En närmare titt på hybriddatorn HP SlateBook x2

Postat:
17:20 - 2014-01-14
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
11

HP är kanske inte den mest namnkunniga tillverkaren när det gäller Androidenheter, men de allra flesta känner nog till den amerikanska datortillverkaren som fram tills för några år sedan var världens största IT-företag sett till omsättning – en titel som nu innehas av Samsung.

Vi brukar vanligtvis inte höja på ögonbrynen när en PC-tillverkare utannonserar en produkt med Android, då dessa allt som oftast har blygsamma specifikationer och gamla Androidversioner, och främst tycks ha presenterats för att tillverkaren vill kunna erbjuda en Androidprodukt. HP lyckades dock fånga vårt intresse genom att erbjuda ett Tegra 4-systemchipp från Nvidia, en skärmupplösning på 1920×1200 pixlar och en tangentbordsdocka med batteri – allt för endast 4000 kronor.

Övriga specifikationer inkluderar 2GB RAM, front- och bakåtriktade kameror med en maxupplösning på 720p respektive 1080p för såväl foto och video, samt ett inbyggt batteri på blygsamma 3375 mAh – mindre än vissa telefoner. Lyckligtvis innehåller tangentbordet ett extra batteri på 2960 mAh, vilket enligt HP skall ge en total batteritid på upp till 12 timmar.

Specifikationer

SpecifikationerHP SlateBook x2
Mått
(H x B x D)
20,57 x 258,06 x 193,80 mm
Vikt598 grams (platta) / 1256 g (platta + docka)
Skärm / upplösning10.1 tum, 16 miljoner färger, WUXGA (1920x1200 pixlar)
PaneltypIPS LCD
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipNvidia Tegra 4
CPU28 nm quad core ARM Cortex-A15 processor @ 4 x 1.8 GHz
Extra, strömsnål kärna: "companion core"
GPU72-kärnig Nvidia-GPU
RAM2048 MB
Lagringsutrymme (NAND)16 GB, går att utöka med MicroSD-kort, SD-kort samt USB-minne
Batteri3375 mAh, Li-Ion, inbyggt i platta
2960 mAh, Li-Ion, inbyggt i docka
Primär kamera2 megapixel, videoinspelning i 1080p (1920x1080)
Sekundär kameraFotografi och videoinspelning i 720p (1280x720)
AnslutningarHDMI, MicroSD, SD, USB (full-size), 3,5mm-hörlursjack
KnapparHöger: Strömknapp
Vänster: Volymknapp
Tangentbord: QWERTY med funktionsknappar (storlek: 91%)
Nätverk / KommunikationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth
SensorerAccelerometer
Androidversion / GUIAndroid 4.3 (Jelly Bean)
I butikSeptember 2013

I kartongen

Vårt testexemplar av HP SlateBook X2 levererades i en brun pappkartong av enklaste mått, som endast pryds av en stor HP-logotyp samt texten ”Notebook PC”. Det är oklart om även slutkonsumenter kommer mötas av samma spartanska förpackning, och det spelar för all del ingen egentlig roll för hur plattan i sig upplevs, men vi hoppas att HP satsat på en något mer tilltalande sådan i butik.

I lådan finner vi, förutom plattan och tangentbordet, endast produktmanualer och en laddare. Laddaren har en proprietär kontakt, vilket möjliggör en högre spänningsnivå – 15 volt istället för de maximala 5 som USB erbjuder – och snabbare laddning, men också gör plattan och dess laddare inkompatibla med de andra Androidenheter och laddare som man har liggande. Laddaren är av samma typ som de man brukar se till bärbara datorer, med jordad sladd och själva strömadaptern sittandes mitt på sladden. Adaptern har ungefär samma volym som den till 2013 års MacBook Air, men har i övrigt samma utformning som de till HP:s bärbara Windowsdatorer.

Utseende och byggkvalité

Designen hos SlateBook X2 påminner om HP:s billigare bärbara Windowsdatorer. Enheten och dess tangentbord är båda konstruerade av förhållandevis högkvalitativ plast, som saknar den greppvänliga ytan hos exempelvis Nexus 10 eller den nya Nexus 7 men lyckligtvis har högre friktion än de på Samsungs surfplattor.

