En närmare titt på ovanliga bjässen Oppo N1

Postat:
17:39 - 2013-12-29
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
23

Oppo är en kinesisk tillverkare på frammarsch som satsar internationellt genom att sälja sina telefoner via onlineåterförsäljare. I mobilvärlden är Oppo främst känt för Find 5 från förra vintern, vilket var en av de första mobilerna med 1080p-skärm. Företagets senaste satsning heter N1 – en mycket stor telefon som vi nu ska ta en närmare titt på. Vi kallar N1 för en ovanlig enhet i rubriken. Vad är det då som gör att N1 sticker ut?

  • Den innebär första hårdvarusamarbetet för Cyanogen Inc – det nybildade företaget bakom CyanogenMod.
  • Telefonen har två officiella operativsystem: CyanogenMod 10.2 och Oppos egna ColorOS.
  • En pekkänslig yta på baksidan som kan kontrollera delar av gränssnittet.
  • En roterbar 13MP-kamera som både är främre och bakre kamera.
  • Ett kraftfullt batteri med 3610mAh.
  • Skärmen är stor även för phablets – 5,9 tum.
  • Den är med sina 213 gram en tung telefon.

På hårdvarufronten finner vi fyrkärniga 1,7GHz-chippet Snapdragon 600, 2GB RAM, en 13MP-kamera, 16/32GB lagringsutrymme, samt en 5,9-tums LCD-skärm med 1080 x 1920 pixlar (373PPI).

Specifikationer Oppo N1
ReleasedatumHösten 2013
Processor1,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 600
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,9" / FHD - 1080x1920 pixlar / 373PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 95,96 cm² / ~67,6% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera13MP
Vikt213g
Höjd, bredd, djup171 x 83 x 9mm
Batteri3610mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, DLNA
SensorerGPS, accelerometer, gyroskop, magnetometer, närhetssensor, ljussensor
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Skärmen täcks av Gorilla Glass 3. Enheten har roterbar kamera som agerar både främre och bakre kamera. Ska klara av 100 000 vridningar. CyanogenMod finns som officiellt operativsystem utöver Oppos egna Color OS.
Mer infoMer info om Oppo N1 på Androidenheter.se

I kartongen

oppo-n1-recension-sverige-bild-14
oppo-n1-recension-sverige-bild-17oppo-n1-recension-sverige-bild-7

I kartongen, som är lika vit som N1, fann vi utöver phableten en samling manualer, ett verktyg för att öppna SIM-luckan (micro-SIM), en kombinerad USB-kabel och laddare, samt ett par in-ear-hörlurar med liten tillhörande fjärrkontroll.

Förpackningen kändes gedigen och inbjudande och gav intrycket av en kvalitetsprodukt. Oppo skickade även med ett fodral av typen ”flip cover” – en skyddande flik kan vikas över skärmen och när fliken öppnas startas skärmen automatiskt. Det är ett riktigt bra fodral som ger ordentligt skydd och dessutom är behagligt att hålla i. Fodralet gör dock den redan tunga och stora enheten ännu tyngre och större.

oppo-n1-recension-sverige-bild-9

O-Click följde även med. Det är ett officiellt Bluetooth-tillbehör som exempelvis kan få enheten att ringa om den tappats eller användas som fjärrutlösare åt kameran. Både O-Click och fodralet ingår när N1 köps från återförsäljaren OppoStyle.com.

Utseende och byggkvalitet

oppo-n1-test-baksida-1

Precis som Find 5 är N1 en välkonstruerad telefon som känns gedigen. Enheten har en aluminiumram som enligt Oppo är producerad under en 20-dagarsperiod. Telefonens yttre täcks av plast. Längst vänstra sidan sitter SIM-korts-luckan, undertill finner vi 3,5mm-jack, micro-USB-port och högtalare, medan ström- och volymknapparna sitter på högersidan.

Ovantill har den roterbara kameran placerats. Den är lättare att vrida på än vad vi hade räknat med, då mekanismen knappt erbjuder något motstånd. Oppo berättar att det ska gå att rotera kameran över 100 000 gånger utan problem.

oppo-n1-recension-sverige-bild-18
oppo-n1-test-sida-2oppo-n1-recension-sverige-bild-21

Under skärmen finner vi tre kapacitiva knappar: meny, hem och tillbaka. Ett långtryck på hemknappen startar Google Now, medan ett dubbeltryck visar gränssnittet för att växla mellan aktiva appar.

Enda invändningen vi har mot konstruktionen är knapparna för volym och ström, som känns en aning sladdriga. De ger även ifrån sig ett lågt, rasslande ljud emellanåt. De lär inte gå sönder i första taget och vi vet inte om alla exemplar har lika lösa knappar, men det är något vi registrerat.

oppo-n1-recension-sverige-bild-27

Något som bör tas i beaktande innan eventuellt köp är att N1 är enorm. Skillnaden i storlek är inte bara märkbar mellan vanlig telefon och N1, utan även för de som är vana vid exempelvis en Galaxy Note (2/3). Oppo N1 ligger någonstans mellan HTC One Max och Sony Xperia Z Ultra storleksmässigt, även om den har närmare till One Max. Storleksjämförelsen nedan hämtad från Androidenheter.se ger en god bild av hur stor N1 är.

samsung-galaxy-note-3-vs-htc-one-max-vs-oppo-n1-vs-sony-xperia-z-ultra

Skärmen

oppo-n1-test-front

N1 har en 5,9-tumsskärm med LCD-teknik och 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Det innebär en pixeltäthet på 373PPI. Oppo tycks ha koll på LCD för precis som 1080p-panelen i Find 5 har N1 en riktigt bra skärm, vilken skyddas av Corning Gorilla Glass 3.

Skärmen erbjuder livfulla färger och utmärkta betraktningsvinklar. Även när skärmen placeras helt horisontellt framför blicken strax under ögonnivå går det att läsa textinnehåll utan problem.

Trots att pixeldensiteten inte är lika hög som på mindre stora 1080p-skärmar är innehållet ändå mycket skarpt, utan synliga enskilda pixlar. Svärtan kan inte mäta sig med AMOLED-skärmar (särskilt inte när ljusstyrkan maxas), men det är överlag en bra skärm som vi är nöjda med.

ColorOS – Oppos gränssnitt

oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-6oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-10
Bilden ovan visar Nova Launcher med ikonpaket

Vi är imponerade och positivt överraskade av Oppos egna gränssnitt ColorOS (skrivs ibland även som Color OS eller Color ROM) som baseras på Android 4.2.2. Anledningen till förtjusningen är gränssnittets fräschhet och dess överflöd av funktioner. Enligt Oppo har företaget förbättrat Android på 410 olika vis.

En av de första överraskningarna är transparens för statusfältet i samtliga hemskärmsappar – även de som installeras från Play Store. Detta trots att systemet bygger på Android 4.2.2 och inte KitKat som introducerade ett API för genomskinlighet i slutet av oktober i år. Det är en ren subjektiv smaksak, men vi tycker transparensen ger ett öppnare och mer modernt intryck så det är en välkommen egenskap.

oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-9oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-8
oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-11oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-3

Eftersom ColorOS har så många funktioner är det enklast att sammanfatta de mest intressanta inslagen i en punktlista. Flera av dessa återfinns även i andra tillverkares gränssnitt.

  • Utför kommandon genom att rita mönster på skärmen. Dessa kan definieras av användaren.
  • När kameran roteras startar kamera-appen automatiskt.
  • Rita ett ”v” på skärmen när den är avstängd för att dra igång ficklampan.
  • Rita en cirkel på skärmen när den är avstängd för att starta kameran.
  • Nyp skärmen för att starta kameran.
  • Dra tre fingrar över skärmen för att ta en skärmdump.
  • Dra två fingrar upp eller ner över skärmen för att styra ljudvolymen.
  • Vänd på telefonen för att tysta ringsignalen för inkommande samtal.
  • Ring kontakten som visas på skärmen genom att lyfta telefonen mot örat.
  • Svara genom att bara lyfta mobilen till örat.
  • Dubbeltryck på skärmen för att starta den.
  • Styr musikuppspelning genom att rita mönster på skärmen när den är avstängd.

Vi finner även ett gästläge som är till för att låta andra använda mobilen utan att ens integritet kränks. Det går exempelvis att blockera tillgång till kontakter, foton, videor och utvalda appar. Enskilda applikationer kan dessutom krypteras. De måste då låsas upp med antingen ett svepmönster eller ett vanligt lösenord för att kunna användas.

oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-7oppo-n1-coloros-skarmdump1-test-5

Ett aviseringscenter ger en mycket bättre och smidigare överblick över vilka appar som får visa meddelanden i aviseringsmenyn än original-Android och det finns ett semesterläge som tystar meddelanden och samtal från alla förutom utvalda tillåtna kontakter.

Jämfört med Snapdragon 800-enheter som exempelvis LG G2, Xperia Z1 och Galaxy Note 3 känns Oppo N1 inte riktigt lika rapp med sin Snapdragon 600 (samma som i HTC One och Galaxy S4). Det är dock långt ifrån en långsam telefon. Svenska finns som systemspråk för de som föredrar det framför engelska.

Den pekkänsliga ytan på baksidan heter O-Touch och kan styra gränssnittet på olika vis, till exempel för att ta foton. Funktionen kan säkert vara praktisk för vissa användare, men vi fastnade inte för den. Under testperioden har vi mottagit två stycken firmwareuppdateringar som förbättrat ColorOS och det verkar som tillverkaren kommer släppa kontinuerliga uppdateringar.

CyanogenMod

cyanogenmod-versionen-oppo-n1

Det finns en särskild CyanogenMod-variant av N1 som levereras med den mjukvaran redan från början. Alla kunder kan dock själva välja vilket operativsystem de vill köra: ColorOS eller CyanogenMod.

Det behövs ingen upplåst bootloader, en särskild recovery eller annat krångel utan det går att växla gränssnitt genom att bara placera firmwarefilen på telefonens lagringsutrymme. All information på enheten försvinner dock vid bytet.

De som någon gång testat Jelly Bean-baserad CyanogenMod, eller original-Android med för den delen, vet ungefär vad de har att vänta sig. CyanogenMod erbjuder ett lite renare och kanske även rappare gränssnitt med en vision av Android som är närmare Googles. ColorOS har dock fler funktioner och vi föredrog Oppos gränssnitt, kanske delvis på grund av nyhetens behag.

Batteritid

Med sina 3610mAh (fast batteri) erbjuder Oppo N1 det kraftfullaste batteriet av alla telefoner vi testat, vilket batteritopplistan på Androidenheter.se indikerar. Lyckligtvis är det inte bara en fin siffra utan kapaciteten märks även i enhetens uthållighet.

Första dygnet användes N1 flitigt med många nedladdningar och mycket konfigurerande av system och appar. Med 4,5 timmars skärmtid och över 24 timmar aktivitet sedan senaste laddningen hade N1 fortfarande 33 % batteri till godo – det fanns alltså en tredjedel kvar.

Telefonens ovanligt fina batteritid var även tydlig under resten av testperioden. N1 erbjöd ofta 6-7 timmars skärmtid. Att få en fulladdad N1 att ge upp på en dag är förmodligen ett heltidsjobb. Vid normalanvändande bör enhetens batteri i bästa fall räcka i 2 – 3 dagar, men i alla fall garanterat ett dygn.

