Google Pixel 4 XL är efter drygt två år fortfarande en trevlig telefon. Skärmen är skarp och behaglig att titta på, med OLED, 1440 x 3040 pixlar, 534ppi och 90Hz uppdateringsfrekvens.
Bildsensorerna börjar bli till åren men för stillbilder ligger kamerorna fortfarande ganska bra till om man ser till smartphonemarknaden som helhet, tack vare Googles mjukvara och algoritmer. En trevlig bonus är att Pixel 4 XL och dess mindre syskon fortfarande erbjuder obegränsad lagring på Photos.
Ansiktsupplåsningen är snabb och pålitlig, och Pixel 4 XL kör allra senaste Android med aktuella säkerhetsuppdateringar. Prestandan är inte i nivå med de senaste flaggskeppen men tillräckligt god för att det inte ska utgöra ett störningsmoment. Telefonen har rentav högre prestanda än sin efterträdare Pixel 5, något som är mycket ovanligt.
Konstruktionen för vår Pixel 4 XL är i nyskick: inga repor eller sprickor i skärm eller bakstycke. Telefonen har dock en stor svaghet: batteritiden. Pixel 4 XL hade medioker batteritid redan från början, och laddar efter två år ur så snabbt att den blivit direkt opraktisk att använda.
Detta beror på att batteriet försämrats över åren, med sänkt kapacitet. Fler konsumenter och tillverkare har fått ett större miljötänk. Att ha kvar smartphones längre är bra för både plånboken och miljön. Mobiler har dessutom blivit så pass bra att det är mindre skillnader mellan generationerna idag.
Pixel 4 XL är ett exempel på hur livslängden för en smartphone hade kunnat förlängas genom löstagbart batteri. Att enkelt kunna sätta dit ett helt fräscht batteri hade gjort att hela mobilen så gott som återställdes till nyskick. Tredjepartsbatterier kunde förr om åren rentav ibland ha snäppet högre kapaciteter än de inbyggda, så det blev dubbel bonus att byta batteri mot ett fräscht.
Att byta batteri på telefoner själv är sällan en enkel sak och många ersättningsbatterier slutar säljas efter ett par år. Ofta är det även svårt att få tag i originalbatterier beroende på tillverkare. Byte av batteri i butik kan kosta lika mycket som en budgetmobil. Att tillverkare övergav löstagbara batterier har för all del en naturlig förklaring.
Ett löstagbart bakstycke försvårar vattentätning och IP-klassning. Att ha en helt stängd konstruktion gör det även lättare att bygga tighta, tunna och robusta telefoner, och möjliggör material som glas. Idag används dessutom ofta tvådelade batterier som laddas simultant för att öka laddningshastigheten, vilket skulle kunna försvåra utbyte. Tillverkare tjänar heller inte direkt ekonomiskt på att kunder enkelt kan byta batteriet.
Skulle ni vilja att tillverkare började erbjuda löstagbara batterier igen?