En närmare titt på fyrkärniga surfplattan Toshiba AT300

Postat:
19:54 - 2012-10-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
10

Japanska elektronikföretaget Toshiba har släppt en surfplatta som utrustats med Nvidias fyrkärniga Tegra 3-plattform, 1GB RAM samt en LED-bakbelyst 10,1-tumsskärm med WXGA-upplösning (1280 x 800 pixlar). Den heter Toshiba AT300 och ligger prismässigt närmre billiga modeller som nyss släppta Asus Google Nexus 7 än mer kostsamma androidsurfplattor som Asus Transformer Pad Infinity.

I skrivande stund får man lägga ut 3000kr för Toshiba AT300, att jämföra med 3800kr för den specifikationsmässigt snarlika Sony Xperia Tablet S och 2200kr för Nexus 7. Ifall man jämför AT300 med Nexus 7 får man för de 800 extra kronorna en större skärm på 10,1 tum, en bakre 5MP-kamera och plats för SD-kort. Man förlorar emellertid NFC. I övrigt är de två enheterna mycket lika varandra på pappret.

Vi ska nu ta en lite närmare titt på Toshiba AT300 och kolla vad enheten har för hård- och mjukvara. Kanske är den ett bra alternativ för de som är sugna på Nexus 7 men prompt vill ha en större skärm? I den icke anmärkningsvärda förpackningen finner vi utöver själva AT300 även en manual samt en laddare. Den medföljande laddaren passar dock inte svenska vägguttag. Vi vet inte om det gäller för alla AT300 som säljs i Sverige eller bara för vårt testexemplar – vi får återkomma på den punkten.

AT300 har rundade kanter och den Gorilla Glass-skyddade skärmen omges av en svart rand. Ifall man håller plattan i landskapsläge finner vi strömknappen högst upp på vänstra sidan och strax under sitter en särskild spak som har två lägen. Vilken funktion den fyller styrs från displayinställningarna. Den kan antingen låsa skärmorienteringen, låsa hårdvaruknapparna eller tysta allt ljud.

På vänstersidan sitter även volymknapparna medan ovansidan är blank. På höger sida sitter hörlursporten, HDMI, en microUSB-port samt en plats för vanligt SD-kort (ej micro). På undersidan finner vi dubbla högtalare samt en port som används vid laddning och anslutning till dator. Det är ingen standardport utan en som Toshiba utvecklat. Det går även att ansluta till PC genom vanlig microUSB-kabel men av någon anledning går det inte att ladda plattan via microUSB-porten.

Om man vänder på AT300 finner man en silvergrå baksida med en 5MP-kamera högst upp i högra hörnet. I mitten ovanför skärmen sitter den främre kameran, avsedd för videosamtal. Plattan har inga fysiska knappar på framsidan som sig bör utan använder sig istället av de vedertagna virtuella knapparna i gränssnittet. Vi har inga direkta invändningar mot materialen eller byggkvalitén. Det går att få konstruktionen att knaka lite och AT300 känns kanske inte särskilt exklusiv men upplevs ändå som robust.

Specifikationer Toshiba AT300
ReleasedatumHösten 2012
Processor1,3GHz quad-core
PlattformTegra 3
GrafikkretsULP GeForce
RAM-minne1GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm10,1" / WXGA - 800x1280 pixlar / 149PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 57,07 cm² / ~65% av fronten
Kamera5MP
Främre kamera2MP
Vikt590g
Höjd, bredd, djup261 x 179 x 9mm
Batteri-
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 3.0, Wi-Fi
SensorerGPS, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCNej / Nej
Tal / standbytid
Nätverk-
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Toshiba AT300 på Androidenheter.se

Man interagerar med en surfplatta genom dess skärm och det är naturligtvis även den man hela tiden tittar på när man använder enheten. Därför är skärmen en av de viktigaste funktionerna i en tablet. AT300 har fått en LED-bakbelyst 10,1-tumsskärm med WXGA-upplösning. Det innebär 800 x 1280 pixlar och ger skärmen 149PPI i pixeldensitet, att jämföra med de 216PPI den mindre Nexus 7 når upp till.

Tittar man på normalavstånd upplevs innehållet på skärmen för det mesta som skarpt. Folk är olika kräsna när det gäller skärmar och skärpa. Vi skulle vilja kalla displayen i AT300 genomsnittlig – den är knappast exceptionell men heller inte undermålig.

