Blindtest: Huawei Nexus 6P, Sony Xperia Z5 Premium och Samsung Galaxy S6 Edge+

Postat:
16:45 - 2016-01-25
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
147

Kamerautvecklingen har gått i en rasande fart sedan den första kameratelefonen, tillverkad av Samsung (eller var det Sharp?), gjorde entre i Asien år 2000.

Bildkvalitén bland kameratelefoner var under många år inte i närheten av vad kompaktkamerorna producerade och det kom att dröja ett helt decennium innan kvalitén blev bra nog att utmana på allvar. Idag, 15-16 år efter den första kameratelefonen lanserades, producerar topptelefonerna bilder som är så pass bra att behovet av (och därmed också försäljningen av) kompaktkameror sjunkit betydligt.

I det här blindtestet ställer vi Swedroids vinnare av årets telefon, Huawei Nexus 6P, Sonys flaggskepp Xperia Z5 Premium och Samsungs Galaxy S6 Edge+ mot varandra för att se hur de tre telefonernas kameror presterar, utan att låta eventuell tillverkarpartiskhet färga utfallet. Samtliga tre modellserier toppar DxOMarks prestandaindex där Samsungs Galaxy S6 Edge+ samt Sonys Xperia Z5 erhållit den högsta poängen (87p) tätt följd av Huaweis Nexus 6P (84p) som bland annat delar plats med Apples iPhone 6 S Plus.

Bilderna är fotograferade utan stativ med telefonernas autoinställning aktiverad för att återspegla ett mer vardagligt användningsmönster. Vi har tagit fem bilder på varje motiv med respektive telefon och sedan valt ut det skarpaste resultatet. Vi har vidare, manuellt, valt samma fokuspunkt för respektive motiv.

Samtliga bilder är slutligen omskalade till 8 megapixlar genom kraken.io för att det baserat på bildens storlek i pixlar och Exif inte skall vara uppenbart för läsaren vilken bild som är tagen med vilken telefon.

Bilderna i galleriet nedan är sorterade enligt följande ordning:

Enhet 1 -> Enhet 2 -> Enhet 3
(Högerklicka och välj öppna i ny flik för fullstorlek)

Vi ber nu er läsare betrakta dessa bilder noga – gärna i fullstorlek – och bilda er egen uppfattning om vilken enhet som ger bäst färgåtergivning, vilken som tycks hantera svåra ljusförhållanden bäst, vilken som ger bäst detaljrikedom, vilken som bibehåller skärpan bäst utmed bildens ytterkanter och vilken som enligt er mening hanterar fotografering i dåliga ljusförhållanden bäst.

n6p_vs_z5_premium_vs_gs6_edge-001

Vilken telefon gör bäst ifrån sig?

Eftersom ingen telefonkamera är bäst på allt – de har alla sina styrkor och svagheter – kan det vara svårt att utse en vinnare. Ofta kan det vara personliga preferenser som styr. Vi ber er därför att vara så objektiva som möjligt. Lägg er röst i undersökningen här nedan.

Vilken av enheterna ger sammantaget de bästa bilderna?

  • Enhet 1 (S6 Edge+) (60%, 1 334 röster)
  • Enhet 2 (Nexus 6P) (24%, 539 röster)
  • Enhet 3 (Xperia Z5 Premium) (16%, 369 röster)

Antal som röstat: 2 242

Loading ... Loading ...

[expand cid=”132039″/]