CyanogenMod får $7 miljoner i ryggen – vill bli större än Windows Phone

Kondik & CO satsar stort

Postat:
19:26 - 2013-09-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
59

Företaget bakom CyanogenMod, en av Androids mest populära ROM:ar, vill göra sitt operativsystem för mobiler mer populärt än både Windows Phone och BlackBerry. Cyanogen Inc bildades i slutet av förra året och har fått sju miljoner dollar i finansiering av Benchmark Capital och Redpoint Ventures för att genomföra satsningen.

Enligt Cyanogens chef Kirt McMaster har CyanogenMod över åtta miljoner registrerade användare. Den statistiken inkluderar bara de som valt att sända anonym feedback och McMaster menar att den egentliga siffran är uppemot tre gånger så hög. Målet är att passera Windows Phone och bli världens tredje största mobiloperativsystem.

Alla är inte bekanta med CyanogenMod, vilket är en anpassad variant av Android: Utvecklare har tagit Googles öppna källkod och skapat en egen tappning av operativsystemet. CyanogenMod innehåller specialskrivna appar, stöd för teman som kan ändra utseendet på gränssnittet och en rad extrafunktioner och lösningar som inte finns i Googles vision av Android.

Den mjukvaran kan de som äger en kompatibel Androidenhet lägga in själva, för att ersätta det firmware som följde med enheten från början. I nuläget stödjer CyanogenMod ett hundratal befintliga modeller. På så vis har vissa äldre enheter som slutat uppdateras av sina tillverkare ändå kunnat köra den senaste versionen av Android. För den som är oinsatt är det dock ingen enkel procedur att installera CyanogenMod, då det kräver en del kunskap och tid av användaren.

Steve Kondik, Kirt McMaster och Koushik Dutta
Steve Kondikkirt-mcmasterkoushik-dutta-2

De två nyckelfigurerna i Cyanogen Inc är tidigare nämnda Kirt McMaster och utvecklaren Steve Kondik, som skapade ROM:en under Androids barndom (första releasen var för T-Mobile G1). McMaster var med och grundade Boost Mobile och Kondik arbetade som programmerare för Samsung fram till mars i år, då han sa upp sig.

Cyanogen har med hjälp av de sju miljoner dollar företaget fått i finansiering anställt 17 stycken personer, med lokaler i Seattle och Palo Alto. En av dessa personer är Koushik Dutta (ClockworkMod) – en i Androidkretsar uppskattad och välkänd programmerare. Hela gänget finns listat på Cyngn.com, där de söker fler medarbetare.

I ett blogginlägg berättar Kondik att Cyanogen har sju tydliga mål.

  • Att organisera och stödja det community som finns kring CM.
  • Att skapa en fantastisk användarupplevelse med hur du arbetar i fokus.
  • Att tillhandahålla säkra lösningar som verkligen fungerar.
  • Att ge användare de funktioner de vill ha.
  • Inget skräp.
  • Ständiga uppdateringar.
  • Tillgängligt för alla, överallt.

Enligt Kondik är största hindret för företagets framfart installationsprocessen, vilken tidigare varit komplicerad och invecklad. Företaget kommer därför släppa en särskild installationsapp i Play Store inom de närmsta veckorna, för att förenkla proceduren att lägga in CyanogenMod på telefoner och surfplattor.

cm-installer

Projektet kommer fortsätta ha öppen källkod och allt kommer till synes fortsätta som vanligt, men i förhoppningsvis raskare takt än tidigare. Det finns fortfarande frågetecken – exempelvis hur företaget tänkt att generera inkomst, men Kondik säger att de kommer berätta mer framöver. Oavsett är gänget fast beslutet att nu ta CyanogenMod till nästa nivå.