Därför ser fördelningen av androidversioner ut som den gör [Krönika]

Postat:
14:08 - 2012-10-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

När man kikar på hur de olika versionerna av Android fördelar sig mellan världens aktiva androidenheter ser det vid en första anblick rätt sorgligt ut. Bara 1,8 % av enheterna kör senaste androidversionen Jelly Bean som Google släppte i somras och en fjärdel kör snart ett år gamla Ice Cream Sandwich.

Ibland är androidtillverkare tyvärr direkt dåliga på att tillhandahålla uppdateringar och de lämnar enheter, och kunder, i sticket. I vissa länder sätter dessutom operatörer käppar i hjulet för uppdateringar. Men att inte fler enheter kör de senaste versionerna av Android har inte bara med tillverkare och operatörer att göra. 

Det finns hundratals olika androidmodeller i världen i alla prisklasser, att jämföra med sex kostsamma iPhone-modeller. Att Android blivit så stort har delvis att göra med plattformens mångfald. En stor mängd av dessa modeller är förhållandevis gamla budgetenheter som införskaffats för en ringa penning, ibland i delar av världen där medelinkomsten är mycket lägre än i Sverige.

Många androidanvändare har därtill inte råd eller intresse att hela tiden skaffa de senaste toppmodellerna, utan använder helt enkelt en mobil tills den går sönder. Att förvänta sig att tillverkare ska få medioker och ålderstigen hårdvara att köra de senaste versionerna av Android är inte realistiskt. Det är en aspekt.

En annan är att vissa människor inte uppdaterar sina mobiler, trots att en uppdatering finns tillgänglig. Även i de fall mobilen faktiskt aktivt säger till att en uppdatering finns tillgänglig finns det de som inte uppdaterar. Kanske för att de undrar vad som kommer hända med informationen på telefonen, för att de tycker det verkar krångligt eller för att de helt enkelt inte är intresserade. Jag vet exempelvis flera lite äldre människor som inte skulle komma på tanken att lägga in en nyare androidversion själva.

Om man istället tittar på de som överlag har någon av Androids toppmodeller och dessutom är intresserade av att uppdatera sina enheter ser statistiken helt annorlunda ut, som den här på Swedroid. I Swedroids community kör cirka 15 % Jelly Bean och 65 % använder Ice Cream Sandwich.

Fördelningen av androidversioner bland Swedroids läsare

Så länge Android fortsätter att användas världen över av både fattiga och rika, av teknikointresserade och av tekniknördar, och köras på mobiler som kostar lika mycket som en dator och på de som kostar som en måltid på en finare restaurang, kommer fördelningen av androidversioner förmodligen vara ungefär lika spretig de kommande åren också.

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 7" / WXGA / 216PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: MP