Vi tar en titt på smartklockan Qualcomm Toq

Kan Qualcomms första konsumentprodukt på flera år övertyga?

Postat:
20:26 - 2013-09-09
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
8

Qualcomm förvånade den samlade journalist- och utvecklarkåren när de under det inledande talet för Uplinq 2013 presenterade den smarta klockan Toq, vars paradnummer inkluderar den strömsnåla Mirasol-skärmen och den trådlösa laddningen för såväl klockan som dess tillhörande Bluetooth-headset.

Klockan kommer i sitt nuvarande utförande endast tillverkas i en begränsad upplaga och kommer inte finnas tillgänglig i europeiska butiker. Riktpriset i USA blir i storleksordningen 300-350 amerikanska dollar, och klockan skall finnas tillgänglig i vitt och svart via ett flertal försäljningskanaler, med start under årets fjärde kvartal.

Qualcomm Toq kommer som sagt inte till Sverige, men företaget hoppas att andra tillverkare kommer vidareutveckla deras koncept med Mirasol-klockor som i sin tur kan landa här. De nämner också att de skall utvärdera möjligheten att utöka upplagan och den internationella tillgängligheten om efterfrågan visar sig vara mycket stor.

_DSC0244R
Vi har talat med Qualcomms PR-ansvariga för den europeiska marknaden, och de har lovat försöka få tag på testexemplar till de europeiska publikationer som fanns på plats under Uplinq, där Swedroid ensamma representerade de nordiska länderna. Vi ställer förväntningarna lågt men hoppas således på att kunna göra ett mer utförligt test senare under hösten, och nedan kan ni läsa våra ursprungliga intryck av klockan. Hörlurarna fanns tyvärr inte tillgängliga för vare sig visning eller testning, då dessa enligt Qualcomm ligger en bit efter klockan i tillverkningen.

_DSC0017R
Qualcomm var tämligen restriktiva när det gällde visningsexemplaren av Toq, och vi tilläts inte lyfta upp de exemplar som fanns att tillgå på utställningsbordet, inte ens för skapa oss en uppfattning om vikten. Lyckligtvis fick vi under en lågintensiv period få testa en av de Toq som de anställda i montern bar, och vi kunde då konstatera att klockan med sina 90 gram kändes betydligt lättare än den vanliga armbandsklocka som vi jämförde med. Byggkvalitén tycks också vara mycket bra; både armbandet och klockan – vars ram är konstruerad av aluminium – kändes tämligen stabila, och enheten skall enligt uppgift inneha en lättare form av vattenresistens.

För att förkorta klockans gummiarmband krävs att en eller flera sektioner av bandet tas bort (klipps av) och en sprint fäster spännet vid sin nya fästpunkt, på liknande sätt som på många klockor med länkarmband, vilket gör det omöjligt att senare förlänga armbandet igen. Finjusteringar i storleksordningen 1 mm kan enligt utsago göras på spännets andra sida.

toq2
Toq fungerar förstås som klocka även utan att paras ihop med en mobiltelefon, men genom att göra detta kan man utnyttja dess fulla potential. Tack vare Mirasol-tekniken kan skärmen vara konstant tänd utan att batteritiden får sig en enorm törn, och dess avsaknad av en egen bakgrundsbelysning gör den en smula mer diskret vid användning under möten och dylikt. Mirasol-bildskärmar har genom sin reflektiva natur dessutom en läsbarhet utomhus som inga LCD- eller AMOLED-skärmar kan konkurrera med, vilket gör tekniken mycket lämplig att använda i en enhet som sannolikt kommer användas utomhus i stor utsträckning. Qualcomm demonstrerade läsbarheten i solljus, och vi blev klart imponerade över hur väl det fungerade.

Upplösningen och färgåtergivningen i bildskärmen är inte i paritet med de hos konkurrerande enheter med traditionella bildskärmar, och skärmen kan ibland framstå som en smula ”pixlig”, men vi anser ändå att fördelarna med Mirasol-bildskärmar väger upp nackdelarna när det gäller just smartklockor.

Den uteblivna bakgrundsbelysningen kan förstås bli ett problem när det omgivande ljuset är svagt, men detta har Qualcomm löst genom att sätta en hjälplampa i Toq, som tänds genom att man knackar på armbandet ovanför skärmen. Nedanför skärmen är armbandet istället en hem/bakåt-knapp, som tillsammans med pekskärmen och den grå listen under denna används för att navigera i klockans operativsystem.