Byggkvalitén är generellt sett mycket god, och när vi vrider på enheten uppstår tämligen lite flex och inga missljud. Passformen i samtliga fogar tycks vara exemplarisk, men detsamma kan dessvärre inte sägas om passformen mellan plattan och dess dockningsstation; om vi vickar på skärmen i överkant kan denna röra sig närmare 2 centimeter innan det tar stopp och gångjärnen tar vid. Dessutom knarrar fästet till när vi gör detta, och gångjärnen är för tröga för att vi skall kunna öppna enheten med en hand – vi måste hålla en hand på tangentbordet medan vi fäller upp skärmen för att detta inte skall följa med upp.

Volym- och strömknapparna sitter på enhetens baksida, och går således inte att använda alls när surfplattan ligger på en plan yta. När plattan är inkopplad i tangentbordsdockan så är detta förstås inte ett problem, men att behöva lyfta upp plattan för att kunna använda den blir snabbt tröttsamt och är dessutom betydligt mer omständligt än för den mindre Nexus 7, som också den kräver en liknande manöver.

Tangentbordet

hp-slatebook-x2-0004

Tangentbordet har en stabil bottenplatta och vi måste trycka tämligen hårt för att det skall bukta inåt. Knapparnas slaglängd motsvarar ungefär den hos de bärbara datorer med samma typ av tangentbord, och de registrerar alla våra knapptryck så länge vi inte trycker längst ned i hörnen på tangenterna. För att på allvar kunna testa prestandan hos tangentbordet använde vi oss delvis av SlateBook x2 för att skriva denna artikel, och vi ansåg det vara en angenäm upplevelse – vi hade inte haft något emot om tangentbordet vore en aning större, men detta hade knappt varit möjligt utan att öka storleken på surfplattan i sig.

På vårt testexemplar slutade kommunikationen med tangentbordet plötsligt fungera vid ett tillfälle, och även om plattan fortfarande laddades av batteriet i dockan så kunde den inte registrera att den var inkopplad. Felet tycktes ligga i tangentbordet, och när vi lät det laddas ur helt för att sedan koppla ur och i det igen så lyckades vi få igång kommunikationen igen. Detta drabbade oss som sagt endast en gång under vår testperiod, och vi tror inte att problemet kommer orsaka särskilt mycket huvudvärk för slutanvändarna.

Tangentbordsdockan tillhandahåller också ett 3,5mm-jack – jacket i själva plattan täcks nämligen över när denna sätts i dockan – samt fullstora HDMI- och USB-portar och en fullstor SD-kortplats. Samtliga portar har fungerat väl under testperioden, även om bilden som skickas via HDMI har samma upplösning (1920 x 1200 pixlar) som surfplattans skärm och således inte passar hundraprocentigt för inkoppling till en 1080p-TV, och även om vi har stött på vissa batteriproblem vid användning av USB-flashminnen.

Bildskärmen

hp-slatebook-x2-0007

IPS LCD-bildskärmen i HP SlateBook x2 mäter 10,1 tum över diagonalen och har samma 1920×1200-upplösning (WUXGA) som den nya Nexus 7, vilket i SlateBook x2 ger en pixeldensitet på ganska tama – men fullt tillräckliga – 224PPI. Svärtan är bra, och liksom de flesta IPS-bildskärmar har denna bra betraktningsvinklar även om den inte riktigt kan mäta sig med Nexus 7 (2013) eller Nexus 10. Färgåtergivningen är inte heller lika bra som hos de två andra, och vi tycker oss ana en svagt gulaktig ton, men den är ändå klart godkänd – åtminstone när mjukvaran har fått ta sin tid och göra sitt.

HP tycks nämligen ha lagt in en finess som analyserar bilden för att optimera färgton och kontrast, och medan denna tycks ge ett bra slutresultat så tar den mellan tre och tio sekunder på sig för att åstadkomma ett slutresultat. Under tiden får man dras med att färg och kontrast justeras i småsteg med jämna mellanrum, och särskilt när vi byter mellan en mörk och en ljus skärm är dessa justeringar tämligen påtagliga. Vi hoppas innerligt att HP antingen effektiviserar processen avsevärt eller inaktiverar optimeringarna helt i en framtida uppdatering, vilket inte har hänt i någon av de uppdateringar vi mottagit under testperioden. Värt att nämna är att finessen tillika problemet inte märks av när vi spelar upp videoklipp, oavsett vilken spelare vi väljer.

Ett vanligt problem med IPS-bildskärmar är så kallad light bleed, när bakgrundsbelysningen läcker in längs skärmens kanter, och vi måste dessvärre konstatera att HP SlateBook x2 lider av ganska allvarlig sådan. Vid visning av mörka bilder med hög ljusstyrka är det särskilt påtagligt och hela skärmkanterna ser ”gråflammiga” ut, men även för ljusare bilder eller lägre ljusstyrka så ser vi samma tendenser.

