Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Blindtest: Vi ställer fyra topptelefoner mot varandra – vilken tar bäst bilder?

Postat:
01:11 - 2016-10-18
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Takten med vilken mobilkameror förbättras har inte avstannat och för varje ny generation telefoner kan vi fortfarande se tydliga landvinningar. Under den senaste tiden ligger förbättringarna inte nödvändigtvis i detaljnivå eller skärpa, utan snarare i dynamiskt omfång, färgåtergivning, mörkerprestanda och inte minst autofokusens hastighet samt rå prestanda.
I det här blindtestet har vi ställt fyra stycken aktuella toppmodeller mot varandra och till skillnad från tidigare blindtest avslöjar vi denna gång inte vilka telefoner som ingår i testet. Bilderna är fotograferade utan stativ med telefonernas autoinställning aktiverad (med undantag för att vi i möjliga fall har ställt in maximal bredbildsupplösning för respektive kamera) för att återspegla hur enheterna presterar vid alldaglig användning.

Vi har tagit fem bilder på varje motiv med respektive telefon och sedan valt ut det skarpaste/bästa resultatet. Vi har vidare, manuellt, valt samma fokuspunkt för respektive motiv. Bilderna är vidare fotograferade från samma avstånd, men eftersom brännvidden skiljer sig åt mellan olika modeller kan det skilja en hel del i hur ”nära” motivet vi upplevs vara.

Samtliga bilder är omskalade till 8 megapixlar och vid behov beskurna till bredbildsformat (16:9) genom Kraken (lossless) för att alla bilder skall ha exakt samma storlek och bildformat och därigenom förhindra läsarna från att lista ut vilken bild som är tagen med vilken telefon. Vi har vidare raderat all metadata av samma anledning.

Telefon #1 | Telefon #2
Telefon #3 | Telefon #4
(Högerklicka och välj öppna i ny flik för fullstorlek)

Vi ber er läsare att noga betrakta dessa bilder – allra helst i fullstorlek – och bilda er en uppfattning om vilken kamera som ger bäst färgåtergivning, vilken som tycks hantera svåra ljusförhållanden såsom skarpa kontraster, motljus och mörker bäst, vilken som ger bäst detaljrikedom och vilken som bibehåller skärpan bäst utmed bildens ytterkanter. Kort sagt, vilken kamera som enligt er mening producerar de sammantaget bästa bilderna.

Eftersom ingen telefonkamera är bäst på allt – de har alla sina styrkor och svagheter – kan det vara svårt att utse en vinnare, och ofta är det i slutänden personliga preferenser som styr när vi väljer en kamera för våra personliga behov.

Vi ber er dock att försöka vara så objektiva som möjligt och försöka bortse från era personliga preferenser. Exempel på personliga preferenser kan vara att man kanske inte bryr sig om mörkerfotografering och därför struntar i hur kameran presterar i dåliga ljusförhållanden, eller att skärpan inte spelar någon roll eftersom alla bilder man tar ändå krymps kraftigt och hamnar på Facebook eller Instagram. I möjlig mån uppmanar vi er alltså att försöka bortse från sådana personliga preferenser och istället göra ert bästa för att objektivt hitta en vinnare.

Lägg er röst i undersökningen här nedan. Undersökningen avslutas måndagen den 24 oktober och kort därefter kommer vi att presentera resultatet i en ny artikel. Tack till Telia för låneexemplar!

Vilken telefon tar bäst bilder?

 • Telefon #3 - Sony Xperia XZ (41%, 1 087 röster)
 • Telefon #2 - Huawei Nexus 6P (39%, 1 048 röster)
 • Telefon #1 - Apple Iphone 7 (14%, 368 röster)
 • Telefon #4 - OnePlus 3 (6%, 154 röster)

Antal som röstat: 2 657

Loading ... Loading ...

Uppdatering: Undersökningen är nu avslutad och resultatet presenteras här.

Mest kommenterat

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 3. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 4. Disney+ utökas med Star [Notis]
 5. OnePlus uppdaterar Nord till Android 11
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

Mest läst

 1. Google presenterar sex Androidnyheter, tillgängliga för alla
 2. Spotify HiFi erbjuder ljud i losslesskvalitet
 3. Spotify testar ny biblioteks-vy i Androidappen
 4. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 5. Samsung börjar erbjuda fyra års säkerhetsuppdateringar
 6. Disney+ utökas med Star

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om