Brodit Aktiv Hållare för HTC Hero [Recension]

Postat:
11:48 - 2009-10-09
Skribent:
| Manomino
Kommentarer:
23

Nu när man har köpt en HTC Hero använder man den överallt, hemma, på jobbet, på bussen och självklart i bilen. Vill man sen använda den som en GPS eller bara ha den inom räckhåll så är en bilhållare varmt att rekommendera.Efter att ha varit inne i ett flertal elektronik- och diverse telefonbutiker så har man bara hittat universal hållare till mobiler. Du vet såna där som man antingen skruvar fast i panelen eller suger fast i fönstret, som man sedan klämmer fast mobilen i hållaren. Det kändes inte helt klockrent. Men sen såg jag att Brodit.se har en specialbyggd modell just  för HTC Heron. När jag dessutom såg att det var en Aktiv hållare, dvs en hållare med inbyggd laddare, kunde jag inte motstå.

Brodit with Htc Hero in my car

Paketet

Paketet som jag fick hem bestod av 2 delar. En ProClip och en Aktiv hållare med en cigg-kontakt. ProClipen monteras i bilen och agerar som monteringsplatform för den Aktiva hållaren. Jag valde ProClippen som monteras vid en av luftgallerna, men dom har även hållare för andra placeringar i bilen. Vid första intryck så känns byggkvaliten på hållaren, ProClippet och laddaren bra och av bra kvalitet.

Brodit Proclip Holder with tools

Montering

Det som är bra med ProClipet är att man inte behöver skruva i eller klistra något på panelen. Fästet är special byggd för just min bilmodell, en Passat 02, och dom gör ProClips för rätt många olika bilmodeller. Jag fick med 2 special verktyg i påsen så att jag kunde öppna upp springorna mellan luftgallret och sedan var det bara pressa in ProClipet. Jag var verkligen imponerad att dom har kommit på att ha en fäste som passar just till luftgallret i bilen, då den inte skadar bilen, passar perfekt och är i bra räckhåll när man ska använda mobilen.

Med ProClipet på plats så var det dags att montera fast hållaren. Det gjordes genom att skruva in dom 4 medföljande skruvarna i ProClipet.
Sen var det bara att sätta in cigg-kontakten, sätta i mobilen och tuta och köra.

Hållaren

Jag var väldigt tveksam till hur dom skulle lösa formanpassningen av hållaren till Heron som har sin udda hake, den är inte som en vanlig mobil där ryggen är rak. Men det känns som en stabil lösning och det är inga problem att varken ta ut eller sätta in mobilen i hållaren. Väl på plats i hållaren sitter mobilen ordentligt, och ingen risk att ramla ur, även i liggande läge.

Det går att rotera hållaren så att man kan både ha mobilen i liggande och stående läge. Hållaren sitter på en kulled som man kan dra åt med en skruv. Men nackdelen med detta är att efter du har vridit hållaren mellan horisontell och vertikal läge ett antal gånger så lossnar skruven som reglerar spänningen lite på sig. Visserligen är det bara att ha en skruvmejsel med sig i bilen och dra åt skruven när det händer, men lite jobbigt ändå. Skruven kommer man väldigt lätt åt eftersom den sitter synligt på framsidan när mobilen inte sitter på plats.  När jag har testat så har det gått mellan 10-20 vridningar innan skruven har lossnat, beroende på hur hårt skruven satt till att börja med. Men för mig spelar detta ingen roll eftersom jag enbart kommer använda hållaren i stående läge.

Sideview HTC Hero Heron i hållaren

Laddare

Brodits hållare är en sk. Aktiv hållare, dvs en hållare som har en inbyggd laddare med cigg-kabel. Det är det här som är egentligen den anledningen varför jag inte valde en universal hållare, då jag hade behövt ha en separat laddare. Från tidigare erfarenhet tycker jag att det är rätt jobbigt att behöva sätta in mobilen i en hållare och sedan koppla till laddaren varje gång. Dock är det värt att nämna att det finns en Brodit modell utan laddare, dvs en  Passiv hållare.

Användning

När jag är ute och kör så sitter mobilen fint och prydligt i sin hållare. Jag har precis kommit hem från en resa till Stockholm och har haft mycket användning av mobilen under resan, alltifrån hitta telefonnummer på nätet till vägbeskrivning i Googlemaps. Att slippa hålla mobilen i handen eller ha den i knäet medans GPSen är igång är såå skönt. Dessutom sitter hållaren i bra höjd. Den sitter inte i fönstret så att den stör när jag kör, och den är inte i mitt knä så att jag måste flytta ner blicken så att jag inte ser när jag kör.

Mobilen sitter ordentligt på plats i hållaren när man använder den. När du pekar på skärmen, använder volymknapparna, eller sätter in headsetet så rör inte hållaren på sig alls. Hade den get vika så hade det nog lite jobbigt.

Pris

Idag ligger en Aktiv Hållare ifrån Dustin på 495 kr inkl moms och en Passiv Hållare på 195 kr inkl moms. Sen måste man köpa till en ProClip som ligger på 215 kr inkl moms. Men med tanke på att man får en formanpassad hållare till mobilen med inbyggd laddar tycker jag att det är värt dom pengarna. Sen ser den även bra ut i bilen, jämfört med t ex en univeral hållare.

Slutsats

Brodits nya hållare känns som stabil och är av bra kvalitet. Monteringen i bilen var lätt och smidigt och gick på runt 5 minuter. När man beställer hållaren är det viktigt att man också beställer en ProClip som agerar som en monteringsplatform för montering i bilen. Väl på plats så känns den väldigt stabil och sitter ordentligt på sin plats. Med den inbyggdaladdaren vet man alltid att man har ström i mobilen, även när man har GPSen igång hela bilresan. Det går att både ha mobilen i stående och liggande läge genom att vrida på hållaren, men vrider du allt för många gånger så måste man spänna åt skruven som sköter spänningen i kulleden.

Fördelar/Nackdelar

Vill du ha en formanpassad hållare till din Htc Hero för fast placering i bilen som dessutom har inbyggd laddare kan jag varmt rekommendera Brodits Aktiva hållare för Htc Hero.

+ Inga rörliga delar som går sönder som en universal hållare
+ Smidig att ta ut och ur hållaren
+ Inbyggd laddare
+ Fast montering som ej skadar bilen

– Dyrare än en universalhållare
– Spänningsskruven lossnar lite när man vrider hållaren för många gånger mellan vertikal och horisontell läge, då måste man dra åt skruven.
– Den röda laddnings lampan på laddaren kunde ha varit grön för att matcha Android gubben:)

Vill du också publicera en artikel på Swedroid? Klicka här