Counterpoint: Halva materialkostnaden för Google Pixel 7 Pro betalas till Samsung

Postat:
09:45 - 2023-02-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Att kalla smartphonetillverkare för tillverkare är egentligen lite missvisande, då de flesta inte tillverkar något. Apple designar exempelvis Iphones men tillverkar inte telefonerna. Nästan alla komponenter i Iphones kommer från andra, inte minst från Samsung, Sony och LG, och enheterna byggs ihop av andra företag.

Även Apples chipp tillverkas externt utifrån Apples specifikationer. De tre företag som kommit närmast att besitta bredden, resurserna och expertisen att skapa en smartphone helt på egen hand är sannolikt Samsung och LG, samt Huawei under storhetstiden.

Att Samsung är med på ett hörn eller två i många konkurrenters mobiler poängteras av en ny rapport från Counterpoint som hävdar att över halva materialkostnaden för Pixel 7 Pro betalas till Samsung. Counterpoint har gått igenom telefonens alla komponenter och hävdar med andra ord att drygt halva materialkostnaden för Google består av Samsung-komponenter.

Enligt rapporten står den Samsung-tillverkade LTPO-skärmen för cirka 20 procent av kostnaden. Samsung ligger bland annat även bakom huvudkameran (ISOCELL GN1), frontkameran och zoomkameran och 5G-modemet. Den sydkoreanska jätten står dessutom för arbetsminnet (12GB LPDDR5) tillsammans med Micron och är delaktig i skapandet av chippet Tensor G2.