Rykte: Chrome-appar kan komma till Android och IOS redan nästa månad

Postat:
08:53 - 2013-12-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
6

Google satsar vidare på Chrome OS och på webbappar. I början av hösten fick Chrome OS stöd för en ny typ av mer avancerade offlineapplikationer. Nu sägs sökjätten arbeta på att föra över Chrome-paketerade appar till mobilvärlden. En uppsättning verktyg tillhandahålls som ska låta utvecklare skapa Chrome-appar för både Android och IOS.

Befintliga Chrome-applikationer ska även kunna föras över till mobilformatet. Dessa appar för mobilsystem sägs bli en slags hybrider mellan plattformsspecifika appar och Chrome-appar. Programmen skapas delvis med hjälp av Apache Cordova och så kallade polyfills. I slutändan ska apparna med verktygens hjälp bli så bra att de kan släppas både i Play Store och i Apples programbutik App Store.

Chrome-appar skrivs med HTML, JavaScript och CSS men körs utanför webbläsaren, fungerar offline som standard och har tillgång till ett större API än vanliga webbappar. Google vill utöka webben som plattform och tycks nu alltså sikta på att låta den utökningen komma till mobiler.

Internetjätten har valt att inte kommentera saken men ett tillkännagivande kommer förmodligen lite längre fram.