Bryr du dig om åtkomsttillåtelser när du installerar appar i Market? [Undersökning]

Postat:
18:44 - 2011-08-01
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
60

Access

Varje gång man installerar en applikation från Market får man som bekant först godkänna en lista över de delar av systemet som appen kommer få åtkomst till. Dessa behörigheter kan gälla saker som hårdvarukontroller, lagring, telefonsamtal, nätverkskommunikation och access till adressboken.

Funktionen finns där av säkerhetsskäl och gör det svårare för en app att hitta på otyg i bakgrunden. Hur pass allvarligt man tar på listan över behörigheter kan variera kraftigt från person till person.

Vissa tycks se på åtkomstlistan med misstänksamma ögon och blir upprörda så fort en ny tillåtelse läggs till som de inte tycker behövs, medan andra vanemässigt trycker på OK-knappen utan att ens snegla på listan.

När en installerad app fått ändrade behörigheter kan den inte längre uppdateras automatiskt utan att den först godkänts igen. Många gånger har en tidigare populär titel röstats ned just på grund av en ny behörighet – särskilt känsligt tycks åtkomst till adressboken vara och andra mer privata behörigheter.

Nu ställer Swedroid frågan: hur ser du på applikationers systembehörigheter? Hör du till dem som noggrant går igenom listan och avfärdar appar som verkar suspekta, eller tar du för givet att alla tillåtelser används på rätt sätt? Rösta gärna i undersökningen nedan!

Hur ser du på appars systembehörigheter?

  • Jag kollar på listan ibland beroende på vad det rör sig om för app (45%, 1 010 röster)
  • Jag går alltid igenom tillåtelserna och låter ibland bli att installera appar på grund av dem (32%, 709 röster)
  • Jag trycker direkt på OK och tittar inte ens på listan - vad är det värsta som kan hända? (23%, 524 röster)

Antal som röstat: 2 243

Loading ... Loading ...
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu: