Creative inleder affär med Android – Kläcker Zii Egg

Postat:
17:26 - 2009-07-28
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
6

zii-egg-2

Creative har tillsammans med dotterbolaget ZiiLabs utvecklat en OEM-plattform baserad på Android, själva plattformen kallas för ”Plaszma” och den första enheten går under namnet ”Zii Egg”. Tanken med Plaszma är att OEM-tillverkare snabbt och enkelt skall kunna producera mobiltelefoner, GPS-enheter eller spelenheter utan att lägga så mycket pengar på R&D.

Zii Egg har stöd för HD-uppspelning upp till 1080p, OpenGL ES 1,2, X-Fi audio och levereras med 32GB inbyggt flash-minne. Vidare har enheten WiFi, GPS, Bluetooth 2.1+EDR och en accelerometer. Skärmen är av kapacitiv typ och kan följa upp till tio simultana tryckpunkter samtidigt, upplösningen är på 320 x 480 pixlar. I ursprungsutförandet har Zii Egg ingen radio, varför GSM/3G-kommunikation är uteslutet. Tillverkare är dock fria att själva implementera detta om de så behagar.

[youtube width=”640″ height=”350″]https://www.youtube.com/watch?v=CZ6It6z05rg&eurl=http%3A%2F%2Fwww.engadget.com%2F2009%2F07%2F28%2Fcreative-debuts-android-powered-zii-egg-for-developers-and-oems%2F&feature=player_embedded[/youtube]

ZiiLabs ”Plaszma”-plattform är en utvecklingsmiljö där både hårdvara och SDK samt OS (Plaszma OS) ingår, i grund och botten är hårdvaran baserad på ARM-arkitekturen och SoC-lösningen i Zii Egg (system-on-a-chip)  går under namnet ZMS-05.  Utvecklare har möjlighet att själva välja om de vill använda Ziilabs propertiära OS Plaszma eller Android. Plattformen verkar i det närmaste vara en konkurrent med Nvidias Tegra-plattform, en implementation där man också utgått från en ARM-processor men lagt till en GPGPU för snabbare mediahantering.

ZiiLABS ZMS-05 SoC specifikationer:

*Dual ARM926 EJ-S @ 200mhz

*256MB RAM

*32GB on board flash

*Supports OpenGL ES 1.1 and 2.0

*High resolution 720p video decode and encode

*High quality X-Fi audio encode and decode

*Prestanda
MPEG-4 AVC/H.264 HD decode – Main profile at 30 fps, 8mbps bitstream
3D Graphics (OpenGL ES) – 42M textured pixels/sec, 21M vertices/sec
Compute – 8GFLOPS, 32GOPS
Memory bandwidth – 2.6 GBytes/sec
H.264 BL 720p video playback in under 300mW

ZiiLabs ZMS-05

ZiiLabs ZMS-05

Tekniken bakom ZMS-05 har man valt att kalla för StemCell Computing, mer om detta i denna video:

[youtube width=”640″ height=”350″]https://www.youtube.com/watch?v=3kNakNEZHwE[/youtube]

Det är kul med sådana här initaitv och att Creative skulle vara tidigt ute med Android var oväntat.

Vi är dock frågande kring implementeringen av Android, hur kommer det att fungera i praktiken när uppdateringar av Android kommer, måste utvecklare förlita sig på att Ziilabs uppdaterar Android specifikt för Zii Egg eller kan utvecklare själva hämta hem drivrutiner?

Värt att anmärka är också det faktum att ARM-processorn i ZMS-05 är baserad på ARM9E-arkitekturen, den är väldigt ålderdomlig vid det här laget. Det är dock möjligt att vad man kallar ”MEDIA PROCESSING ARRAY” fungerar på ett likartat vis som SPE-enheterna i Cell-processorn, något som skulle innebära en avlastning av ARM-processorn vid annat än bara flyttalsberäkningar.

Att beställa ”Zii Plamza Starter Kit Bundle” med Zii Egg kostar 400USD och går att göra här

För er som vill läsa mer om om hårdvaran finns en PDF för ZMS-05  här

Läs mer på ZiiLabs här

Genom Engadget