En närmare titt på Samsung Gear S3

Postat:
22:58 - 2016-09-01
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
20

Tjuvstarten av IFA-mässan i Berlin rullar vidare, och nu har turen kommit till Samsungs smartklocka Gear S3, bestående av S3 Classic och S3 Frontier. Efter Samsungs officiella presentation fick vi en kortare stund att bekanta oss med och titta lite närmare på de tu enheterna.

Både S3 Classic och S3 Frontier är tillverkade av metall, närmare bestämt stainless steel grade 316L, det vill säga samma typ av metall som Asus ZenWatch 3. Byggkvalitén och passformen på Samsungs klockor är snäppet vassare än konkurrenten från Asus och vi anser att Samsung sätter en tämligen hög standard för material- och byggkvalité för smartklockor.

samsung-gear-s3-classic-frontier-ifa-2016-03


Gear S3 Classic har två stycken utstående knappar på klockans högersida medan Gear S3 Frontier har knappar som sitter mer integrerade i chassit; det senare sannolikt för att inte komma i vägen vid fysisk aktivitet.

För dagligt bruk föredrar vi knapparna Gear S3 Classic erbjuder eftersom de är lite enklare att känna sig till och komma åt än de i Frontier. Knapparna är precis som klockans chassi konstruerat av metall och även om känslan är lite bättre i knapparna på Gear S3 Classic håller bägge hög klass även på denna punkt.

Under skalet ser klockorna likadana ut och erbjuder samma specifikationer. I jämförelse med Asus ZenWatch 3 som enligt uppgift saknar såväl pulsmätare som GPS, högtalare och barometer framstår Gear S3 som det bättre valet för den aktive.

Operativsystemet är fortfarande baserat på Tizen OS och är alltså inte kompatibelt med Android Wear-appar eller tjänster. Samsung har dock förbättrat bland annat stödet för Spotify och det går nu att strömma musik direkt via klockan.

I vår mening erbjuder Samsung fortfarande ett av de bästa, eller kanske till och med det bästa, och mest lättnavigerade smartklockegränssnittena på marknaden. Kombinationen av fullt touchstöd med den roterbara ramen samt de två fysiska knappar gör användningen enkel och intuitiv att använda.

Vi förväntar oss att Android Wear blir bättre i samband med lanseringen av Android Wear 2.0 och stödet för tre fysiska knappar, men Samsung kommer sannolikt sitta kvar på tronen för ett tag framöver, även om somliga säkerligen inte håller med oss utan istället anser att den bittra konkurrenten Apple regerar vad gäller smartklockor och dess gränssnitt.

Skärmen upplever vi som i princip identisk med skärmen i Gear S2, och upplösningen tycks inte heller ha förbättrats: 360 x 360 pixlar är detsamma som i fjolårsmodellen. Skärmen har dock vuxit från 1,2 till 1,3 tum i årets modell, vilket innebär att pixeldensiteten har sjunkit från 302 PPI i Gear S2 till 278 PPI i Gear S3-modellerna.

Under skalet finner vi ett dubbelkärnigt chipp på upp till 1,0 GHz per kärna, RAM-bestyckningen är 768 MB och lagringsminnet är på 4 GB. Vi har i skrivande stund tyvärr inte lyckats hitta någon ytterligare officiell information angående systemchippet. Operativsystemet är som vi nämner längre upp alltså inte Android Wear utan Samsungs egna Tizen OS version 2.3.3, och även om det är lite som att svära i kyrkan så är vi mycket glada över detta.

Vi finner Wi-Fi-stöd för 802.11b/g/n, Bluetooth 4.2 samt GPS/GLONASS-stöd för positionering. Gear S3 Classic mäter 49 x 46 x 12,9 millimeter och väger 57 gram. Gear S3 Frontier har exakt samma yttermått, men väger med 62 gram fem gram mer. Batteristorleken är för alla Gear S3-modeller på 380 mAh, vilket enligt Samsung är nog för upp till fem dagars användning, och alla tre modeller har därtill fått en IP68-certifiering vilket innebär damm- och vattenresistens.

Vi nämner i stycket ovan att det är tre olika Gear S3-modeller: Samsung skall nämligen även sälja en LTE-version av Gear S3 Frontier, vilken har en eSIM-kortplats och stöd för 2G, 3G och ett okänt antal 4G-/LTE-band. Preliminiär säljstart i oktober månad, enligt sajten GSMArena, men när vi kan tänkas se klockorna på svenska butikshyllor är oklart. Den rekommenderade priset i Sverige är satt till 3 990 kronor för både S3 Classic och S3 Frontier.