Att navigera igenom systemet kändes efter en kort invänjningsperiod intuitivt och enkelt, även om vi med jämna mellanrum glömde av att själva pekskärmen är avstängd i klockläget – i detta läge används istället listen nedan skärmen. Flytet i gränssnittet var inte så bra som vi hade hoppats på och som det såg ut i demovideon som rullade i båset, men Qualcomms personal försäkrade oss om att detta kommer förbättras i den slutgiltiga hård- och mjukvaran.
toq-black-white-headsets

Qualcomm Toq klarar i övrigt av det mesta som vi väntar oss av en smartklocka av den här typen, och erbjuder möjligheten att såväl besvara som ringa samtal till kontakter direkt från klockan (headset krävs för denna funktion, eftersom klockan inte har någon egen högtalare). Utöver detta kan man bland annat granska sin kalender och läsa mottagna textmeddelanden, samt se väderleksrapporter och styra telefonens musikuppspelning.

Den funktion som kanske kan bli mest intressant, å andra sidan, är kompatibiliteten med Qualcomms eget ramverk AllJoyn, som syftar till att koppla samman alla enheter i hemmet. I teorin kan exempelvis en kompatibel kaffebryggare eller tvättmaskin skicka ut notiser på det lokala nätverket via AllJoyn, så att en Toq-bärare i hushållet kan se när kaffet är färdigbryggt eller när tvätten är klar. Vi tycker att det hela är ett intressant koncept med stor potential, men som så ofta annars hänger dess framgång helt på hur väl mottaget det blir hos andra tillverkare och om det implementeras i deras produkter.

För att öka sannolikheten för framgång delade Qualcomm ut kuponger, som senare i år kan bytas ut till en gratis Toq, till alla amerikanska utvecklare som var närvarande. Dessvärre hamnade utländska utvecklare i kläm, liksom majoriteten av de journalister som närvarade vid konferensen, men vi hoppas som tidigare nämnt på att få tillgång till ett testexemplar under hösten.

toq-app
Enheten kan för närvarande endast paras ihop med Androidenheter som kör version 4.0.3 eller senare av operativsystemet. Eftersom Toq använder sig av Bluetooth för att kommunicera med telefonen så är begränsningen inte tekniskt anbringad, utan Qualcomm valde helt enkelt att endast stödja Android med Toq. I den tillhörande applikationen kan användaren välja vad som skall visas på klockan, och sannolikt också huruvida klockan skall vibrera för inkommande samtal och meddelanden – tillverkarens representanter ville ogärna visa applikationen i någon större utsträckning, så vi hade svårt att få reda på mycket mer.

toq-charger
Både klockan och dess tillhörande Bluetooth-headset laddas trådlöst med en lågenergivariant av Qualcomms WiPower-teknik. Detta var ännu en i raden funktioner vi inte fick se demonstrerade i praktiken, då den laddningsstation som visades upp inte var inkopplad i något eluttag. När allt är inkopplat, å andra sidan, laddas klockan genom att den läggs i skåran till vänster i stället på bilden ovan, medan hörlurarna läggs i hålen till höger för transport och laddning – laddaren agerar nämligen även fodral för lurarna.

Med en stabil konstruktion och ett attraktivt yttre ter sig Qualcomm Toq onekligen som en seriös konkurrent till Samsungs Galaxy Gear och Sonys SmartWatch 2 – åtminstone på den amerikanska marknaden. Att klockan går att använda i mer än en dag utan att behöva laddas är ett stort plus, och den konstant aktiva Mirasol-skärmen ger mycket god läsbarhet utomhus, medan något klen hårdvara och färre funktioner än vissa konkurrenter kan avskräcka köpare. Klockan lider av ett bristande flyt i gränssnittet, men detta skall enligt tillverkaren förbättras innan enheten hamnar hos konsumenterna.

Swedroid hoppas som sagt kunna lägga vantarna på ett exemplar under hösten för att kunna ge en mer slutgiltig bild av Toq, men vårt första intryck är i överlag positivt, även om det finns rum för förbättringar. Enheten är främst avsedd att vara ett ”proof of concept” från Qualcomms sida för att visa partnertillverkare vad som kan göras med deras teknik, och vi hoppas således på att en aktör mer riktad till slutkonsumenter tar vid för att arbeta vidare på det lovande konceptet.