En närmare titt på 4-tummaren Asus ZenFone 4

Postat:
17:13 - 2014-07-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
35

Asus är i Androidvärlden mest känt för de två Nexus-surfplattor företaget tagit fram tillsammans med Google, för sin Transformer-serie och för sina PadFones. Taiwanesiska tillverkaren är nu aktuell i Sverige med budgettelefonen ZenFone 4 som erbjuder dubbelkärnigt chipp från Intel, en 4-tumsskärm, 1GB RAM, 8GB lagring, GPS+GLONASS och Bluetooth 4.0 för strax under 900 kronor med kontantkort från operatören Tre.

Det ovanliga med ZenFone 4 är dels att den har Intel Inside men även att telefonen är så pass liten till formatet. I ett smartphoneklimat där 4,5-tumsskärmar kallas ”mini” och nya toppmodeller har minst fem tum stor skärmar, erbjuder ZenFone en pytteskärm.

Vissa föredrar fortfarande mindre skärmar och vi gillar att Asus tillhandahåller en 4-tummare, vilket är samma skärmstorlek som Iphone 5 och 5s. Med tanke på att ZenFone 4 är en enhet i nedersta segmentet är upplösningen old-school: WVGA (480 x 800 pixlar). Vi ska nu ta en lite närmare titt på Asus ZenFone 4 och undersöka om det är en prisvärd telefon.

I kartongen

asus-zenfone-4-swedroid-bild-19

Kartongen är precis som själva telefonen liten och innehåller utöver ZenFone 4 en manual, samt kombinerad USB-kabel och laddare.

Utseende och byggkvalitet

asus-zenfone-4-swedroid-bild-7
asus-zenfone-4-swedroid-bild-5asus-zenfone-4-swedroid-bild-4

Den modell av ZenFone 4 vi testat har en svart front, medan baksidan är metalliskt röd. Färgen kallas Cherry Red av Asus. Tydligen har bakstycket anodiserats sju gånger för att skapa en ”okonventionell finish”.

Ovanför skärmen sitter en högtalare och främre kameran. Under skärmen huserar en kapacitiv tillbakaknapp, en hemknapp, samt en knapp för att öppna Androids multikörningsmeny. Ovantill på vänsterkanten har Asus placerat micro-USB-porten, medan vi finner ström- och volymknapparna på högersidan.

Baksidan rymmer 5MP-kameran och högtalaren, som sitter precis till höger om kameran. Undersidan är tom – 3,5mm-jacket sitter på ovansidan. Bakstycket går att ta bort och därunder ryms micro-SIM-kortet samt eventuellt minneskort (upp till 64GB).

asus-zenfone-4-swedroid-bild-1
asus-zenfone-4-swedroid-bild-14asus-zenfone-4-swedroid-bild-12

ZenFone 4 mäter 124 x 61 x 11 millimeter och väger 115 gram, enligt Tres hemsida. Trots att mobilen väger ovanligt lite tycker vi den känns något tyngre än vad den tydligen är. Vi anser att ZenFone 4 ligger bra i handen och att telefonen känns förvånansvärt välbyggd och robust med tanke på priset.

Det har varit en frisk fläkt att använda en så pass liten skärm igen och att kunna nå överallt i gränssnittet utan problem.

Skärmen

asus-zenfone-4-swedroid-bild-11

Som namnet antyder har Asus utrustat ZenFone 4 med en 4-tumsskärm. Det har idag blivit riktigt ovanligt med så pass ”små” skärmar, även om fyra tum en gång ansågs bamsestort. Vi fick dock se Xperia M förra sommaren, även det en budgetmobil med 4-tumsskärm.

Det fåtal 4-tumskärmstelefoner som släppts efter 2012 har WVGA-upplösning (480 x 800), eller i fallet Xperia M det försumbart högre FWVGA (480 x 854). Vi hade dreglat över HD, men med tanke på prislappen kan vi i dagsläget nog inte begära så mycket mer än WVGA av ZenFone 4.

asus-zenfone-4-swedroid-bild-15

I vissa lägen påminner skärmen i mobilen om en svunnen era (på ett mindre smickrande vis) med bristande skärpa, betraktningsvinklar och ljusstyrka, men samtidigt tycker vi skärmen duger för det mesta. De som vill ha bästa skärmtekniken ska dock naturligtvis inte skaffa ZenFone 4. Vi har inte känt att vi behövt göra avkall på särskilt mycket jämfört med kostsamma toppmodeller under testperioden, förutom just gällande skärmen.

Med tanke på att enheten kostar drygt en sjättedel så mycket som flera av de senaste värstingarna ger vi ändå skärmen godkänt. Något som bör påpekas är att displayen saknar automatisk ljusstyrka, men Asus inkluderar snabbinställning för ljusstyrkan i nedfällbara menyn.

Gränssnittet

Screenshot_2014-07-18-15-07-53Screenshot_2014-07-18-15-03-35

Gränssnittet, tillsammans med själva formatet på telefonen, är vad vi gillar mest med ZenFone 4. Systemet baseras i nuläget på Android 4.3 Jelly Bean men företaget har utlovat en rask uppdatering till KitKat.

Likt HTC låter Asus färgen för egna apparnas övre menyer speglas i statusfältet högst upp. Det ger i vår mening ett fräscht, modernt och luftigt intryck och ser helt enkelt bra ut. Asus har inte gjort några radikala ingrepp i Android, även om tillverkaren ändrat färger och ikoner och hur en del inslag fungerar.

Screenshot_2014-07-18-15-03-19Screenshot_2014-07-18-15-09-19

Om du drar ner aviseringsmenyn på högra sidan av skärmen visas exempelvis alla snabbinställningar, medan ett svep nedåt från vänstra sidan plockar fram vanliga aviseringsmenyn. Det är något vi bara sett i CyanogenMod i telefoner hittills. För de som inte är vana vid beteendet kan det dock bli en smula frustrerande inledningsvis och vi hade uppskattat möjligheten att stänga av det.

Screenshot_2014-07-18-15-03-27Screenshot_2014-07-18-15-05-21

Hur snabb är då denna 900-kronorstelefon? ZenFone 4 har ofta en acceptabel hastighet i gränssnittet. Arbetsminnet på 1GB och dubbelkärniga Intel Atom Z2520-processorn (1,2GHz) får det hela att tuffa på rätt bra.

När det händer mycket på en gång kan systemet bli riktigt segt och stanna upp, men att hoppa in och ut ur vanliga appar går i regel ganska fort. Mobilen kan naturligtvis inte mäta sig med toppmodeller i hastighet, men så är ju även prisklassen en helt annan.

Screenshot_2014-07-18-15-03-59Screenshot_2014-07-18-15-04-22

Batteritiden

asus-zenfone-batteritid
Vid blandad användning, som surfande, Twittrande, nedladdning från Google Play, YouTube-tittande och skickande av mejl och snabbmeddelanden, kom vi i regel upp i drygt 2,5 timmars skärmtid med ZenFone 4.

ZenFone 4 finns i versioner med antingen 1200mAh eller 1600mAh. Vilken variant Tre säljer framgår inte av produktsidan, men operatören skriver att standby-tiden är 190 timmar och taltiden 10 timmar.

Företaget inkluderar en särskild kategori för strömhantering bland inställningarna. Asus har ett eget analysverktyg som kallas ”Strömförbrukningsdiagram”. Användare kan även välja mellan tre olika energisparlägen – ”optimerat läge” är valt som standard.

Slutsats

asus-zenfone-4-swedroid-bild-16

ZenFone 4 är i vår mening en prisvärd liten telefon. Vi gillar det nätta 4-tumsformatet och mobilen ligger bra i handen. Android har blivit så pass resurssnålt och chippen så pass snabba, även de för budgettelefoner, att specifikationerna inte längre spelar lika stor praktisk roll för vanliga användare.

Gränssnittet får godkänt – vi uppskattar särskilt att färgen för övre menyer blöder in i statusfältet högst upp i Asus egna appar. Vi kom i regel upp i drygt 2,5 timmars skärmtid vid blandad användning. Det är inte i nivå med värstingarnas batteritid, men det borde vara tillräckligt för att många ska kunna klara en dag på en laddning. Standby-tiden, särskilt i offlineläge, upplever vi som god.

Skillnaden mellan lägsta och högsta prissegmentet tydliggörs kanske främst av skärmkvaliteten och kameraprestandan. Här ligger ZenFone 4 långt efter värstingarna. Högtalaren är även klen. För 900 kronor blir det dock mycket mobil för pengarna. Prisvärda Moto G kostar exempelvis cirka 80 % mer än ZenFone 4. Närmast prismässigt finner vi Samsung Galaxy Trend Plus, som i alla fall på pappret får smisk på grund av äldre Androidversion (v4.2), mindre RAM-mängd (768MB) och halverat lagringsutrymme (4GB). Motorola Moto E kostar aningen mer men ser också ut att vara ett bra val av lågprismobil.

Tyvärr går dock bara ZenFone 4 att köpa från operatören Tre. Enligt Asus kostar den 895 kronor med kontantkort. Inga övriga kostnader ska tillkomma, förutom laddning av kontantkortet, och efter ett år ska telefonen kunna låsas upp kostnadsfritt.

Uppdatering: Som läsare påpekat är Motorola Moto E ett gott alternativ till ZenFone 4. Ungefär samma prisklass och den säljs i Sverige, men inte officiellt. Slutsatsen har justerats.