Kameran

hp-slatebook-x2-0006

Kameraprestandan hos surfplattor är ofta en aning svår att utvärdera, eftersom surfplattor föga lämpar sig för någon seriös fotografering. Till följd av detta brukar tillverkarna spara in på kameran; den första modellen av Nexus 7 från Asus saknade till och med en bakre kamera. Även billiga kameramoduler blir dock bättre, och årets Nexus 7 sällar sig till den allt större mängden surfplattor med acceptabla kameror.

Detsamma kan dessvärre inte sägas om 2-megapixelkameran i HP SlateBook x2. Även när det finns gott om ljus att tillgå ger kameran ifrån sig föga övertygande resultat, och att kameran dessutom tycks sakna autofokus gör det hela ännu värre. HP tillhandahåller en dubbel uppsättning kameramjukvaror, i form av Androids standardmjukvara samt en egen variant, vilken endast tycks skilja sig kosmetiskt från den välkänt funktionsfattiga standardmjukvaran. Mjukvaran har stöd för de mest grundläggande exponeringsinställningarna och tillhandahåller ett HDR-läge som inte tycks göra någon som helst skillnad för färgåtergivningen i bilderna, men i övrigt är det sparsamt på funktionsfronten.

Nedan finns en testbild från HP SlateBook x2 (vänster) samt en referensbild från Nexus 7 2013 (vänster) för jämförelse.

hp-slatebook-x2-camera-sample nexus-7-camera-sample

Den främre kameran presterar ungefär likvärdigt med den bakre, vilket får anses vara mer acceptabelt för en kamera främst avsedd för videosamtal och dylikt. Vi hade nästan önskat att HP gjort sig av med den bakre kameran och satsat mer på den främre, för att kanske kunna få till en riktigt bra sådan för videosamtal, men samtidigt kan det vara praktiskt att ha en bakåtriktad kamera även på en surfplatta.

Mjukvaran

Mjukvaran till HP SlateBook x2 är i nuläget baserad på Android 4.3, och både till form och funktion påminner den starkt om den ”rena” Androidversion som levereras till Googles Nexus-enheter. De enda synliga skillnaderna är ett litet antal egna applikationer, samt en samling extrainställningar för surfplattan. De nya menyalternativen i inställningsmenyn kan i vissa fall tyckas lite hastigt tillagda, då flera saknar svensk översättning och några hade kunnat kombinerats under nya eller befintliga inställningskategorier.

Inte desto mindre är det trevligt att få mer finmaskig kontroll över enheten, med inställningar för att hålla surfplattans temperatur på en behaglig nivå samt för att spara energi på olika vis, och HP lämnar inte mycket att önska i inställningsväg.

I övrigt är det som tidigare nämnt inte mycket som skiljer sig från Android i dess standardutförande, och särskilt tidigare Nexus-användare lär känna igen sig ganska snabbt. Flytet i mjukvaran är exemplariskt, tack vare den högpresterande hårdvaruplattformen och den lättviktiga mjukvaran, och HP visade sig vara förvånansvärt snabba på att uppdatera surfplattan Android 4.3 / Jelly Bean. Vi har ingen uppgift om när Android 4.4 / KitKat kan tänkas komma till SlateBook x2, men utgår från att även denna uppdatering letar sig ut till användarna förr eller senare.

Ljudkvalité

hp-slatebook-x2-0010

Ljudkvalitén hos de interna högtalarna i HP SlateBook x2 är klart godkänd, även om ljudet stundvis låter en aning burkigt. Högtalarna klarar av att spela högre än de i Nexus 7, och trots att det finns ett par högtalargaller vid fronten tycks ljudet ta sig ut ur plattan ohämmat även om vi täcker över dessa – det är således mycket svårt att råka dämpa ljudet med en felplacering av händerna.

Ljudkvalitén vid användning av hörlurar är dock avsevärt sämre, oavsett om vi aktiverar den inbyggda funktionen för ljudoptimering eller ej. Med funktionen inaktiverad är ljudet platt och återgivningen av allt annat än mellanregistret återges på ett ganska tamt vis, medan ljudoptimeringen istället gör att diskanten förstärks en hel del medan basregistret är fortsatt nedtonat, vilket ger en ojämn ljudbild. Vid jämförelse med Nexus 7 är skillnaden avsevärd, och vi kan inte påstå att musikuppspelning på HP SlateBook x2 är en särskilt angenäm upplevelse.

