Samsung presenterade under måndagskvällen det senaste flaggskeppet i den populära Galaxy-serien telefoner; Galaxy S5. De fyra tidigare telefonerna i serien har sammanlagt sålts i hela 200 miljoner exemplar, och vid sidan av Apples Iphone har den blivit den kanske mest namnkunniga telefonserien bland svenska konsumenter.
Telefonen börjar säljas den 11 april i Sverige och väntas ha ett pris på mellan 6 000 – 6 500 kr. I vanliga ordning erbjuder Samsung flera färgalternativ: vitt, svart, guld och blått.
Hårdvaran i telefonen varierar mellan olika marknader, och för den variant vi får i Sverige är det Qualcomm-chippet Snapdragon 801 som får stå för musklerna. Det fyrkärniga chippet erbjuder en mindre prestandabump vid jämförelse med Snapdragon 800, som återfinns i exempelvis LG G2, Sony Xperia Z1 och Samsungs egen Galaxy Note 3. De fyra Krait 400-kärnorna tickar här på i 2,5 GHz vardera, och grafikprocessorn Adreno 330 borgar för goda grafikprestanda. Batterikapaciteten har fått en liten skjuts uppåt, från 2600 mAh i S4 till 2800 i S5.
RAM-mängden uppgår till 2 GB; detta bör vara fullt tillräckligt både idag och under en överskådlig framtid, men är inte fullt lika framtidssäkert som de 3 GB konkurrenten Xperia Z2 och stallkamraten Note 3 utrustats med, och vi blev tämligen förvånade av detta steg i fel riktning. Av dessa 2 GB finns 1856 MB tillgängligt efter att operativsystemet och hårdvaran lagt beslag på sitt, vilket får ses som klart godkänt. Lagringskapaciteten ligger på 16 eller 32 GB, och med tanke på att endast 10,7 GB av detta är tillgängligt för användaren, enligt appen CPU-Z, får mängden ses som en aning sparsam i den tidigare. Lyckligtvis går det dock att utöka kapaciteten med MicroSD-kort på upp till 64 GB, så de flesta användare bör ha sitt på det torra.
Den bakre kameran har en upplösning på 16 megapixlar, och skall enligt Samsung själva vara den snabbast fokuserande någonsin i en mobiltelefon. Välkomna förbättringar gentemot föregångaren är en större sensoryta och möjligheten att spela in video i 4K. Den främre kameran har en maxupplösning för stillbilder på 2 megapixlar.
Hårdvarukonstruktion och design
Hårdvarudesignen påminner till stor del om den hos Galaxy S4, och lär således locka ungefär samma publik som föregångaren gjorde. En viktig skillnad är dock att menyknappen nu bytts ut mot en multikörningsknapp; vi välkomnar förändringen, eftersom behovet av öppna menyer minskar allt mer och eftersom vi upplever att en dedikerad multikörningsknapp ökar nyttjandet av funktionen. Vad man tycker om designen är förstås subjektivt, men vi känner oss initialt positivt inställda till den, även om vi gärna hade sett lite fler, mer påtagliga designförändringar.
I likhet med Sony har Samsung med Galaxy S5 valt att göra sin flaggskeppstelefon vattentålig. Det är för all del inte tillverkarens första vattentåliga telefon – Galaxy S4 Active var utan tvekan en prestandatelefon och klarade av att bli blöt – men det är första gången som en vattentålig telefon från Samsung presenteras som något annat än en nischprodukt. Att Galaxy S5 har en IP67-klassning är inget syns på enhetens utsida, vilket antagligen gör den mer attraktiv för den som snarare dras till Sony Xperia Z1/Z2 än Samsung Galaxy S4 Active.
Telefonen är huvudsakligen byggd i plast, som i sidornas och bakstyckets fall formgivits för att efterlikna andra material. Sidorna för tankarna till högblank metall, medan bakstycket istället är en vidareutveckling av det fuskläder vi sett i Samsungs telefoner från i slutet av förra och början av detta året. Det tidigare materialet har samma känsla som tidigare, men det senare känns mer genomarbetat än i föregångarna, med en lite mer exklusiv framtoning vid beröring. Med det sagt är vi fortfarande inte helt positiva inställda till valet av bakstycke, men det har åtminstone en viss fördel gentemot blank plast när det kommer till greppvänlighet, och känns inte fullt lika billigt.
