Boeing presenterar säkerhetsmobilen Black

Postat:
13:28 - 2014-03-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
23

Amerikanska Boeing, som är mest känt för sina flygplan, har överraskande presenterat en smartphone med fokus på säkerhet. Telefonen har 4,3-tumsskärm med qHD-upplösning (540 x 960 pixlar), LTE, en dubbelkärnig 1,2GHz-processor, minneskortsplats, samt ett 1590mAh-batteri. Boeing Black har således mediokra specifikationer, vilket den försöker väga upp genom dess säkerhetsaspekter.

Enheten har dessutom en design som enligt företaget ger den ”ändlösa modulära egenskaper”. Användare ska genom bakre panelen exempelvis kunna ansluta solladdare, biometriska skanners och satellitmottagare.

boeing-black-2

På säkerhetsfronten finner vi bland annat kryptering av lagrat material, funktion för att garantera att originalfirmware körs, kryptering av skickad data och säker uppstart. Om någon obehörig till exempel försöker fiffla med Black och ge den rootaccess och manipulera operativsystemet finns alltså funktioner som förhindrar det.

En udda detalj är att telefonen även sägs ”förstöra sig själv” om någon försöker öppna chassit. Den kommer inte explodera i stil med Mission Impossible, men informationen kommer raderas innan någon kan försöka extrahera den. Black kommer sannolikt inte till Sverige men sägs börja säljas i USA ”snart”.

Senaste artiklarna om SAKERHET

→ Se fler artiklar om ämnet