Batteritiden

hp-slatebook-battery

HP SlateBook x2 har utrustats med ett batteri på 3375 mAh, som därmed endast är 375mAh större än det i Sonys telefon Xperia Z1 och som rentav är drygt 200mAh mindre än det i Oppos bjässe N1. Med hjälp av tangentbordets inbyggda batteri på 2960 mAh lyckas vi komma upp i nio timmars uppspelning i vårt vanliga test, där vi med surfplattan i flygplansläge spelar upp ett videoklipp, om och om igen, tills dess att batteriet tar slut och enheten stänger av sig.

Nio timmars uppspelning är inte fy skam när man ser till den förhållandevis låga batterikapaciteten på totalt 6335mAh och den stora, högupplösta skärmen. Om man har i åtanke att den ett år äldre och mer högupplösta Nexus 10 klarade av ytterligare en timma – utan ett externt batteri – blir det dock inte längre särskilt imponerande, och om Samsung kunde klämma in ett batteri på 9000 mAh i Nexus 10 för ett år sedan så kan man tycka att SlateBook x2 plus tangentbordsdocka borde kunna komma upp i samma kapacitet.

För det mesta klarar SlateBook utan problem av en dag med ganska hård användning utan att batteriet dräneras helt, och vi är på det stora hela nöjda med batteritiden. Vi har dock haft vissa problem med standbytiden när ett USB-flashminne är inkopplat; vid flera tillfällen märkte vi att batteriet i tangentbordet laddats ur helt under natten, även om plattan varit stängd och således borde ha befunnit sig i viloläge. Problemet går för all del att avhjälpa genom att koppla ur USB-minnet innan man stänger datorn, men vi hoppas att HP kommer med en lösning på problemet längre fram.

En trevlig finess är att tangentbordsdockan alltid ser till att hålla plattan laddad, så vid optimala förhållanden bör den senare kunna hålla sig på närmare hundra procents laddning tills den tidigare är helt urladdat. Om man sedan kopplar in laddaren så kommer plattan att laddas först, och först när denna är fulladdad kommer även dockan börja laddas. Tangentbordet fungerar förstås även om dockans batteri är slut, men då tas strömmen istället från plattan.

Slutsats

HP SlateBook x2 påminner starkt om surfplattorna i Asus Transformer-serie, och bjuder på specifikationer som i många fall är identiska med det hos Transformer TF701T. Den största skillnaden på papperet är priset, som är tusen kronor lägre för HP-plattan, som med sina 4000 kronor kostar ungefär lika mycket som konkurrerande enheter som saknar tangentbordsdocka.

För att kunna lägga priset såpass lågt har HP behövt göra vissa kompromisser med hårdvaran, och det märks tråkigt nog av ganska väl. Bildskärmen är högupplöst och skarp men dess betyg dras ned av en bristande färgåtergivning och dåligt fungerande mjukvarufinesser, och den kombinerade batterikapaciteten i platta och docka når inte ens upp till samma nivåer som 2012 års plattor, med en medioker batteritid som följd. Ljudkvalitén vid uppspelning i högtalarna är klart godkänd, men SlateBook x2 ligger långt från toppen vad gäller ljudkvalité i hörlurar.

Prestandan är i absolut toppklass, tack vare surfplattans Tegra 4-plattform och de minimala förändringarna HP har gjort vid jämförelse med Android i dess standardutförande. Enheten klarar utan problem av alla de krävande spel vi kastar framför dess fötter, även om den liksom andra högupplösta enheter får smärre problem när alltför många objekt skall ritas upp samtidigt.

I slutändan blir det avgörande hur mycket man avser använda surfplattan i kombination med tangentbordet, som sett till skrivkänsla är bättre än vissa bärbara Windowsdatorer vi har testat. HP SlateBook x2 känns som en laptop snarare än en surfplatta, och om man främst avser använda enheten med tangentbordet så har SlateBook x2 i vår mening ett bättre sådant än samtliga konkurrerande plattor.

Den begränsade batterikapaciteten och otympliga känslan hos plattan när den inte sitter i dockningsstationen ger en känsla av att detta är ett sekundärt läge för enheten, som främst bör användas vid tillfällen då man av olika anledningar inte kan eller vill ha med sig dockan.

För den som främst kommer nyttja surfplattan utan tangentbordet så är Sony Xperia Tablet Z och Google Nexus 10 tillsammans med ett Bluetooth-tangentbord ett bättre och mer prisvärt alternativ, men för den som söker en Android-laptop med inbyggd surfplatta är det svårt att inte rekommendera HP SlateBook x2 – mycket tack vare det låga priset.