Ljud- och samtalskvalitet

Oppo N1 erbjuder exceptionellt bra samtalskvalitet. De allra flesta mobiler har god samtalskvalitet och det är svårt att utmärka sig, men ljudet är påfallande bra. Skarpt, klart, tydligt, inbjudande och helt utan brus eller störande inslag. Även motparten blev imponerad och sa att det var som att prata med en person som satt intill. Kanske rådde perfekta förhållanden under våra testsamtal, men Oppo tycks faktiskt ha lyckats ovanligt fint på den här fronten.

Phablet-formatet tillåter i regel att kraftfullare högtalare sätts in och så även i fallet N1. För vissa videor och låtar var ljudet vid maxvolym så högt att det blev jobbigt för öronen, trots att det inte skorrade eller distade.

Kameran

oppo-n1-kamera

N1 har utrustats med en vridbar 13MP-kamera (f/2.0) som både fungerar som bakre och främre kamera. Det innebär att det går att ta ovanligt bra självbilder, så kallade selfies, men även att N1 bör ge god videokvalitet för motparten under videosamtal.

stacked-cmos-sensor-oppo-n1

Enligt Oppo har kameran ”sex fysiska linser” som är tänkta att minska brus och ge klarare bilder. Intill kameran sitter en dubbel LED-blixt som kan användas för att belysa motivet. Oppo menar att kameran startar på 0,6 sekunder och att den stödjer lång exponering upp till åtta sekunder.

Vi anser att kameran i N1 är förmögen att ta bra bilder, men som alltid beror det på vem som tar bilden, på rådande förhållanden, ljus och motiv. I regel är kameran snabb – dels i start av själva appen men även gällande hur fort bilder fångas i vissa lägen.

oppo-n1-kamera-bild-5

Slutsats

oppo-n1-promo-3

Oppo N1 är en phablet med skarp och väldigt stor skärm, vridbar 13MP-kamera, ovanligt god batteritid, bra samtalskvalitet, starka högtalare och en gedigen konstruktion – något sladdriga knappar till trots. Tillverkarens funktionsrika gränssnitt ColorOS blev en trevlig bekantskap, även om CyanogenMod 10.2 finns som officiellt alternativ för de som föredrar ett Android som är mer i linje med Googles vision.

Vi ger tummen upp åt ColorOS med alla dess olika funktioner och anpassningsmöjligheter, men det är inte ett gränssnitt för alla. Oppo har gjort det lätt för de som gillar rootaccess och att lägga in egna ROM:ar. Det krävs exempelvis inga extra verktyg eller upplåsningar för att växla firmware.

N1 är en enorm mobil som kanske bättre bör liknas vid en liten surfplatta med telefonfunktionalitet, vilket potentiella kunder bör ha i åtanke. Med sina 171 x 83 x 9 millimeter och 213 gram är N1 till och med stor i jämförelse med 5,7-tumsenheter som Galaxy Note 3. Oppos senaste mobil har storleksmässigt mer gemensamt med phablets kring sex tum, som HTC One Max och Sony Xperia Z Ultra. Även de som är vana vid smidigare phablets riskerar därför att tycka att N1 är för stor.

N1 kan förstås användas som en extra smidig surfplatta; en slags mini-Nexus-7 som går att ringa med. I flygplansläget blir den redan utmärkta batteritiden ännu bättre och skärmen passar bra för både e-böcker, YouTube, filmtittande och spel. Det medföljande fodralet, ett bra sådant, kan med fördel agera stöd vid videovisning.

I nuläget kostar 16GB-varianten av Oppo N1 449 euro hos OppoStyle.com, vilket motsvarar cirka 4000 kronor. I priset ingår även ett fodral och en Bluetooth-fjärrkontroll. Jämfört med HTC One Max (ca 5500kr) som har ungefär samma hårdvara; identiskt chipp och lika stor skärm och upplösning, är N1 konkurrenskraftigt prissatt. Vi gillar Oppos senaste pjäs, även om vi vill understryka storleken – den här typen av enorm mobil passar inte alla.