Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

De största nyheterna i Android 11 enligt Google

Postat:
20:13 - 2020-06-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
I ett inlägg på sin produktblogg med den tjusiga adressen blog.google går företaget igenom vad de anser är de största användarriktade nyheterna i Android 11. En första offentlig betaversion av systemet har släppts nu under kvällen.

Förenklad kommunikation

Google skriver att de satsat på att förenkla kommunikation i allmänhet i Android 11. Alla aviseringar från meddelandeappar kommer exempelvis att visas tillsammans i en särskild avdelning i rullgardinsmenyn.

Tanken är att det enkelt ska gå att se, svara på och hantera alla konversationer från ett och samma ställe – ett slags meddelandecenter. Konversationer kan ges hög prioritet. Då visas de på den ständigt aktiva panelen och ignorerar dessutom stör ej-läget.

En annan förbättring för kommunikation är ”bubblor”, det vill säga en flytande aviseringsbubbla ovanpå övriga gränssnittet. På så vis går det att hålla igång ett samtal utan att behöva hoppa fram och tillbaka mellan appar. Google nämner även att Gboard i Android 11 visar kontextuella emoji-förslag. Exakt hur det skiljer sig mot de nuvarande förslagen framgår inte, men det fungerar utan att Google ser vad användaren skriver.

Kontrollcenter för uppkopplade enheter

Android 11 erbjuder ett kontrollcenter för uppkopplade enheter, som för smarta hem, vilket nås genom att långtrycka på strömknappen. Det ska exempelvis gå att justera temperaturen, slå av och på lampor eller låsa upp dörrar utan att behöva använda flera olika appar.

I strömmenyn visas även en digital plånbok, utöver de traditionella kontrollerna för omstart och avstängning. Android 11 för även med sig nya uppspelningskontroller, vilka kan visas direkt i aviseringsmenyn. Det ska bli lättare att växla mellan uppspelning på olika enheter.

Förbättrad integritet

Sista nyheterna Google nämner är förbättringar av integritetskontrollerna i Android, för att styra hur och när data delas. För särskilt känsliga delar av systemet, som mikrofon, kamera och plats, finns numera engångstillåtelser.

Appen som begär tillåtelsen får då bara access just den gången. Nästa gången appen behöver tillgången behöver den fråga igen, och saknar helt tillgång däremellan. Android 11 kommer därtill ta bort tillåtelser automatiska ifall appar inte har använts under en längre tid.

Vi kommer att testa betaversionen av Android 11 och återkommer med en närmare titt på systemet.

Mest kommenterat

 1. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 2. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst
 3. Freja kan användas som legitimation vid paketutlämning hos PostNord
 4. Apple har presenterat tredje generationens AirPods
 5. Här kan du se presentationen av Pixel 6 och Pixel 6 Pro live
 6. Google släpper skarpa Android 12 för Pixel-serien

Mest läst

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst
 4. Ännu fler Google Pixel 6-läckor innan presentationen
 5. Sonys aptitretare för deras nästa Xperia
 6. Google berättar mer om vad deras systemkrets Tensor kan göra

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka av teknikjättarna har du störst förtroende för? [Upp till 3]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om