Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En första titt på UI-nyheterna i första betaversionen av Android Q

Postat:
01:55 - 2019-03-14
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
I den första publika versionen av betaversionen för Android Q kan vi vid ett första ögonkast konstatera att Google varit försiktiga med att ändra på gränssnittet. I mångt och mycket påminner det om Android Pie, men det finns ett par större och ett antal mindre förändringar som är värda en genomgång. I den här artikeln tittar vi närmare på några av de större ändringarna Google infört i Android Q.

Mörkt läge

Android Q: Mörkt läge

Google har utökat det mörka läget till att bli systemomfattande i Android Q, men ett flertal av Googles individuella appar har dessvärre ännu inte stöd för mörkt läge.

En annan nyhet är att en uppskattning av när batteriet kommer att ta slut syns invid batteri-ikonen när notisfältet är nedfällt.

Det mörka läget är inte helt komplett – assistentbakgrunden är tex fortfarande vit.

Precis som bilderna visar är större delen av gränssnittet mörkt, men det finns undantag. Till exempel är bakgrundsfärgen för assistenten fortfarande vit, och det återstår en uppsjö av Google-appar som ännu inte anpassat för att stödja mörkt läge. Till de appar som har fullt stöd för mörkt läge hör bland annat kontakter, nummerväljaren samt meddelanden, medan andra appar som Chrome, Gmail och Hangouts saknar det för tillfället.

Accentfärger

Under utvecklarinställningarna i Q har Google gömt möjligheten att välja accentfärg.

I utvecklarinställningarna för Android Q finns det möjlighet att välja accentfärg. Alternativet ligger allra längst ned i listan och låter användaren välja mellan följande fyra alternativ: Svart, grönt eller lila samt ”standardinställning”.

Ikonalternativen omfattar nu större delar av systemet

Ikonalternativen: Kvirkel, droppe och rundad rektangel.

Möjligheten att byta ikonernas form på hemskärmen är ingen nyhet i Pixel-telefoner, men alternativet har nu flyttat från Googles Pixel-launcher till ”Utvecklarinställningarna”. En annan nyhet är att valet av ikontyp numera omfattar stora delar av Androids gränssnitt som helhet och inte bara hemskärm/låsskärm/applådan, vilket innebär att bland annat ikonerna i snabbinställningarna (som nås när man sveper ned från aviseringsfältet) också ändras beroende på vilken ikontyp som är vald.

Vi tolkar detta som att Google kan vara på väg att att äntligen och slutligen släppa en mer fullständig och systemomfattande temamotor för Android. Som för att ytterligare understryka detta finner vi även att Google i Android Q även ger oss möjligheten att ändra typsnittet i Android.

Utökade inställningar för apprättigheter

Appars åtkomst till bland annat platsinställningar går att finjustera i Android Q.

I den första bilden ovan syns rättigheterna för applikationen ”Hangouts” som det ser ut i Android Pie, och i bilderna till höger syns motsvarande vy i Android Q. Till skillnad från Pie är det möjligt att numera finjustera vilka rättigheter en app har till exempelvis platsdata. Från och med Q är det möjligt att blockera delning av platsdata för en app annat än när appen är aktiv.

”Svep för snooze”

Det är inte längre nödvändigt att långtrycka på notiser för att hantera dem.

I Android Pie var användaren tvungen att långtrycka på notiser för att därefter välja hur de skall hanteras. I Android Q räcker det med att svepa över notiserna för att få fram alternativen för hur den specifika notisen/appen skall hanteras.

Ny låsskärmseffekt och knapp för ”Nödsituation”

Låsskärmen har ändrat utseende.

I samband med mediauppspelning visar låsskärmen en bakgrund som påminner om frostad glas, inte helt olik bakgrunden i iOS.

En knapp med namnet ”Nödsituation” har tillkommit. Ett tryck på knappen leder till ICE-kontakterna, och knappen är tillgänglig även bakom låsskärmen/en låst telefon. Det är också möjligt att koppla nödfunktionen till en tredjepartsapp, för att använda någon annan tjänst för ändamålet.

Till ytterligare en detalj som tillkommit hör en funktion som gör det möjligt att ångra borttagning av ikoner på hemskärmen. Så fort en ikon tas bort visas en pop-up i nerkant av skärmen med möjlighet att ångra borttagning.

Material design för filhanteraren och bättre sorteringsmöjligheter

Filhanteraren har begåvats med material design och bättre sortering.

Filhanteraren har piffats upp i Android Q och bygger på den senaste versionen av googles material design-riktlinjer. Det har också tillkommit en möjlighet att sortera mappar och filer efter fler alternativ.

Vi har än så länge bara skrapat på ytan och det är fortfarande lång tid kvar till dess att en skarp release av Android Q är redo, samtidigt som mycket kan ändras på vägen dit; Pie som lanserades i mars under föregående år var inte redo förrän augusti samma år. Om du vill läsa mer om nyheterna under skalet i Android Q har Google publicerat en lista över de stora förändringarna här.

Mest kommenterat

 1. Vad har du för hemskärmslayout idag?
 2. Xiaomi lanserar toppmodellen Mi 9T Pro med uppfällbar frontkamera
 3. Androidversioner kommer inte längre att döpas efter sötsaker
 4. Nya designen för Play Store officiell
 5. Samsung Galaxy Note 10 och Note 10+ nu i butik
 6. Huawei Kirin 990 påstås kunna spela in 4K @ 60fps

Mest läst

 1. Nu kan alla ladda hem mer resurssnåla Google Go
 2. Xiaomi lanserar toppmodellen Mi 9T Pro med uppfällbar frontkamera
 3. Androidversioner kommer inte längre att döpas efter sötsaker
 4. Tips: Tre hemsidor för att kopiera spellistor mellan de stora musiktjänsterna
 5. Nya rykten om vikbara Motorola RAZR — påstås komma redan i år
 6. Android har fått ny logotyp

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa Samsung Galaxy Note 10 eller Note 10+?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey