En närmare titt på Sony Xperia V

Postat:
22:40 - 2013-01-03
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sony Xperia V är den senaste i raden av vattentåliga telefoner från den japanska tillverkaren och den första att bli utrustad med ett LTE/4G-modem. Enheten finns att tillgå i antingen svart eller vit färg och enligt Prisjakt kostar Xperia V omkring SEK 4500 inklusive moms bland en majoritet av de stora återförsäljarna.

Xperia V - Box

I förpackningen finner vi inga större överraskningar, vilket är lite tråkigt med tanke på telefonens i sammanhanget höga prislapp, men det glädjer oss att se att Sony har valt en betydligt mindre förpackningsvolym än vad vi är vana vid från tillverkaren.

I kartongen medföljer:

 • Xperia V (Svart)
 • Batteri (1700 mAh, Li-Ion)
 • Stereheadset med öronkuddar i olika storlekar
 • Svart laddadapter med USB-port (5V 1.5A)
 • Svart USB -> Micro-USB-kabel (cirka 1 meter)
 • Snabbstartsguide och övrig dokumentation

Tänk på att innehållet i förpackningen kan variera återförsäljare emellan.

Size comparison Xperia V vs Note II vs Optimus 4X

Byggkvalitén hos Sony Xperia V är blandad; plasten som använts till chassikonstruktionen ger ett gediget första intryck och passformen hos batteriluckan är mycket god, men när vi trycker på telefonens sidor ger den ifrån sig ett och annat missljud, liksom när vi trycker på batteriluckan.

Vridstyvheten lämnar i sin tur en del att önska; Xperia V reagerar ovanligt kraftigt på vridande krafter, så till den milda grad att vi oroar oss för att de krafter som uppstår när telefonen transporteras i en ficka skall vara tillräckliga för att åstadkomma skada på sikt. Xperia arc har en konstruktion som påminner om Xperia V och i swedroids forum rapporterade många användare att de fått problem med sprickor i chassit. För att sätta det hela i perspektiv är exempelvis den betydligt större Samsung Galaxy Note II avsevärt mer motståndskraftig mot dessa krafter och ger ett mer stabilt helhetsintryck.

Xperia V - Left Xperia V - top Xperia V - right Xperia V - Back and left side

Telefonen har inga fysiska knappar i fronten och saknar till skillnad från exempelvis Xperia Acro S en kameraknapp. De tre tryckknappar som finns på telefonen är ström/låsknappen samt volymknapparna, och alla dessa sitter längst upp på telefonens högra sida. Vi anser dem vara lite i minsta laget för våra händer och vi tenderade att trycka på fler än en knapp i taget om vi försökte manövrera dem i blindo, men samtliga ger ifrån sig en tydlig ”klickkänsla” och sticker ut tillräckligt mycket för att knappgruppen skall vara enkel att finna med fingrarna.

Till skillnad från de flesta andra telefoner – Nexusserien och ett fåtal andra undantagna – förlitar sig alltså Xperia V på de virtuella knappar som Google har rekommenderat sedan sökjätten lanserade version 4.0 av Android, ofta kallad Ice Cream Sandwich. Fördelarna med att använda denna typ av knappar är många, däribland en ökad flexibilitet och framtidssäkerhet, och vi välkomnar Sonys val.

Specifikationer Sony Xperia V
ReleasedatumHösten 2012
Processor1,5GHz dual-core
PlattformQualcomm MSM8960
GrafikkretsAdreno 225
RAM-minne1GB
Inbyggt minne8GB / plats för minneskort
Skärm4,3" / HD - 720x1280 pixlar / 342PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 281,22 cm² / ~61,5% av fronten
Kamera13MP
Främre kameraVGA
Vikt120g
Höjd, bredd, djup129 x 65 x 11mm
Batteri1700mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi
SensorerGPS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid7 / 400
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP57
Övrig info3,5mm-jack. IP57-certifiering som gör att enheten tål damm och väta.
Mer infoMer info om Sony Xperia V på Androidenheter.se

Bildskärmen – med en upplösning på 1280×720 pixlar – är en mycket trevlig och skarp sådan, och eftersom inga 1080p-telefoner ännu letat sig till Sverige så delar Xperia V fortfarande tronen för pixeldensitet med sina syskon Xperia S och Xperia Acro S. Svärtan liksom färgåtergivningen är klart godkända och särskilt den senare imponerar när vi tittar på högupplösta bilder på telefonen.

Xperia V - display

Betraktningsvinklarna är dessvärre knappt godkända, då vi ser en klar minskning i såväl färgmättnad som kontrast så snart vi vinklar telefonen – såpass mycket att bildskärmen blir svårläslig när telefonen befinner sig en bit bort. Att betraktningsvinklarna är sämre än för AMOLED-bildskärmar är att vänta, men i fallet med Xperia V är de sämre än hos samtliga LCD-skärmar hos toppmodeller på senare tid – även de från Sony.

