En närmare titt på kraftfulla ASUS ROG Phone II

Postat:
10:12 - 2019-09-05
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
2

ASUS presenterade speltelefonen ROG Phone II för en dryg månad sedan med fokus på den kinesiska marknaden, där intresset för speltelefoner är större än i övriga delar av världen. I samband med att förhandsbokningen öppnade i Kina fick ASUS in två miljoner förhandsbokningar inom loppet av 24 timmar.

I samband med den pågående IFA-mässan i Berlin har turen kommit till Europa. I en presentation som ASUS höll under gårdagen framkom det att telefonen får butikspremiär i Sverige under andra halvan av september, och har ett rekommenderat pris på 9 990 kr (12 GB/512 GB).

Specifikationer

SpecifikationerROG Phone II
ReleasedatumHösten 2019
SystemchippSnapdragon 855+
CPU1x2.96 GHz Kryo 485
3x2.42 GHz Kryo 485
4x1.78 GHz Kryo 485
GPUAdreno 640 (700 MHz)
RAM-minne12 GB LPDDR4x
Lagringsminne256 GB / 512 GB
Skärm6,59" (2280x1080)
AMOLED, 391 PPI, HDR10
120 Hz refresh rate
240 Hz touch polling
Kamera48 MP (F1.8, AF)

13 MP,, F/2.4, (ultra-wide)
Främre kamera24MP, f/2.2
Vikt240 gram
Höjd, bredd, djup171 x 77.6 x 9.5 mm
Batteri6000 mAh

Snabbladdning (30W, QC 4.0)
Batteridelning
FingeravtrycksläsareOptisk
Pris (rek)-
FärgalternativBlack
Övrigt-

ASUS har bestyckat ROG Phone II med en finputsad variant av Qualcomms Snapdragon 855-plattform som fått namnet 855+. Chippet har 4,2% högre klockfrekvens för den högst klockade kärnan, vilket lyfter klockfrekvensen från 2,84 GHz till 2,96 GHz. För övriga sju kärnor är klockfrekvensen däremot oförändrad.

Grafikdelen – Adreno 640 – har fått en desto större skjuts framåt med en klockfrekvens om 700 MHz, vilket kan jämföras med 585 MHz i Snapdragon 855.

Mängden RAM är liksom mängden internt lagringsutrymme rejält tilltaget med 12 GB LPDDR4x respektive 512 GB flashminne. ASUS drar samtidigt nytta av den senaste UFS-standarden (3.0) som erbjuder läs- och skrivhastigheter på upp till ~2 GB/s respektive ~400 MB/s, men även cirka 40 % högre skriv- och läshastighet vid slumpmässig skrivning av små filer. En annan fördel med UFS 3.0 är lägre strömförbrukning.

Batteriet har en kapacitet om 6 000 mAh vilket också innebär att telefonen väger mer än enheter med en mer vanligt förekommande kapacitet om ~4000 mAh. ROG Phone II väger in på beskedliga 240 gram, vilket är strax över 22 % mer än exempelvis Galaxy Note 10+ med en vikt om 196 gram.

Byggkvalitet, design och anslutningar

ROG Phone II har en ram av metall medan bakstycket och framsidan är täckt av Gorilla Glass 3 respektive Gorilla Glass 6. På bakstycket syns också ASUS LED-bakgrundsbelysta ROG-logotyp.

Glaset om fram- såväl som baksida i kombination med en ram av metall innebär att chassit är vridstyvt och ger telefonen en solid känsla, och vi kan inte heller höra något knakande eller andra missljud när vi applicerar lite tryck och försöker bända telefonen.

Eftersom ASUS inte använder en välvd display utnyttjas inte ytan på framsidan lika effektivt, och med frontriktade stereohögtalare blir det svårare att minimera ramarna genom att använda en notch, men den plana displayen innebär också mycket bra känslighet över hela skärmytan med hög precision och därutöver förekommer inga färgskiftningar eller skuggor utmed displayens sidor.

De frontriktade stereohögtalare låter mycket bra och vi har inga problem att urskilja ljudet på ett högljutt mässgolv. Även första generationen ROG Phone erbjöd en förhållandevis bra ljudbild sett till både bredd och volymnivå.

