En närmare titt på Asus Memo Pad 8 ME581CL

Postat:
11:41 - 2014-10-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
4

Asus surfplattor med 64-bitarsprocessorer från Intel lanserades nyligen i Sverige. Vi har valt att titta närmare på åttatummaren Memo Pad 8. Enheten har utrustats med fyrkärniga chippet Intel Atom Z3560 vilket som högst arbetar i 1,8GHz.

Android 5.0 har fullt stöd för 64-bitarschipp och när Memo Pad 8 uppdateras från Android 4.4 KitKat till Lollipop kan enheten utnyttja sin processor till fullo. Asus har vidare gett plattan 2GB RAM, 16/32GB lagring, LTE, en bakre 5MP-kamera, en främre 1,2MP-kamera, NFC och Bluetooth 4.0. Interna lagringsutrymmet kan kompleteras med minneskort upp till 64GB.

Skärmen är som namnet indikerar åtta tum stor. Det är en Corning Gorilla Glass 3-skyddad IPS LCD-panel med 1920 x 1200 pixlar. Med andra ord samma upplösning som Asus egna Nexus 7 2013. När senaste Nexus 7 introducerades förra sommaren blev enheten den mest pixeltäta surfplattan hittills med 323PPI. Eftersom Memo Pad 8 har snäppet större skärm är pixeldensiteten något lägre (283PPI) och matchar istället PPI för Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Hela rasket mäter 213 x 123 x 7,5 millimeter och väger 299 gram. Häng med nedan när vi kikar närmare på Asus 64-bitarsplatta.

I kartongen

asus-memo-pad-8-swedroid-04

Kartongen rymmer endast en manual, en bunt informationshäften samt en USB-kabel och väggladdare.

asus-memo-pad-8-swedroid-03

Utseende och byggkvalitet

asus-memo-pad-8-swedroid-09asus-memo-pad-8-swedroid-07asus-memo-pad-8-swedroid-08

Memo Pad 8 säljs i färgerna vitt, svart och blått. Vi har testat blåa LTE-modellen vars högglansiga bakstycke pendlar mellan att vara mörkblått och lila beroende på hur ljuset faller. Vi tyckte om själva konstruktionen av Memo Pad 8 så fort vi plockade upp enheten. Plattan känns robust och tight, även om vi hade föredragit en matt baksida.

Asus poängterar designen i sin marknadsföring och skriver att beläggningen har NCVM-teknik (Non-Condutive Vacuum Metallization) och består av flera lager. När vi provade att bända plattan lite knakade konstruktionen en smula och det uppstod flimmer och förvrängningar på ytterkanterna av skärmen. Eftersom plattan i regel inte kommer utsättas för den typen av påfrestning anser vi dock att det inte utgör någon direkt nackdel i praktiken.

asus-memo-pad-8-swedroid-13

Volym- och strömknapparna sitter strax ovanför mitten på högersidan. Knapparna sitter mycket bra till när enheten används i porträttläge men är något svårare att nå i landskapsläge. Micro-USB-porten sitter i mitten på undersidan medan 3,5mm-jacket placerats på ovansidan. Bakstycket rymmer i vanlig ordning kameran och i det här fallet dubbla högtalare i ovan- och underkant.

Skärmen

asus-memo-pad-8-swedroid-14

LED-bakbelysta åttatumsskärmen använder IPS LCD-teknik och har 1920 x 1200 bildpunkter. Panelen skyddas av amerikanska Cornings skyddsglas Gorilla Glass 3. Enligt Asus erbjuder skärmen 178 graders betraktningsvinklar. Vi kan konstatera att skärpan behålls från skarpa vinklar utan nämnvärd degradering av färger, även om skärmen lättare plockar upp reflektioner när den inte tittas på rakt framifrån.

asus-memo-pad-8-swedroid-16asus-memo-pad-8-swedroid-17

Asus nämner tekniker de kallar ”Splendid” och ”TrueVivid” som ska göra innehållet mer livligt. Om det innebär någon större förbättring kan vi inte svara på men vi gillar skärmen i Memo Pad 8 överlag, som är bra på punkter som betraktningsvinklar och färgåtergivning.

Skärpan kan dock inte mäta sig med dagens smartphones i toppskiktet vars pixeldensitet i regel ligger mellan 445 – 534 PPI. Jämfört med mobiler är alltså Memo Pad-skärmens 283PPI väldigt lågt. Å andra sidan är den pixeltätheten standard, eller strax över, vad som idag är norm för surfplattor.

asus-memo-pad-8-swedroid-18

En trevlig finess med Memo Pad 8 är att nästan vilken penna som helst kan användas som pekpenna för att kontrollera gränssnittet (tuschpenna rekommenderas förstås inte). Vi provade med olika typer av vanliga pennor och det hela fungerade fint. Utöver att navigera runt i gränssnittet kan pennfunktionen med fördel även användas till handskrift. Värt att nämna är att det uppstår en viss latens när penna används till att rita på skärmen – vi har inte riktigt nått fram till Microsofts vision än.

Gränssnittet

Screenshot_2014-10-26-16-34-45Screenshot_2014-10-26-16-35-27

Asus har likt övriga tillverkare anpassat Android och kallar sin tappning av plattformen för ZenUI. Mjukvaran baseras på Android 4.4.2 KitKat. Som vi förstått saken kommer Asus uppdatera enheten till Android 5.0 Lollipop i sinom tid, och därmed även kunna dra nytta av 64-bitarstekniken i Intel-chippet.

Vi känner igen gränssnittet från vår titt på Zenfone 4 från i somras. Lustigt nog har ZenUI små drag av den ”Material Design” som Google introducerade i och med Android 5.0 Lollipop. Färgen för rubriker i Asus egna applikationer speglas exempelvis i statusfältet och tillverkaren använder kulörta färger.

Screenshot_2014-10-26-16-35-58Screenshot_2014-10-26-16-36-14

Ett par anmärkningsvärda funktioner är ett energispararläge och möjligheten att köra två appar sida vid sida (dubbel app-läge). Multikörningsfunktionen aktiveras från snabbinställningarna och aktiveras därefter från multikörningsmenyn. En app visas då på övre halvan av skärmen medan undre delen fylls av andra appen. Alla applikationer kan inte köras sida vid sida men för de appar som kan hantera funktionen fungerar det hela som väntat.

Screenshot_2014-10-26-16-35-42Screenshot_2014-10-26-16-38-27

Huruvida tillverkares tillägg och ändringar är bra ur ett funktionellt och estetiskt perspektiv är ofta en ren smaksak. Vi känner överlag att Asus inte ställt sig särskilt mycket i vägen för Googles vision även om vi som Androidpuritaner alltid föredrar originalet.

Hur presterar då Intels Atom-processor? I kombination med 2GB arbetsminne och relativt resurssnåla KitKat ger chippet Memo Pad 8 ett bra flyt, både i animationer och byte mellan appar. Vi har förstås inte kunnat testa samtliga spel i Google Play men de populära titlar vi provat har rullat på som de ska.

Ljudet

asus-memo-pad-8-swedroid-10

Surfplattor används till ofta till mediakonsumtion och bra ljud kan precis som i smartphones förstärka användarupplevelsen. Memo Pad 8 har två högtalare som sitter upptill och nedtill på bakstycket. De är skapta på ett sätt som gör att ljudet inte alls dämpas så mycket som man skulle kunna tro ifall plattan ligger ner med skärmen uppåt på ett bord, snarare dämpas det knappt alls.

Vi hade dock räknat med lite högre och skarpare ljud än vad plattan erbjuder. Ljudet utmärker sig varken genom att vara ovanligt bra eller ovanligt dåligt – hyfsat, helt enkelt.

Batteritiden

Batteriet i plattan är av typen Li-polymer med 15,2Wh. Enligt Asus räcker batteriet till 9 timmars batteritid när en 720p-video spelas upp med 100 nits ljusstyrka med Wi-Fi och 3G aktiverat och bakgrundsuppdateringar påslagna för Gmail.

Som vanligt beror batteritiden till stor del på hur en enhet används. Med strömning av musik och video över LTE, hög ljusstyrka och alla bakgrundsuppdateringar påslagna kommer Memo Pad 8 dö ganska fort.

Om enheten är i flygplansläge när den inte används och Wi-Fi utnyttjas istället för LTE håller dock enheten igång i dagar, som de flesta surfplattor.

Slutsats

asus-memo-pad-8-swedroid-11

Vi har under vår tid med Asus Memo Pad 8 uppskattat plattans format och konstruktion. Det är naturligtvis en smaksak men åtta tum känns som en rätt perfekt skärmstorlek för surfplattor – snäppet mer skärmareal än 7-tummarna samtidigt som de är enkla att hantera. Vid ett tillfälle när vi hade händerna fulla provade vi instinktivt att sätta Memo Pad 8 i backfickan på jeansen och den fick plats. Plattan är 21,3cm hög, 12,3cm bred och 0,75cm tjock.

Själva enheten upplever vi som robust, även om det går att frammana små knakningar och skärmförvrängningar ifall konstruktionen böjs. Bakstycket har en glansig yta som pendlar mellan att vara mörkblå, ljusblå och lila beroende på hur ljuset speglas.

Skärmen är av typen IPS LCD och erbjuder 1920 x 1200 bildpunkter (WUXGA). Det innebär lika många pixlar och samma pixeldensitet som i Sony Xperia Z3 Tablet Compact. Panelen är LED-bakbelyst och skyddas av Corning Gorilla Glass 3.

Vi tycker det är en bra skärm överlag och kan inte klaga på färgåtergivning och betraktningsvinklar, även om vi blivit lite bortskämda med skärpan på mobiler och gärna vill se fler pixlar på surfplattor. En bonus med skärmen i Memo Pad 8 är att de flesta typer av vanliga pennor kan användas som pekpennor, för att navigera i gränssnittet eller skriva med.

Asus understryker att plattan har en 64-bitarsprocessor från Intel. Atom Z3560 är fyrkärnigt och arbetar som högst i 1,8GHz. Vi tycker Intels chipp presterar fint vid vardaglig Androidanvändning, som under start av appar, scrollning och multikörning.

De spel vi testat har även flutit på som de ska. Vi har inte fått det svart på vitt från Asus, men vi förmodar (hoppas) att plattan kommer uppgraderas till Android 5.0 Lollipop och därmed kunna utnyttja 64-bitarstekniken. I nuläget kör Memo Pad 8 Android 4.4.

Memo Pad 8 släpps i december tillsammans med Asus övriga nya surfplattor och kostar då enligt tillverkaren cirka 2499 kronor inledningsvis. Som vi uppfattat saken är det LTE-versionen som kommer kosta runt 2500kr. Enheten lägger sig således under priset för de flesta andra LTE-plattor med samma skärmstorlek och upplösning.