När julafton närmar sig med stormsteg och vi är mitt uppe i glöggtider så fann vi det passande att testa om den vattentåliga Xperia V mäktade med att hamna i ett glas glögg, vilket den gjorde alldeles utmärkt. Att använda telefonen när både den och våra händer var blöta fungerade också utan problem – även om den inte gick att använda under ytan – något som gör Xperia V till en utmärkt kompanjon i det regniga, svenska klimatet. Pekskärmen presterade dessutom bättre än sina konkurrenter när vi pekade på och svepte över den med tunna fingervantar på händerna, för ytterligare bonuspoäng här i Sverige.

Sony Xperia V är, som vi tidigare nämnt, utrustad med ett LTE-modem vilket öppnar upp för betydligt högre överföringshastigheter och kortare svarstider på Internet. När vi genom applikationen Speedtest.net jämför hastigheterna med Galaxy SIII 4G uppnår vi närmast identiska svarstider och hastigheter, och vi konstaterar vidare att de båda enheterna presterar lika bra när det gäller mottagning i såväl stad som landsbygd. Möjligheten att surfa med 4G är – tillsammans med den vattentäta konstruktionen – telefonens starkaste kort och det som kan berättiga dess pris vid jämförelse med diverse konkurrenter.

Operativsystemet är som vi tidigare konstaterat Android 4.0.4 / Ice Cream Sandwich, med Sonys eget gränssnitt UX lagt ovanpå för att särskilja telefonen från konkurrenterna. I denna version av UX bjuder Sony på några nyheter, exempelvis i form av en reviderad multitasking-vy (höger nedan) med möjlighet att starta en av fem ”miniappar” för att snabbt kunna räkna ut en summa, göra en antecking eller dylikt.

Android 4.0 / Ice Cream Sandwich må vara föråldrat i dagsläget, och valet att lansera en flaggskeppstelefon med denna version ser vi som tämligen ologiskt ur en konkurrenssynpunkt, men faktum är att det tillsammans med Sony UX bjuder på en trevlig användarupplevelse. Tillverkargränssnittet bjuder visserligen på mindre funktionalitet än motsvarigheter från vissa konkurrenter, men känns i gengäld lättviktigt och rappt.

Den enda nämnvärda bristen vi hittar är att bakgrundsbilden på låsskärmen inte alltid visas omedelbart när skärmen tänds, vilket orsakar att bakgrunden är svart under en halv sekund – troligtvis på grund av brist på RAM-minne. Detta är självfallet ingen lamslående bugg, men då vi inte upplevt densamma i tidigare versioner tycks det oturligt att den smugit sig in hos Xperia V.

  

Sony skickar också med en Walkman-spelare i Xperia V. Denna är en mycket kompetent spelare för lokalt lagrad musik och ger möjligheten att söka musikvideor, låttextar och artistinformation för de låtar som spelas. För den inbitne karaokesångaren finns det desstom en funktion för att söka efter karaokevideos – en funktion som vi misstänker är riktad till underhållningsformens tillika Sonys hemland Japan.

Kontakt- och telefonapparna bjuder inte på några överraskningar och gör vad som förväntas av dem – om än inte mycket mer. Samtalskvalitén upplever vi som god, även om vi tycker oss uppleva ett något starkare brus än med Samsung Galaxy Note II.

Ljudkvalitén vid musikuppspelning är ännu lite bättre och vi konstaterar glatt att de inkluderade hörlurarna presterar ovanligt väl för att vara just sådana – även om de står sig slätt mot tredjepartslurar i mellanprisklassen. Den inbyggda högtalaren låter burkigt och tunt, som så ofta med högtalare av den här typen, men lyckas åtminstone nå höga ljudnivåer.

018R

Av den gigabyte RAM-minne som ursprungligen finns tillgängligt återstår 803 MB efter att operativsystemet upptagit sin del. Bortsett från den uteblivna bakgrundsbilden på låsskärmen har vi sett mycket få tendenser till att applikationer avslutas på grund av att RAM-minnet inte räcker till. Om vi däremot startar upp Chrome och laddar 3-4 tabbar tar det ett tag att växla mellan applikationer, något vi inte märker av på enheter med 2GB RAM, som exempelvis Nexus 10 eller Nexus 4. Sett till den i vissa avseenden underdimensionerade hårdvaran presterar Xperia V för det mesta väl, och telefonen gör ett godkänt jobb i våra prestandatester och bland mindre till medelkrävande spel.

   

Batteritiden hos Xperia V överträffade våra lågt ställda förväntningar vi hade på batteriet som har en kapacitet på endast 1750mAh – särskilt om vi för mobildata nyttjade 3G snarare än LTE, då batteritiden föga förvånande såg en avsevärd förbättring. Oavsett datauppkoppling klarar vi oss dock igenom en dag med normal användning, även om det med LTE är med nöd och näppe som telefonen klarar sig från morgon till kväll utan laddning.

