En jämförelse mellan musiktjänsterna Spotify och Rdio

Postat:
15:47 - 2013-04-15
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
84

I Sverige har strömmad musik blivit närmast synonymt med den inhemska tjänsten Spotify, som funnits sedan 2007 och som erbjuder en rad olika betalningsalternativ, från gratis upp till 99 kronor i månaden, med olika inkluderade förmåner.

På senare tid har många frustrerade röster höjts över Spotifys allt tätare integration med Facebook, och särskilt mycket över dess bristfälliga applikation till Android, som saknar såväl landskaps- som surfplatteläge. Många har dessutom länge frågat efter ett webbaserat uppspelningsgränssnitt, som nu är på väg till Sverige och redan finns tillgängligt i bland annat Storbritannien.

Med anledning av dessa irritationsmoment kring Spotify, samt en inte obetydlig mängd nyfikenhet över en tjänst som vid en första anblick verkar mycket kompetent, beslutade vi på Swedroid-redaktionen att det var dags för ett jämförande test mellan Spotify och den delvis svenska utmanaren Rdio.

Rdio grundades av upphovsmännen bakom Skype och Kazaa, svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis, och lämnade betastadiet i augusti 2010. Trots grundarnas skandinaviska ursprung lanserades tjänsten först i USA, där också företagets kontor är placerat, och fick således ett visst försprång mot Spotify som lanserades i landet först under juli 2011. Det dröjde sedan nästan två år innan vi i juli förra året kunde rapportera att Rdio fanns tillgängligt i Sverige, liksom i våra nordiska grannländer.

Till skillnad från Spotify har Rdio ingen reklamfinansierad gratistjänst, utan företaget förlitar sig helt på inkomster från betalande kunder. Utöver denna skillnad så betalar man i Sverige samma mängd pengar för samma typ av tjänst, oavsett vilket av företagen som väljs; 49 kronor i månaden ger ett oändligt antal låtar strömmade till datorn, medan 99 kronor i månaden också inkluderar uppspelning på mobiltelefon, surfplatta och övriga kompatibla enheter. Tack vare sin gratisversion och att användare får testa Premium i en hel månad – jämfört med 14 dagar för Rdio – ror Spotify hem denna del av testet.

Priser för Rdio

Priser för Rdio

Priser för Spotify

Priser för Spotify

Båda tjänsterna erbjuder en herrans massa låtar – drygt 20 miljoner för Spotify och 18 miljoner för Rdio – men medan Spotify har nyligen fått tillgång till Metallicas samlade verk så har Rdio exempelvis Pink Floyd – vars låtar dessvärre inte finns tillgängliga via tjänsten i Sverige. I övrigt finner vi det mesta hos båda leverantörerna, och det som saknas hos den ena finns oftast inte heller hos den andra – ett undantag är svenska bandet Ghost, som endast har två singlar på Rdio men två fullängdsalbum hos Spotify. Sistnämnda tar därmed hem ronden för musikutbud, om än med en hårsmån.

När det kommer till själva musikuppspelningen skiljer sig saker och ting en smula mer mellan de två tjänsterna. Det är i dagsläget endast Rdio som erbjuder ett webbgränssnitt för musikuppspelning i Sverige, vilket gör det enklare att komma igång med uppspelningen på en ny dator än om ett program hade behövt laddas ned och installeras på datorn. Dessutom ger det en möjlighet för användare av Chrome OS – där det inte är möjligt att installera skrivbordsapplikationer – att använda tjänsten.

Uppdatering: Flera läsare har rapporterat att det via denna guide går att aktivera Spotifys webbspelare (du som redan kopplat ditt Spotify-konto till ditt Facebook-konto kan klicka här). Vi tackar för tipsen!

Webbgränssnitt Rdio

Webbgränssnitt Rdio

Vi testade också att spela upp musik i webbläsaren på en LG smart-TV från 2012, men medan Rdio inte gav något felmeddelande, och låtarna såg ut att spelas, så fick vi inget ljud ur högtalarna. Detta kan sannolikt bero på just vår TV-modell eller tillverkare, så för andra kan samma lösning fungera utmärkt.

spotify-desktop rdio-desktop

Skrivbordsapplikationerna för Windows påminner starkt om varandra, med en startskärm som syftar till att hjälpa användaren upptäcka ny musik. I båda fallen hade vi önskat att rekommendationerna var bättre skräddarsydda till användaren, eftersom det är svårt att rekommendera något för alla smaker samtidigt. Spotifys rekommendationer tycks vara närmare knutna till vad användaren lyssnar på, men ännu har undertecknad inte funnit ett album som stämt väl in på vad som brukar spelas.

Båda har stöd för spellistor som kan offlinelagras på din mobiltelefon eller surfplatta, men Spotify erbjuder till skillnad från Rdio också offlinelagring på datorn; om du har en mindre pålitligt internetuppkoppling eller brukar ha med dig datorn på platser utan uppkoppling så är Spotify det bättre valet.