Några av invändningarna vi har är att innehållet upplevs som kornigt på nära håll, att färgerna känns lite urvattnade emellanåt och att svärtan ibland inte upplevs som särskilt djup. Den automatiska bakgrundsbelysningen har även blivit förvirrad ett par gånger under testperioden, vilket dock torde gå att åtgärda i en framtida uppdatering av mjukvaran. Till det positiva hör skärmens respons, då den alltid svarat rappt på input. Betraktningsvinklarna är även goda och skärmen fungerar rätt bra utomhus i solljus. Skärmen presterar även bra när man ser på högupplöst film, serier och YouTube.

Toshiba AT300 kör en i stort sett oförändrad variant av Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. De som är bekanta med ICS på surfplattor kommer känna sig som hemma. Avsaknaden av en enhetlig gränssnittsstandard för appar i Play Store (riktlinjer finns men följs sällan) och tabletoptimering kan vara lite frustrerande emellanåt. Den virtuella Meny-knapp bestående av tre punkter som introducerades i Ice Cream Sandwich ser man exempelvis sällan röken av i tredjepartsappar, men det är en brist för Android som plattform och inte för AT300.

Det fyrkärniga Tegra 3-chipet med 1,3GHz klockfrekvens gör gränssnittet rappt. Vi har egentligen inte upplevt något nämnvärt lagg alls under testperioden. Vi är nöjda med enhetens prestanda. Även de mer grafikkrävande spelen i Play Store, som Horn (visades upp under presentationen av Nexus 7), går att spela utan problem.

Vi har inte lyckats hitta några officiella uppgifter om hur kraftfullt batteri AT300 har. Batteritiden upplever vi emellertid som god. Vi har inte behövt ladda enheten särskilt ofta och då har vi sannolikt använt plattan som folk gör mest. Under testperioden har vi stött på ett par buggar även om AT300 överlag uppfört sig väl. Enheten stängde exempelvis plötsligt av sig en gång när den hade 15 % batteri kvar. Mjukvaran har därtill även hängt sig två gånger så vi fick lov att hålla inne strömknappen tills enheten stängdes av.

Toshiba AT300
Release: Hösten 2012
CPU: 1,3GHz quad-core
SoC: Tegra 3
GPU: ULP GeForce
RAM: 1GB
Skärm: 10,1" / WXGA / 149PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 5MP
Batteri: -
Vikt: 590g
Mått: 261 x 179 x 9mm
Pris från:
Vi tror inte någon köper en surfplatta för att använda den som kamera. De flesta tycker sannolikt att en kamera i en surfplatta är bättre än ingen kamera alls, ifall ett ”Kodak Moment” skulle råka presentera sig och man inte har någon annan kamera tillgänglig. Med detta sagt kan vi konstatera att varken den bakre 5MP-kameran eller den främre 2MP-kameran i AT300 är särskilt bra. Den främre kameran duger gott och väl till videosamtal och huvudkameran är som sagt bättre än ingen kamera alls.

Det finns flera saker vi gillar med Toshiba AT300: ett i stort sett oförändrat Ice Cream Sandwich, bra prestanda i gränssnitt och spel tack vare fyrkärnigt Tegra 3-chip, god byggkvalité och en rätt stilren yttre design. Vi kan heller inte klaga på batteritiden. Ljudet ur enhetens högtalare är skarpt men tyvärr i lägsta laget.

Den 10,1 tum stora skärmen med WXGA-upplösning (800×1280 pixlar) är dock inte den bästa. På normalavstånd framstår innehållet för det mesta som skarpt, men färgerna känns en smula urvattnade och svärtan är inte alltid så djup som vi hade önskat. I kartongen till vårt testexemplar fick vi heller inte med en laddare för svenska uttag, även om vi i nuläget inte vet om detta gäller alla AT300 som säljs i Sverige.

Toshiba AT300 är en fyrkärnig Tegra 3-surfplatta till ett förhållandevis överkomligt pris. Den kostar exempelvis 800kr mindre än den specifikationsmässigt snarlika Sony Xperia Tablet S men 800kr mer än Asus Google Nexus 7. Vi tycker att man om möjligt ska känna på plattan innan köp. Är man belåten med skärmen kan Toshiba AT300 bli en lyckad affär då man får fyrkärnig prestanda för en i sammanhanget rätt nätt summa.

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 7" / WXGA / 216PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: MP

Mest kommenterat

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Använder du Google Chat — och vad tycker du i så fall om tjänsten?
 4. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Appar och spel kommer få mer dräglig reklam efter tuffare regler

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 3. Google slår tillbaka mot Sonos
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. OnePlus introducerar 10T med 150W snabbladdning
 6. Rykte: Samsung Galaxy Watch 5 erbjuder snabbare laddning, USB-C

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du Google Chat?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om