Google åtgärdade nyligen en långvarig bugg i Gboard och tangentbordet har kanske därför nu blivit ett mer intressant alternativ för fler användare. Eftersom tangentbordet är en av de appar vi använder allra mest i smartphones kan det vara idé att lära känna det närmare för att öka produktiviteten.
Här kommer elva tips för Gboard. Vissa av tipsen känner många säkert redan till men förhoppningsvis finns det i alla fall något matnyttigt i listan för de flesta.
1) Radera en hel rad samtidigt
Det går att snabbt radera flera ord på en gång, eller ett helt stycke, i Gboard genom att svepa åt vänster med början från backspace. Ett rappt och långt svep markerar allt direkt, medan det går att markera ord för ord genom att svepa långsammare.
Om du ångrar dig visas de raderade orden i fältet för ordförslagen, så att allt enkelt kan infogas igen. Eventuellt behöver alternativet först aktiveras från Gboard > Inställningar > Svepskrivning > Radera genom att svepa.
2) Svep över mellanslagstangenten för att flytta markören
Du kan flytta markören i textfält genom att svepa över mellanslagstangenten. I början kan det kanske vara lätt att aktiva långtryck istället, men med lite träning kan detta bli ett smidigt sätt att flytta markören med god precision.
3) Snabb ändring mellan stor och liten inledande bokstav
I SwiftKey är det enkelt att växla mellan gemener och versaler för den inledande bokstaven i ord, genom att bara trycka på shift-tangenten. Detta går även i Gboard, men det är något krångligare – hela ordet måste nämligen markeras (dubbeltryck på det).
Det räcker alltså inte med att markören ligger alldeles intill ordet, som i SwiftKey. Du kan växla mellan stor och liten inledande bokstav, och till versaler för alla bokstäver i ordet.
4) Punkt-knappen döljer smidiga genvägar
Om du långtrycker på punkten intill mellanslagstangenten får du upp en rad vanligt förekommande tecken (se skärmdump ovan) som därmed enkelt kan infogas.
Det minskar även behovet av att ha inställningen ”tryck länge för att visa symboler” aktiverad. Som bonus får du ett snäppet stiligare och mindre plottrigt tangentbord.
5) Använd dubbeltryck på mellanslag för att infoga punkt
Det här är en klassiker i de allra flesta virtuella tangentbord: sätt snabbt och enkelt punkt för meningar genom att dubbeltrycka på mellanslagstangenten.
Om det inte fungerar för dig från början kan du aktivera alternativet genom att gå till Gboards inställningar och välja Textkorrigering > Dubbelt blanksteg = punkt.
6) Använd inbyggda funktionerna för klipp & klistra
Även om det säkert varierar mellan enheter och Androidversioner, så kan Androids funktioner för att klippa och klistra trilskas emellanåt. I vissa textfält fungerar exempelvis inte långtryck för att visa klistra in-menyn, med lite otur.
Då kan Gboards inbyggda funktioner för att kopiera, klistra och markera komma väl till pass. Du når menyn genom att trycka på Google-loggan i fältet med ordförslag och därefter på ikonen som visar ett ”I” med pilar på vardera sida.
Om ikonen inte syns kan du behöva trycka på de tre punkterna för att visa fler alternativ (du kan arrangera om ordningen för knapparna i menyn). Skärmen erbjuder stora, tydliga knappar för att flytta markören i alla riktningar, samt knappar för att klippa ut, kopiera och klistra in.
7) Ta bort ordförslag du stör dig på
Om Gboard föreslår ett ord du inte vill ska föreslås igen – radera helt enkelt ordet. Det gör du genom att ta tag i ordet från listan och dra det uppåt till papperskorgen som då visas ovanför.
8) Aktivera synkronisering av egna ordlistan
Precis som SwiftKey lägger Gboard automatiskt till nya ord du använder, som inte redan finns i den inbyggda ordlistan. För att slippa börja om från början igen när du nollställer enheten eller byter smartphone, kan det vara bra att aktivera synk till ditt Google-konto.
Då sparas dina egna ord i molnet och återställs på nästa enhet. Du hittar inställningen genom att trycka på Google-loggan i Gboard, trycka på kugghjulet och därefter välja Ordlista > Synkronisera inlärda ord.
Där finns även ett alternativ för att se den egna ordlistan, men den listan är av någon anledning separerad från de nya ord som har lagts till automatiskt.
9) Ange en tangentbordshöjd som passar dig
Tangentbordets höjd kan justeras. Beroende på din handstorlek, skärmstorlek och på hur du skriver kan det vara idé att försöka hitta en höjd som passar just dig.
Alternativet nås genom att öppna Gboards inställningar och välja Inställningar > Tangentbordshöjd.
10) Gör ett eget tema
Gboard innehåller en rad inbyggda teman. Du når dessa genom att trycka på Google-loggan längst till vänster i ordförslagsfältet och därefter på ikonen som ser ut som en palett.
Du kan även skapa ett eget tema som baseras på valfri bild. Tryck bara på plustecknet allra högst upp i temaskärmen för att börja snickra.
11) Se över inställningarna och experimentera med övrig funktionalitet
Gboard har en hel rad avancerade finesser vilka kan vara värda att experimentera med för att se om något passar dig: inbyggda Google-sökningar, översättningar, klistermärken (dekaler), animerade GIF-bilder, emojis, ett enhandsläge…
Eftersom ett tangentbord är så viktigt i en smartphone är det förstås klokt att även se över varenda liten inställning så du får en optimal och personlig setup.