Brittiskt företag visar upp humanoid med mänskliga ansiktsuttryck

Postat:
12:00 - 2021-12-06
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
15

Brittiska Engineered Arts har visat upp en humanoid som kan efterlikna mänskliga ansiktsuttryck. Nyheten har förvisso ingen Androidanknytning, bortsett från att en ”android” är just en humanoid – en robot med mänskligt utseende.

Roboten kallas Ameca och demonstreras i videon nedan. Ameca kan dock mest bara imitera ansiktsuttryck då den varken har möjlighet att gå eller uppvisa artificiell intelligens. En annan robot från företaget, Mesmer, har klätts i ett hudliknande lager för att likna en människa.


Vi börjar sakta närma oss en slags verklig motsvarighet till Bishop från Aliens, även om en dylik humanoid fortfarande är långt från räckhåll. Boston Dynamics, som en period ägdes av Google, har skapat humanoids med en imponerande rörlighet och smidighet.

En mindre variant av Atlas med en mer mänsklig form, klädd i ett hudliknande lager genom teknik som den från Engineered Arts, tillsammans med en kunskapsdatabas i stil med Knowledge Graph och en nästa generationens chattbott, skulle i teorin kunna ge ett skrämmande mänskligt intryck.