En närmare titt på Samsung Galaxy Alpha

Postat:
11:32 - 2014-10-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
58

Samsung har satsat på att släppa telefoner med högre premiumkänsla i höst. Både Galaxy Alpha och Galaxy Note 4 har en metallram som löper kring enheterna, i kontrast till de rena plastkonstruktioner tillverkaren tidigare använt.

Galaxy Alpha är till skillnad mot Note 4 en förhållandevis lätt och smidig smartphone. Enheten är inte särskilt mycket större än klassikern Galaxy S2 från 2011 och väger rentav ett gram mindre. Alpha ligger i det övre prissegmentet (ca 5500kr) och marknadsförs som en toppmodell.

Hårdvaran bjuder på 32GB lagringsutrymme, 2GB RAM, en 12MP-kamera, fingeravtrycksläsare och Samsungs egna chipp Exynos 5 Octa med 20nm-tillverkningsprocess. Enligt Samsung innebär nya tillverkningsprocessen att energiförbrukningen sjunkit med uppemot 25% i jämförelse med tidigare generation Exynos (28nm). Det märks till viss del i batteritiden. Alpha har endast ett 1860mAh-batteri men håller faktiskt igång längre än väntat (mer om det senare).

Samsung har vidare utrustat Alpha med en 4,7 tum stor Super AMOLED-panel med 720 x 1280 pixlar (720p). Telefonen har alltså inte Full HD-upplösning – en egenskap Alpha delar med Sony Xperia Z3 Compact.

Specifikationer Samsung Galaxy Alpha
ReleasedatumHösten 2014
Processor1,8GHz octa-core
PlattformExynos 5 Octa
GrafikkretsMali-T628
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / ingen plats för minneskort
Skärm4,7" / HD - 720x1280 pixlar / 312PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 60,9 cm² / ~70,2% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera2,1MP
Vikt115g
Höjd, bredd, djup132,4 x 65,5 x 6,7mm
Batteri1860mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi-hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, pulsmätare, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har fingeravtrycksläsare, pulsmätare och chipp med 20nm-tillverkningsteknik. Ramen är i metall.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy Alpha på Androidenheter.se

I kartongen

alpha-kartong
kartong-alpha-4alpha-kartong-3

Kartongen för Alpha är inte mycket större än själva enheten på höjden och bredden. I kartongen finner vi en snabbstartsguide och informationshäfte, en laddare (5.0 V = 1.55 A), en USB-kabel samt ett par in-ear-hörlurar.

Utseende och byggkvalitet

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-1samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-8samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-7

Galaxy Alpha påminner en del om Galaxy S2, vilket vi anser är positivt. De två telefonerna har dessutom ungefär samma vikt och storlek. Det har skrivits mycket om aluminiumramen i Alpha och Samsungs satsning på metall.

Materialvalet ger några fördelar gentemot plast som ett styvare chassi och bättre värmeledningsförmåga, men framförallt tycker vi att telefonen känns trevligare att hålla i och plocka upp. En bonus är att telefonen är kall och sval när det legat oanvänd, något vi även gillar med Xperia Z3.

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-4samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-5samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-3samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-2

Enheten känns överraskande lätt (den väger bara 115 gram) och 4,7-tumsformatet gör att det blir förhållandevis enkelt att nå alla delar av gränssnittet med tummen. Metallkanterna är fasade och även knapparna är av aluminium. De är robusta och ger ifrån sig ett klickljud. Strömknappen sitter upptill längs högersidan medan volymknapparna är placerade högst upp på motsatt sida.

Samsung har valt att sätta högtalaren på undersidan tillsammans med micro-USB-porten. Ovansidan rymmer endast 3,5mm-jacket för hörlurar. Bakstycket består av en slags matt men samtidigt len plast och går att ta bort. Batteriet är utbytbart, vilket vi anser är en bonus. Samsung använder i vanlig ordning en fysisk hemknapp med kapacitiva tangenter intill (multikörningsmeny respektive tillbakaknapp).

