Betaversionen av Samsung Pay finns nu i Sverige

Postat:
10:21 - 2017-03-09
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
205

Samsung har lanserat sin mobilbetaltjänst Pay i Sverige och det är möjligt att genomföra betalningar med tjänsten från och med idag. Stödet för enheter, banker och betalkort är inledningsvis begränsat varför det handlar om en betaversion.

Betaversionen av Samsung Pay har för närvarande stöd för anslutna kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Inom kort kommer fler partners att vara anslutna till Samsung Pay, bland annat Entercard, Handelsbanken, ICA-Banken, Rikskuponger samt Swedbank och Sparbankerna. En komplett lista finns här.

Samsung Pay bygger på teknik som använder Near Field Communication (NFC) och Samsungs specialutvecklade lösning Magnetic Secure Transmission (MST) för att göra mobilbetalningar. I dagsläget är NFC-penetrationen endast cirka 10 procent på svenska marknaden medan närmare alla befintliga terminaler redan är kompatibla med MST-tekniken.

–Samsung Sverige

I Sverige har övergången till NFC varit långsam och bland butikerna har endast 10% stöd för NFC-betalningar. För betalterminaler som inte är utrustade med NFC erbjuder Samsung Pay stöd för MST (Magnetic Secure Transmission), som innebär att telefonen eller klockan sänder ut ett magnetfält som emulerar magnetremsan på ett traditionellt magnetkort. Tjänsten är därför kompatibel med även äldre terminaler där NFC inte är ett alternativ.

Det är möjligt att autentisera betalningar genom antingen fingeravtryck eller PIN.  Vid fingeravtrycksläsning som är det snabbaste sättet sveper användaren uppåt från låsskärmen, väljer betalmedel, läser av fingeravtrycket och placerar sedan telefonen invid betalterminalen för att slutföra köpet.

Principen är densamma vid PIN-autentisering med undantag för att en PIN-kod slås in istället för att fingeravtrycket avläses i samband med betalningen.

Samsung Pay finns tillgängligt i Google Play, men går endast att installera på Samsungs enheter som har stöd för tjänsten. I dagsläget är Samsung Pay kompatibelt med Galaxy A5 (2016), Galaxy S7 och Galaxy S7 edge. Inom kort kommer även Galaxy A5 (2017) och Gear S3 att få stöd för Samsung Pay i Sverige.

Det här är Samsung Pay:

  • ENKELT. För att göra en betalning med Samsung Pay sveper du uppåt från skärmens nedre kant från låst skärm, hemskärm eller svart skärm. Verifiera med ditt fingeravtryck och placera sedan enheten på betalterminalen. Samsung Pay fungerar även i offline-läge där du kan göra transaktioner utan internetuppkoppling**.
  • SÄKERT. Flera säkerhetslager, med fingeravtrycksverifiering, tokenisering och Samsung Knox – håller dina bankuppgifter säkra och skyddade.
  • HÄR. Samsung Pay är redan här. De flesta befintliga betalterminaler i Sverige accepterar Samsung Pay, vilket gör den till en av marknadens mest accepterade mobila betalningstjänster. Handlarna behöver inte uppgradera eller förändra sina befintliga betalterminaler då Samsung Pay redan är anpassad till den befintliga tekniken. Dessutom är Samsung Pay helt kostnadsfritt att använda både för handlare och konsument.

–Samsung Sverige

Har någon av er läsare haft möjlighet att testa tjänsten – hur har det fungerat?

Uppdatering: Vi har framfört några av de frågor som dykt upp i kommentarsfältet nedan till Samsung. Här följer deras svar.

Kommer Pay att fungera med Gear S3 om man inte har en Samsung-telefon?
Det behövs Android 4.4 & 1.5Gb Ram på telefonen. Nätverksupkoppling krävs när du lägger in kortet men för betalning behövs det inte.

Galaxy S6 och S6 Edge saknas i listan över kompatibla enheter. Kommer dessa få stöd när Nougat anländer, eller lämnas de ute i kylan? 
De har inte stöd för MST på den europeiska marknaden. Eftersom MST kräver hårdvara kommer inte uppdateringen till Android 7 påverka detta.

Finns det några begränsningar vad beträffar Samsung Pay och gråimporterade telefoner/enheter som inte kör nordisk mjukvara (NEE, VDS eller HTS)? 
För att använda Samsung Pay behöver du en kompatibel telefon, ett svenskt SIM-kort samt ett betalkort från en ansluten bank. Dessutom behöver telefonen vara godkänd för Norden. Det vill säga, har personen köpt en telefon som är framtagen för en annan marknad så kommer dessa ej att fungera.

Senaste artiklarna om SAMSUNG PAY

→ Se fler artiklar om ämnet