När en spellista eller ett album nått sitt slut tystnar musiken i Spotify, men Rdio återgår istället till att spela upp den senaste ”radiostation” som spelats – vilket man föredrar är förstås upp till var och en, men vi tycker om finessen med mer kontinuerlig musikuppspelning.

spotify-screenshot-0005 rdio-screenshot-0007

En annan finess, som är särskilt intressant, är hur Rdio hanterar musikuppspelning på flera enheter; medan Spotify pausar musiken på den enhet som för närvarande spelar upp musiken om uppspelning startas på en annan, så gör Rdio istället alla andra inloggade enheter till fjärrkontroller. Det är alltså möjligt att koppla in mobiltelefonen i stereon för att sedan styra musiken från datorn, eller vice versa, och vill man flytta över uppspelningen så behövs endast ett knapptryck. Smidigt.

spotify-screenshot-0003 rdio-screenshot-0002
rdio-screenshot-0005

Båda företagens Androidapplikationer presterar fint och båda upplevs av oss som snabba på våra testenheter Nexus 4 och Nexus 10. I båda fallen ser applikationen för surfplattor främst ut som en förstorad variant av telefonapplikationerna, men bortsett från att albumbilderna inte lyckas skala upp ordentligt på den högupplösta skärmen i Nexus 10 så gör Rdio-applikationen ett bättre jobb med detta. Detta då den utnyttjar den större skärmen till att visa en större mängd information om vad som spelas, och eftersom den går att använda i liggande läge.

Rdios applikation stödjer dessutom svenska, något som alltid är välkommet även om vi inte använt det i skärmbilderna ovan. Vi har haft vissa problem med att applikationen hänger sig och måste tvångsavslutas, men detta hände såpass sällan att det inte påverkade vår dagliga användning nämnvärt.

rdio-screenshot-0004 rdio-spotify-screenshot-0001

Uppspelningskontrollerna utanför applikationen varierar en del. Båda erbjuder identisk kontroll från låsskärmen på våra testenheter, men Rdio ger också möjlighet att hantera musiken från notifikationsrullgardinen – ett välkomnat tillägg. Skrivbordswidgets finns tillgängliga för båda applikationerna, och ovan syns att Spotifys bättre hanterar att vi har ändrat antalet rader och kolumner i vår hemskärmsapplikation, samt att den erbjuder fler kontroller. När Rdio-applikationen är nedstängd visas inga musikkontroller i widgeten, och företagets logotyp visas istället för information om musiken som senast spelades. Denna rond går med nöd och näppe till Rdio för dess kontroller i rullgardinen.

Ljudkvalitén är i våra öron klart godkänd för båda tjänster med högsta möjliga kvalité inställd. Rdio har visat sig ovilliga att uppge vilken bitrate de strömmar sin musik i för någon av sina kvalitetsinställningar, något som leder oss till att tro att den är lägre än för Spotify som strömmar i 320kbps för den högsta kvalitetsinställningen. Vi tycker i allmänhet att ljudet är lite bättre via Spotify än Rdio, särskilt vid högre volymer, men vi har inte upplevt att det varit så illa att vi bytt till lyssning via den tidigare under testperioden för den senare. Veteranen tar ändå hem priset för bästa ljudkvalité av dessa två, utan någon större tvekan.

Sammanfattningsvis är det mycket svårt att kora en självklar vinnare. Båda tjänsterna är mycket kompetenta, och medan Rdio vinner i många av våra testkategorier så får de se sig slagna av Spotify när det gäller den ack så viktiga ljudkvalitén, och således blir det en fråga om ljudkvalitén eller tjänsten kring ljudet som är viktigast, när båda redan är tillräckligt bra.

Efter en stunds övervägande så blir det dock Rdio som ror hem titeln som bästa musiktjänst, mycket tack vare sin innovativa lösning för inloggning på flera enheter och sitt webbgränssnitt – samt inte minst det faktum att företaget inte tycks ägna en lika stor majoritet av sin tid till iOS-enheter som Spotify verkar göra; deras iPad-applikation är som bekant betydligt mer genomarbetad än den för Androidsurfplattor är, främst på grund av att den senare är precis densamma som telefonversionen.

Uppdatering: För att förenkla skapandet av en helhetsbild och för att hjälpa er läsare besluta vilken tjänst ni bör välja, så har vi sammanställt en punktlista med deras starka sidor:

Rdio Play Store Icon
Vi rekommenderar Rdio om du:

  • Vill ha ett webbspelargränssnitt som redan nu fungerar i Sverige utan åtgärder från din sida
  • Vill fjärrstyra din musik utan att installera extraprogram eller applikationer
  • Tycker att landskapsläge är viktigt
  • Ofta spelar musik på din surfplatta
  • Vill styra musiken från notifikationsfältet
  • Vill ha svenskt språkstöd  i Androidapplikationen
Spotify Play Store Icon
Vi rekommenderar Spotify om du:

  • Tycker att ljudkvalité är av yttersta vikt – Spotifys är något bättre
  • Vill kunna offlinelagra musik på datorn, inte endast på mobila enheter
  • Vill lyssna på musik gratis – Rdio saknar ett sådant alternativ
  • Vill ha det största musikutbudet

 

Har någon av er testat en av eller båda tjänsterna? Vad tycker ni om dem? Lämna gärna en kommentar nedan.