Avslutningsvis kan vi konstatera att konstruktionen är en av Alphas starkaste sidor och att vi sällan tyckt så här bra om att hålla i en Samsung-telefon.

Skärmen

alpha-skarm

Behövs 1920 x 1080 pixlar på en 4,7-tumsskärm för att text och innehåll ska bli tillräckligt skarpt? Det skadar sannerligen inte men trots 720p-upplösning får Alpha nästan lika hög pixeldensitet som Iphone 6 – 312PPI jämfört med 326PPI.

De som vill ha en superskarp skärm bör sannolikt inte välja Galaxy Alpha, men i vår mening håller panelen måttet överlag. Vid vardagligt användande har vi sällan tänkt på att det saknas drygt en miljon pixlar jämfört med Full HD. Eftersom det är en AMOLED-skärm är svärtan djup och färgerna livfulla. Såtillvida det inte uppstår reflektioner behålls skärpan även från skarpa vinklar och autmatiska ljusstyrkan fungerar som den ska. Det bör påpekas att skärmen har Samsungs omskrivna PenTile-matris, vilket är ett subpixelmönster vissa anser ger sämre skärpa.

Det enda vi nämnvärt stört oss på angående skärmen i Alpha är en slags ”ghosting” eller eftersläpning som främst uppstått vid låg ljusstyrka i ett mörkt rum. När vi scrollat i listor med mörka bakgrunder, exempelvis i Twitter-klienter, har texten blivit oskarp fram till att innehållet nått statiskt läge igen. Svarta profilbilder har även dragits ut på höjden vid scrollning under samma omständigheter.

Denna skärmförvrängning har bara uppstått under specifika förhållanden och därför inte utgjort något större problem, även om det varit störande när det väl hänt.

Gränssnittet

Screenshot_2014-10-19-18-39-53Screenshot_2014-10-19-18-40-01

Mjukvaran i Galaxy Alpha baseras på Android 4.4.4 och är mycket lik den i exempelvis flaggskeppet Galaxy S5. Samsung har i sitt TouchWiz-gränssnitt gjort om de flesta delar av Android och satt sin egen prägel på plattformen. Mörka bakgrunder används ofta vilket vi förmodar är tänkt att spara energi i kombination med Super AMOLED-skärmen, som drar mindre ström ju svartare färger som visas.

Samsungs gränssnitt är precis som de flesta andra tillverkarens interface en opinionsdelare. Vi föredrar original-Android rent designmässigt men ingen kan anklaga Samsung för att snåla med funktioner och inställningar i TouchWiz, vilka finns i överflöd.

Det åttakärniga chippet (20nm) med 1,8GHz klockfrekvens driver systemet fint och vi har bara stött på brist på flyt i undantagsfall. Däremot blir systemet märkbart segare när energispararläget aktiveras och prestandan begränsas.

Screenshot_2014-10-19-18-40-29Screenshot_2014-10-19-18-47-13

Fingeravtrycksläsaren

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-4

Sedan Galaxy S5 har Samsung utrustat flera av sina telefoner med fingeravtrycksläsare i hemknappen. Den är av typen som kräver att fingret sveps över läsaren, till skillnad mot lösningen i Iphones som bara kräver att användare placerar fingret på skannern. Telefonen kan registrera uppemot tre fingeravtryck som främst kan användas till att låsa upp enheten men även till att logga in på vissa hemsidor, för att verifiera Samsung-konton och för att betala med PayPal.

Vi gillar ny teknik och kan inte låta bli att tycka att det är lite tufft med fingeravtrycksläsare. Samsungs implementering är dock inte helt felfri. Det går att registrera en tumme så att Alpha kan låsas upp med enhandsfattning, men valet av läsartyp gör att det helt enkelt inte fungerar särskilt bra.

Screenshot_2014-10-19-20-30-58Screenshot_2014-10-19-20-31-11

Ibland kännaren läsaren av fingeravtrycket på första försöket medan det ibland krävs upprepade försök för att komma in. Det fungerar bättre med träning och pricksäkerheten är överlag god när ett pekfinger registreras istället för tummen. Att behöva låsa upp telefonen med två händer förtar dock i vår mening vitsen med fingeravtrycksläsaren då det blir mer krångligt än traditionella metoder, om du nu inte vill använda läsaren för att du anser att det är mer säkert.