ASUS har även gjort ett bra jobb med passformen och vi störs inte av glipor eller dylikt när vi hanterar telefonen. Enheten ligger också bra i handen tack vare det välvda bakstycket som i viss utsträckning påminner om en tvålkopp.

Glaset i kombination med den reflektiva klarlackade plasten på bakstycket innebär att telefonen är en fingermagnet av rang. Inte fullt så illa som telefoner med spegelblank baksida, men nära på.

Bildskärm

ASUS ROG PHONE II SCREEN

ASUS paradnummer är AMOLED-panelen med en uppdateringsfrekvens på 120Hz och en responstid på 1 ms. Även digitizern har optimerat digitizern och erbjuder en hög uppdateringsfrekvens på 240Hz.

Att skriva på tangentbordet känns mycket bra på ASUS ROG Phone II och vibrationsmotorn lämnar också ett positivt första intryck.

Telefonens standardinställning är 60 Hz, vilket innebär att de som vill dra nytta av panelens fulla potential manuellt behöver välja 90 Hz eller 120 Hz. Vi förmodar att anledningen till att 120 Hz inte är förvalt beror på att batteritiden påverkas negativt i för hög utsträckning för att ASUS skall vara bekväma med att använda den högre uppdateringsfrekvensen som en standardinställning.

Digitizern har en samplingsfrekvens på 244 Hz vilket innebär att skärminteraktioner registreras med en fördröjning på blott 4,2 ms, vilket kan jämföras med 16,6 ms för 60 Hz eller 8,3 ms vid en samplingsfrekvens på 120 Hz. För den som vill jämföra fördröjningen mellan olika paneler kan vi rekommendera applikationen multi touch test.

Steget från 90 Hz till 120 Hz är märkbart och vi upplever mindre rörelseoskärpa när vi sveper runt i gränssnittet och i Google Chrome. Telefonen känns oerhört responsiv och levererar vad som förmodligen är en av de mest följsamma androidupplevelser vi till dags dato haft möjlighet att erfara.

För att dra full nytta av panelen i spel behöver grafikdelen också mäkta med att rendera 120 bildrutor per sekund, vilket är svårt att uppnå trots en något högre klockad GPU, speciellt vid en upplösning på 1080p i mer tungdrivna titlar som exempelvis PUBG, men det innebär inte att den högre uppdateringsfrekvensen inte har sina förtjänster.

Fingeravtrycksläsaren sitter i fronten och bygger på en optisk sensor, precis som fingeravtrycksläsaren i exempelvis OnePlus senare telefoner, eller ASUS ZenPhone 6. Om vi får välja mellan optiska, ultraljudbaserade och den kapacitiva sensorer föredrar vi fortfarande sistnämda. Känslighet såväl som felfrekvens erfar vi är som lägst med denna teknik och hade därför inte haft något emot om ASUS i stället valt en sådan sensor.

Spelprestanda och mjukvara

ASUS Zen UI påminner i viss utsträckning om Googles Pixel-launcher. Hemskärmen har Google Now-skärmen aktiverad som standard varifrån assistenten, väder och individuellt skräddarsydda nyheter är tillgängliga.

För de som inte gillar det medföljande orange temat skickar ASUS också med en temamotor, vilket förstås gör det möjlig att byta till något mer eller mindre diskret beroende på personliga preferenser.

TelefonGeekBench 4 singleGeekBench 4 multi3DMark totalpoäng3DMark test 1 (FPS)3DMark test 2 (FPS)
ASUS ROG Phone II36031013662264424
OnePlus 7 Pro34551106955093821

Grafikprestandan är enastående och i 3DMark har vi aldrig tidigare testat en telefon som ger ett så högt poängutslag. I jämförelse med OnePlus 7 Pro, som tillhör en av de snabbare Snapdragon 855-telefonerna, är skillnaden påtaglig till ASUS fördel.

I Geekbench är ROG Phone II något kvickare än OnePlus 7 Pro vid belastning av en kärna, men i gengäld är sistnämnda något snabbare i testet optimerat för flera kärnor. I det stora hela är skillnaden dock så låg att det förmodligen har mycket liten betydelse i praktiska tillämpningar.

Fläkten som följer med i förpackningen ansluts till en specialkontakt som ser ut som två kombinerade USB C-kontakter på telefonens långsida. Med fläkten ansluten tillkommer ett 3,5 mm-uttag samt ett USB C-uttag.

