separat i sina rapporter. Analyserna pekar på en fortsatt uppåtgående trend för BBK och företaget har börjat etablera sig allt mer i Europa genom framförallt Oppo, Realme och OnePlus.

Ett skrivfel i texten har korrigerats. BBK grundades 1995.

Mest kommenterat

 1. Hur länge har du använt samma smartphone som längst?
 2. Google Pixel 6 kommer uppdateras i fem år
 3. Nya pressbilder på Pixel 6 visar hur mycket kamerorna sticker ut
 4. Realme 8i erbjuder 120Hz-skärm för 199 euro
 5. Sony tillkännager ny produkt 26 oktober
 6. Amazfit lanserar handledsenheten GTR 3 Pro

Mest läst

 1. Hur länge har du använt samma smartphone som längst?
 2. Sony tillkännager ny produkt 26 oktober
 3. Nya pressbilder på Pixel 6 visar hur mycket kamerorna sticker ut
 4. HBO Max kostar 89 kronor i månaden
 5. Hiroshi Lockheimer uppmanar återigen Apple att implementera RCS
 6. Google Pixel 6 kommer uppdateras i fem år

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad är längsta tiden du använt samma smartphone utan att skaffa ny?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om