Domstol bannlyser preliminärt Samsung Galaxy S, SII, Ace i Europa [Uppdaterad]

Postat:
18:10 - 2011-08-24
Skribent:
| Henrik
Kommentarer:
157

Under eftermiddagen idag beslutade den nederländska domstolen som har haft hand om Apple/Samsung-fallet att tillverkaren tillika Androidjätten Samsung preliminärt måste sluta sälja sina enheter i 32 europeiska länder, Sverige inräknat. Det innebär att Samsung nu har sju veckor på sig att dra tillbaka alla enheter från handeln då säljförbudet – om domen blir slutgiltig – tas i bruk den 13 oktober i år.

Via ett domslut som har visat sig vara baserat på ett enda patent har man alltså angivit en preliminär dom, och först rådde det en stor förvirring gällande hur många patent det skulle vara och vilka det gällde, men detta har alltså klarats upp. Engadget rapporterade ursprungligen om att det bland annat har att göra med sättet man låser upp telefonen på (patent 1,964,022), men efter en uppdatering visade det sig alltså att det är ett enda patent som står bakom domen. Värt att tillägga är att Samsung Galaxy Tab-enheterna är inte indragna i den här härvan, utan får fortsätta säljas efter att säljförbudet upphävdes under förra veckan.

Samtidigt rapporterade This is my next om att patentet allt ska handla om har med fotoapplikationen i Android 2.3 att göra, och Samsungs advokat i Nederländerna har i en intervju sagt att man kommer att patcha fotoapplikationen och fortsätta sälja Galaxy-telefonerna. Alla andra patent man hade anklagat Samsung för att bryta emot har alltså nekats, vilket ger både Samsung och Google en möjlig öppning.

Om Samsung skickar ut patchen inom en snar framtid verkar det alltså som att det preliminära straffet kan undvikas då det till synes är det enda patentet som står i Samsungs väg om man utesluter mönsterskydd. Ett annat alternativ är givetvis om Google själva skickar ut en uppdatering till Android som åtgärdar detta, och fler system skulle då vara ”skyddade” från detta patent.

Givetvis tänker vi följa hur det här utvecklas, och som alltid vill vi också veta vad ni läsare tycker. Är det här – trots domen – öppningen som Samsung och Google har väntat på? Borde Apple få igenom domslutet enligt er?

Uppdatering: Samsung har kommenterat domslutet i ett pressmeddelande som lyder enligt nedan.

-Samsungs försäljning i Sverige påverkas inte av dagens beslut i den holländska domstolen. Samsung ser beslutet som en bekräftelse av att produkterna i Galaxy-serien utmärker sig och är innovativa. 

-Med hänsyn till det enskilda intrånget som citeras i beslutet kommer vi att ta till alla möjliga medel inklusive rättsliga åtgärder för att säkra att det inte blir något avbrott i tillgängligheten av smarta mobiler i Galaxy-serien till holländska konsumenter.

-Domstolens beslut förväntas inte påverka försäljningen på andra europeiska marknader. Försäljningen fortsätter som vanligt i Sverige och Norden.

-Samsung har en stolt historia av innovation i mobilbranschen. Och vi fortsätter våra planer att introducera nya produkter och teknologier som möter och överträffar konsumenternas förväntningar. Vi kommer att fortsätta att försvara våra immateriella rättigheter i de pågående rättsprocesserna runt om i världen.

–Samsung Sverige

Tack till alla som tipsade om detta!

Genom Engadget, This is my next samt Feber 

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy 5 på Prisjakt just nu: