BBK Electronics – den okända smartphonejätten

Större än Apple

Postat:
14:19 - 2021-07-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
De allra flesta är bekanta med klassiska mobiltillverkare som Sony, Motorola, LG och Nokia. Dessa företag har idag små andelar på smartphonemarknaden och LG har rentav kastat in handduken.
Huawei blev allmänt känt i Sverige under de senaste fem åren, samtidigt som allt fler börjar bli bekanta med Xiaomi. Men få har hört talas om BBK Electronics – trots att det privatägda kinesiska konglomeratet är större än Apple på smartphonemarknaden.

BBK Electronics Corporation grundades hösten 1995 av Duan Yongping, i Dongguan i Guangdongprovinsen i södra Kina. Även om BBK är okänt för de allra flesta bortsett från de med aktivt teknikintresse, var företaget världens största smartphonetillverkare i slutet av förra året enligt CounterPoint. Siffror från Canalys visar att BBK även var störst under andra kvartalet i år.

Företagets sammanlagda marknadsandel låg på 19 % under Q4 2020 och på drygt 20 % Q2 2021. Detta tack vare BBK:s mer välkända märken: Oppo, Realme, Vivo, OnePlus och IQOO. BBK tycks föredra att agera i bakgrunden utan att marknadsföra sitt varumärke och göra sig känt, kanske för att BBK:s olika märken mer ska framstå som fristående och självständiga.

Samma sak kan sägas om samröret mellan BBK-märkena Oppo och OnePlus, som i början förnekade att de hade med varandra att göra. Idag är OnePlus ett officiellt Oppo-märke. Något som bör påpekas är att det exakta förhållandet mellan BBK och dess olika märken inte är offentlig information, men den allmänna uppfattningen är att BBK äger företagen.

Marknadsanalytiker anger dock fortfarande märkena separat i sina rapporter. Analyserna pekar på en fortsatt uppåtgående trend för BBK och företaget har börjat etablera sig allt mer i Europa genom framförallt Oppo, Realme och OnePlus.

Ett skrivfel i texten har korrigerats. BBK grundades 1995.

Mest kommenterat

 1. USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen
 2. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 3. Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?
 4. Ge oss USB-C för allt [Opinion]
 5. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 6. Samsung kommer höja priset för S22-serien med $100 enligt rykte

Mest läst

 1. NetOnNet börjar hyra ut hemelektronik
 2. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 3. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 4. Hela Galaxy Tab S8-serien avslöjas – påkostade plattor från Samsung
 5. Hur mycket inbyggd lagring har din telefon?
 6. USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om