Innan Samsung Galaxy S5 presenterades ryktades det om att telefonen skulle få en fingeravtrycksläsare av något slag, och olika källor uppgav olika placeringar på denna ända in i det sista. Efter presentationen kan vi konstatera att läsaren sitter i hemknappen, och att man måste svepa med tummen över den för att låsa upp telefonen eller godkänna mobilbetalningar. Efter ett snabbt test anser vi att åtminstone upplåsning fungerar bra, även om man måste vara lite väl noggrann för vår smak när det gäller placering av tummen och riktning på svepningen.
Vi testade även den inbyggda pulsmätaren, som mäter användarens puls genom att denne placerar fingret på en sensor och en lampa bredvid sensorn belyser fingret. Vi hade inte tillgång till någon annan pulsmätare och kunde därför inte avgöra om avläsningen telefonen gjorde var korrekt eller ej, men som synes ovan lyckades den åtminstone få ut ett värde. För att kunna läsa av pulsen ordentligt måste användaren stå stilla och undvika att tala under de sekunder mätningen pågår, vilket måhända minskar användbarheten en aning, men inte desto mindre är det en kul funktion.
Mjukvaran
Samsung har på senare tid fått en del kritik för att dess tillverkargränssnitt TouchWiz varit alltför tungdrivet, och har nyligen utlovat en riktig kraftansträngning när det gäller mjukvaran. Dessa löften tycks nu ha uppfyllts, åtminstone till viss del. Mjukvaran i Galaxy S5 påminner förvisso utseendemässigt en hel del om den i deras tidigare telefoner och i synnerhet i de surfplattor som tillverkaren presenterade under CES-mässan tidigare i år, men om man tittar närmare ser man en del skillnader, och vi upplever att flytet förbättrats en aning mot Galaxy Note 3.
Inställningsmenyn utgörs numera av ett rutnät med cirkulära ikoner istället för en lista, och genom hela gränssnittet har ikoner och grafik gjorts betydligt plattare. I vanlig ordning finns det fler nya inställningar och funktioner än Samsung gick igenom under måndagens presentation, och vi tycker trots omorganiseringen att de är lite för många för att det skall vara enkelt att hitta bland dem.
En intressant, ny funktion är Ultraströmsparningsläge (eng. Ultra Power Saving Mode), som dels sätter en rejäl begränsning på vilka applikationer som får köras men som också ställer in skärmen för att endast visa en svartvit bild. Enligt Samsung skall detta göra det möjligt att få telefonen att överleva i upp till 24 timmar med endast 10% batteri, något som vi kommer sätta på prov när vi recenserar telefonen längre fram i vår.
Även de minsta får en egen avdelning i telefonen. Samsung har lagt in ett barnläge som låter föräldrarna lämna över sin telefon till barnen utan att oroa sig för att de kommer åt olämpliga spel eller inställningar. Läget utgörs av en egen hemskärm med genvägar till bland annat förenklade kamera- och galleriapplikationer men också ett enkelt ritprogram. För att återvända till normalt läge måste en fyrsiffrig kod matas in, för att undvika att barnläget lämnas av misstag. Flera tillverkare erbjuder barnläge i sina enheter, men Samsungs lösning är innovativ och erbjuder ett mervärde i och med att de tillhandahåller specialutvecklade applikationer för barnen och ett (för de lite yngre) attraktivt gränssnitt.
Kameran
När Samsung presenterade Galaxy S5 var kameran en av de punkter de framhävde mest. Den större sensorn har fått en högre upplösning på 16 megapixlar, och för att korta ner tiden som krävs för att fokusera bilden har Samsung som första mobiltillverkare implementerat hybrid-autofokus i telefonen. Denna använder sig delvis av samma kontrastdetektering som andra mobiltelefoner, i kombination med den betydligt snabbare fasdetektering som tidigare främst återfunnits i spegelreflexkameror.
Vi upplever mycket riktigt att autofokustiden har förkortats avsevärt, och att fotografering med Galaxy S5 var en trevlig upplevelse – trots brist på spännande motiv på mässgolvet. Vi har med tiden blivit en aning bortskämda med Sonys dedikerade kameraknappar och hade önskat en sådan i Galaxy S5, men det är inget som drar ner helhetsbetyget nämnvärt.