Batteritiden

Screenshot_2014-10-18-16-18-03Screenshot_2014-10-19-18-53-19

Ett pris för den tunna och lätta konstruktionen (6,7mm/115g) är ett ovanligt klent batteri. Alpha erbjuder inte mer än 1860 milliamperetimmar. Det var länge sedan en Androidsmartphone i övre prissegmentet hade ett batteri med under 2000mAh. Andra 4,7-tumssmartphones, som Motorola Moto X, HTC One och LG Nexus 4, har som jämförelse mellan 2100 – 2300mAh.

Xperia Z3 Compact har snäppet mindre skärm och erbjuder ett batteri med hela 2600mAh. Galaxy Alpha är dock mer uthållig än vad vi förväntade oss. Vi gissar att det beror på optimeringar från Samsung, mörka bakgrunder, 720p-upplösningen och 20nm-tillverkningsprocess för chippet.

Alpha är knappast en långdistanslöpare men gav oss ändå i regel 3,5 – 4 timmars skärmtid med vårt användningsmönster, vilket är något bättre än Nexus 5. De som använder hög ljusstyrka, många bakgrundsuppdateringar, strömmar musik över mobildata och alltid har GPS aktiverad får dock räkna med sämre batteritid än så.

Vi har behövt ladda Alpha varje dygn men inte haft problem att ta oss genom en dag. De flesta bör klara sig på en laddning från tiden de går till jobbet fram till att de kommer hem.

Kameraexempel

Slutsats

samsung-galaxy-alpha-swedroid-titt-9

Under vår tid med Alpha har vi främst  uppskattat hur lätt, tunn och smidig telefonen är samt känslan av att hålla den i handen. Den omskrivna metallramen, ett nytt material för Samsung, gör i vår mening att enheten känns mer exklusiv.

Vi har inga invändningar mot samtalskvalitet, GPS, täckning för Wi-Fi och radionät eller andra grundläggande telefonfunktioner. Trots att vi är pixelfantaster har vi svårt att hitta mycket att klaga på angående HD-upplösta Super AMOLED-skärmen, även om den inte erbjuder skärpa i nivå med Full HD-telefoner. Vår enda egentliga invändning mot panelen är den eftersläpning  som uppstått vid låg ljusstyrka i mörka rum, när vi scrollat i listor.

Ljudet från Alpha kommer i mono från undersidan av telefonen. Råkar du lägga ett finger över högtalaren dämpas ljudet nästan helt och efter att ha varit van vid att få ljudet i stereo rakt framifrån känns det lite lustigt att ljudet kommer från enhetens undersida. Ljudkvaliteten håller dock medelstandard, både gällande volym och klarhet. Ljudet låter bättre och högre när telefonen ligger på ett bord än när den hålls i handen.

Vi blev positivt överraskade av batteritiden, som vi trodde skulle vara sämre med tanke på att batteriet inte erbjuder mer än 1860mAh. En laddning har i regel räckt hela dagen med vårt användningsmönster och vi har i snitt fått mellan 3,5-4 timmars skärmtid. Batteriet borde räcka en arbetsdag för de allra flesta, även om det förstås beror på hur, och hur mycket, du använder enheten.

Samsungs enheter tycks dela upp Androidentusiaster i två läger, kanske främst på grund av företagets gränssnitt och användandet av en fysisk hemknapp. Därför vet nog redan de flesta huruvida de kommer gilla Galaxy Alpha eller inte. För vissa är fysisk hemknapp ett krav, medan det nästan kan vara en dealbreaker för andra.

För de som vill ha fysisk hemknapp, föredrar Samsungs gränssnitt och är ute efter en snygg, lätt och smärt smartphone tycker vi Alpha kan vara ett bra val. Användare som vill ha en mindre mobil och istället prioriterar riktigt god batteritid gör sannolikt bättre i att välja Sony Xperia Z3 Compact.