Vi hittade ingen inställning för att stänga av lysdioden i fronten av fläkten, men hoppas att det är något som är möjligt att stänga av eftersom vi upplever den som distraherande. Frågan är framförd till ASUS och det här stycket kommer att uppdateras så snart vi erhållit ett svar.

I bildserien ovan belastar vi telefonens samtliga kärnor för att bilda oss en uppfattning om hur stabil klockfrekvensen är vid hög belastning. I den första bilden är fläkten monterad medan vi i den andra bilden har avlägsnat den.

Av resultatet kan vi konstatera att fläkten har en viss effekt på klockfrekvensen, men endast en marginell sådan. Klockfrekvensen är så gott som statisk med fläkten monterad medan den till och från sjunker med några få procent utan fläkten.

Den största skillnaden är chassits temperatur. Utan fläkt blir större delen av chassit inom loppet av några minuter tämligen varmt under tyngre belastning, vilket leder att den inte blir särskilt behaglig att hålla i. Detta är ej ett problem med fläkten, utan med fläkten på plats förblir telefonen sval och därmed mer behaglig att använda.

Fläktens främsta förtjänst tycks alltså vara den förbättrade komforten, men i mer sommarvärme än en mässhall i Berlin i september misstänker vi att fläkten kan göra en större skillnad även vad klockfrekvenser och därmed prestanda berör.

CPUz rapporterar inga konstigheter. Vi passade på att slå ett öga på temperaturgivaren parallellt som vi belastade telefonen både med och utan fläkt, och kunde observera en skillnad på omkring 4-5C för systemprocessorn.

Glädjande nog skickar ASUS med augusti månads säkerhetspatch. Vid tillfället för den här artikeln har Google redan publicerat september månads patch, men vi ger inte ASUS något minus i protokollet eftersom en till ett par veckors eftersläpning är vanligt även bland de bättre aktörerna .

Det är inte bara launchern/hemskärmshanteraren som påminner om den i Googles Pixel-telefoner. Även minnesanvändningen är blygsam och trots en rad öppna applikationer i bakgrunden kretsade minnesanvändningen endast kring 3,5 GB, utan att vi för den delen noterade att applikationer laddades om när vi växlade mellan dem.

Första intrycken

ASUS erbjuder ROG Phone II i en konfiguration med 12 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme till ett introduktionspris på 9 990 kr, vilket får betraktas som mycket bra givet de övriga specifikationerna.

Vi har inte haft möjlighet att utvärdera kameran och kan därför inte lämna något utlåtande om den, utan det är en punkt vi får lov att återkomma till framöver. Dels kameran men även batteritiden med speciellt 120 Hz aktiverat är två viktiga aspekter som återstår att gräva djupare i.

Vi är bara frågande till målgruppen. Telefoner främst tillägnade spel har inte riktigt fått fotfäste i Europa eller i USA i jämförelse med Kina. En förklaring till det kan bero på att spelkonsoler i högre utsträckning inte är tillgängliga i Kina (även om Nintendo Switch inom kort väntas få premiär i Kina), men även att majoriteten av de stora distributionsnätverken för spel likaså lyser med sin frånvaro.

I väst där många besitter spelkonsoler såväl som speldatorer och samtidigt har tillgång till ett rikt utbud av plattformar för speldistribution är kanske tanken på en speltelefon för spelandets skull inte fullt lika attraktiv som i andra regioner.

Detta gör förstås inte ASUS ROG Phone ointressant, och det finns säkert en publik för telefonen även i Norden, men vi ser gärna att ASUS drar nytta av tekniken från ROG Phone i en enhet som riktar sig till en bredare publik så snart som möjligt. Den mycket imponerande panelen tillsammans med rikligt med minne och Qualcomms senaste plattform med en motsvarande prislapp skulle sannolikt locka en större publik.

Fördelar

  • 120 Hz AMOLED
  • 244 Hz samplingsfrekvens
  • Responsiv och följsam
  • Utmärkande grafikprestanda
  • Förhållandevis städat UI
  • Konkurrenskraftigt pris givet 12GB RAM och 512GB lagring
  • Hörlursuttag (3,5 mm)

Svagheter

  • Hög vikt (240 g)
  • Fingeravtrycksmagnet
  • Saknar stöd för trådlös laddning
  • Saknar officiell vattenresistens (IP-klassificering)