Testbilder
Samsung Galaxy S5 (v) vs. Sony Xperia Z1 (h)
Det är svårt att dra några definitiva slutsatser utifrån de fotografier vi kunde ta under testtillfället, men vi kan konstatera att Galaxy S5 producerade bilder med mer naturligt mättade färger än referenstelefonen Sony Xperia Z1, som i rådande ljusförhållanden gav upphov till ganska urtvättade färger. Sammantaget ser kameran tämligen lovande ut, och det skall bli intressant att se hur den står sig mot konkurrenterna i ett mer utförligt test.
Bildskärmen
Bildskärmen är i sedvanlig Samsung-manér av Super AMOLED-typ, vilket innebär att färger liksom tidigare återges med rejäl mättnad, oavsett betraktningsvinkel. Liksom föregångaren har Galaxy S5 en skärmupplösning på 1080×1920 pixlar, men skärmen har växt en aning till 5,1 tum. Om vi jämför med vår Sony Xperia Z1 är färgmättnaden klart starkare i Samsungs flaggskepp, och skillnaden blir än mer påtaglig om vi betraktar de båda telefonerna från en snävare vinkel. I och med att gränssnittet i tredjepartsapplikationer blir allt ljusare ligger AMOLED-skärmarna allt mer pyrt till vad strömförbrukningen beträffar, men Samsung hävdar alltjämt att 2800mAh-batteriet i Galaxy S5 skall räcka till hela 12 timmars videouppspelning. Vi kommer förstås sätta detta uttalande på prov i vår recension.
Vellamo is designed to evaluate web rendering performance: scrolling and zooming, 3D graphics, video performance and memory read/write and peak bandwidth performance, and much more!
3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p
3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
3DMark Ice Storm Unlimited Test 2 OpenGL ES 2.0 1080p
3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Basemark X test 1 on screen/off screen OpenGL ES 2.0 fullscreen
Basemark X produces high quality and objective performance measurement score. It is unique product, being the only professionally designed benchmark built on top of a real-world game engine, Unity 4. It contains heavy graphics content and pushes tested devices to the limit. So it is recommended to use for high-end devices since low-end devices will run out of graphics memory and can not finish the test.
Basemark X test 2 on screen/off screen OpenGL ES 2.0 fullscreen
Basemark X produces high quality and objective performance measurement score. It is unique product, being the only professionally designed benchmark built on top of a real-world game engine, Unity 4. It contains heavy graphics content and pushes tested devices to the limit. So it is recommended to use for high-end devices since low-end devices will run out of graphics memory and can not finish the test.
Windmill is a technology demonstration that showcases gaming engines from Allegorithmic and Unity. Windmill includes a benchmark mode that pushes your mobile platform to the limit by exercising multiple CPU and GPU cores with complex geometry and interesting texture and shader effects.
Geekbench Memory benchmark measures not only the performance of the underlying memory hardware, but also the performance of the functions provided by the operating system used to manipulate memory
Vi gick igenom större delen av vår uppsättning prestandatester på ett utställningsexemplar, och resultaten stämmer ganska väl in med våra förväntningar. I de flesta fall presterar telefonen i nivå med sina konkurrenter som utrustats med den lite äldre Snapdragon 800, men i ett par tester ser vi avsevärt lägre resultat. Detta beror troligtvis på att mjukvaran som körs i dessa telefoner inte är helt färdig ännu, i kombination med att de sitter konstant inkopplade i sina USB-laddare med skärmen på, med hög värmeutveckling och nedklockning (thermal throttling) som följd.
Slutsats
När vi sammanfattar vår korta stund med Samsung Galaxy S5 ser vi en lovande evolution i förhållande till föregångaren. Så gott som samtliga specifikationer har vridits upp ett steg, nya hårdvarufinesser har tillkommit och mjukvaran har arbetats om till något som åtminstone faller oss mer i smaken än tidigare. Samsung möter hård konkurrens från Sony, LG och HTC, och endast tiden kan utvisa om Galaxy S-serien även i fortsättningen kommer inneha toppositionen på marknaden, men med Galaxy S5 visar Samsung att de åtminstone inte tänker stå vid sidan och se på medan de blir omsprungna. Telefonen finns att förhandsbeställa idag från cirka 6400 kronor inklusive moms hos etablerade återförsäljare, med leveransstart 11 april.