Borde appar behöva be om tillåtelse för att få skicka aviseringar?

Postat:
11:39 - 2021-11-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Android erbjuder många funktioner och inställningar för att hantera appars aviseringar. Utöver att slå av och på alla aviseringar för en app går det att aktivera bara den typen av aviseringar som önskas.

Google introducerade dessa kategoriserade aviseringar i Android 8.0 Oreo sensommaren 2017. En grundläggande skillnad mellan Android och IOS hantering av aviseringar är att appar måste be om tillåtelse för att skicka aviseringar i Apples system.

Att få skicka aviseringar är en systemtillåtelse i IOS medan alla appar har rätt att skicka aviseringar i Android. I regel ber IOS-appar om tillåtelse att skicka aviseringar vid första uppstarten. Efter att vi nyligen fabriksåterställde en Pixel-telefon och återinstallerade en mängd appar slogs vi av förtjänsterna i Apples approach.

En rad appar, etablerade och seriösa, skickade spam-liknande meddelanden till aviseringsmenyn. Aviseringar behövde slås av manuellt från aviseringsmenyn för varje app, vilket innebar flera tryck. I en undersökning från i somras svarade 65 procent att de valt att bara låta enstaka appar få skicka aviseringar.

Borde Google göra så att appar måste be om tillåtelse för att skicka aviseringar, så vi slipper oönskade notiser och de enkelt kan nekas med en enda knapptryckning, eller är den nuvarande lösningen bättre?