Bling eller prestanda? Vad tycker Ni?

Postat:
10:18 - 2009-06-20
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
21

iPhone, webOS och Android - Bling kontra prestanda

Vad säger ni? Är ni villiga att offra lite prestanda i utbyte mot lite glassig grafisk ”bling”?

Frågan känns ganska aktuell just nu då Palm Pre har lanserats med buller och bång – ett oerhört snyggt användargränssnitt med animationer, transparens, gradienter, rundade hörn och gud vet vad.. men det har till synes skett på bekostnad av prestandan. I diverse videos där operativsystemet demonstreras kan man se att även mindre apps kan ta lång tid att starta, för att inte tala om att menyer inne i redan öppna program tar över en sekund att öppna.

Är det ok att offra prestanda för ögongodis, tycker ni? Android ser ärligen rätt dassig ut i jämförelse med både iPhone och Palms webOS, men till skillnad från webOS så är Android blixtsnabb trots en processor som är mycket lägre klockad. Apple däremot har lyckats bättre än Palm vad gäller balansen mellan grafisk skönhet och prestanda, även om version 3.0 av OS:et rapporteras vara aningen långsammare (webbrowsern undantagen) än v2.x.

Denna prestandaförlust gäller alltså för iPhone v1 och v2, med den gamla hårdvaran. På iPhone 3GS med den uppgraderade hårdvaran, ~400MHz -> ~600MHz och 128MB RAM -> 256MB samt en upp till sju ggr snabbare grafikmotor, så är 3.0 av naturliga skäl snabbare på alla sätt och vis.

Vi har sett videos på läckta ROM:s av kommande HTC Hero som definitivt är mer bling än vanilj-Android, men olyckligtvis så ser man att prestandan har fått ge vika – det laggar här och var och sidanimationer o dyl är väldigt hackiga. Det skall emellertid nämnas att den läckta Hero-ROM:en är en betaversion, så det är fullt möjligt att den färdiga produkten (som för övrigt skall presenteras av HTC i nästa vecka) kommer vara betydligt mer responsiv och ”smooth”.
Bling eller Prestanda? Ponera att du inte kan få både och.

Bling! Jag älskar ögongodis och har inte så bråttom att någon sekund här och där spelar någon roll.
Prestanda! Jag hatar alla typer av lagg och föredrar ett minimalistiskt gränssnitt.
Mellanmjölk. Jag är svensk ut i fingertopparna och ser således helst ett mellanting mellan de tu.