Sony PC Companion

Sony PC Companion är tillverkarens synkroniseringsprogram som hjälper användare synkronisera sina data mot diverse tjänster och låter dem flytta över kontakter från sin gamla telefon till sin Xperia-telefon. Liksom LG tycks Sony ha valt att göra vissa uppdateringar exklusivt tillgängliga via PC-mjukvaran och endast vissa via OTA-uppdatering (Over-The-Air), något som kan förvirra användare och som sannolikt leder till att många inte uppdaterar sin enhet till den senaste versionen. I övrigt fungerar programvaran väl och vi upptäckte inga problem under vår tid med den.

Den bakre kameran i Sony Xperia V är en 13-megapixlars enhet och mjukvaran har flesta finesser som vi numera väntar oss av telefonkameror – inklusive ett HDR-läge – och låter dessutom användaren välja att kameran direkt skall ta en bild när denna öppnas via genvägen på låsskärmen.

Vid jämförelse med Google Nexus 4 ser vi att denna har en mer verklighetstrogen färgåtergivning i utomhusmiljöer med tillräckligt ljus, medan Xperia V presterar bättre inomhus och i dåliga ljusförhållanden, där Nexus 4 tycks ha svårt att kompensera för det förändrade ljuset. Båda telefonerna presterar dock mycket väl för att vara mobilkameror, och tack vare den goda hanteringen av dåliga ljusförhållanden får Xperia V med beröm godkänt.

Xperia V har ett objektiv på 4mm medan Nexus 4 emellertid är utrsutad med ett på 5mm.

Xperia V                                 Google/LG Nexus 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Den främre kameran i Xperia V ger genomgående sämre resultat än den Nexus 4, och alla bilder ser tämligen ”utsmetade” ut. För videosamtal krävs inte mycket mer, men med tanke på hur kompetent den bakre kameran är så blir vi en smula besvikna på att Sony snålat in på den främre.

Exempelvideo Xperia V [1080p]:

Exempelvideo Nexus 4 [1080p]:

Vid videoinspelning i full HD (1920×1080 pixlar) ser vi än en gång en viss fördel för Google Nexus 4 vid jämförelse med Xperia V, då den tidigare även här har en bättre färgåtergivning och då den senare tycks släpa efter en smula mer vid panoreringar. Här är det fråga om någon utklassning och båda telefonerna ger goda resultat, men inte desto mindre är Nexus 4 strået vassare på många punkter när det gäller kameran.

Xperia V

När Sony lanserar Xperia V på den svenska marknaden så placerar prislappen den tillsammans med toppmodeller som Samsung Galaxy SIII, Galaxy Note II och HTC One X. Användarna i toppskiktet är ofta kräsna och är mer benägna att läsa speficikationsblad än snittanvändaren – till nackdel för Xperia V som hamnar i kölvattnet när det gäller både hård- och mjukvara.

En dubbelkärnig Snapdragon S4 och 1GB RAM-minne är inte tillräckligt för att kämpa i toppsegmentet idag, och även om vi inte stöter på många problem idag så är denna platform föga framtidssäker vid jämförelse med exempelvis Nexus 4 och Samsung Galaxy SIII 4G, som båda lanserades med nyare, fyrkärniga processorer och 2GB RAM-minne.

Samsung har nu uppdaterat den svenska Galaxy S III till 4.1 Jelly Bean och Note II – som hade butikspremiär i oktober – lanserades med Jelly Bean installerat.  HTC One X+ hade likaså butikspremiär med Android 4.1 installerat, och den tidigare modellen One X uppdaterades under hösten.

Sony, emellertid, har nyligen tillkännagjort att Xperia V – som lanserades i september – inte får Android 4.1 / Jelly Bean förrän i februari eller mars 2013. Detta blir förstås extra märkligt eftersom Sony – med rätta – gärna talar om hur man är aktiv i AOSP, och att de flera gånger lovordats av ROM-utvecklare och Androidcommunityn för sin hjälp till de som inte vill vänta på uppdateringar.

Vi är fullt medvetna om att det tar tid att släppa uppdateringar, men Samsung och HTC sitter i samma båt  som Sony på denna punkt och lyckas ändå uppdatera sina flaggskeppsenheter betydligt snabbare än vad den japanska tillverkaren mäktar med.

Sammanfattningsvis är Xperia V ett blandat kort; en vattenskyddad prestandatelefon med LTE tilltalar oss på redaktionen, men en hög prislapp i kombination med förlegad hård- och mjukvara gör den svår att rekommendera över konkurrerande enheter – såvida inte vattenskyddet är av stor vikt.

Mest kommenterat

 1. Vilken färg har din telefon?
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Rapport: 869 000 appar i Play Store har inte uppdaterats på minst två år
 4. Moto G82 erbjuder OLED, 1080p, 120Hz och 5000mAh för €330
 5. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 6. Google Pixel Watch kan få fyra år gammalt chipp

Mest läst

 1. Google listar 100 nyheter som tillkännagavs under I/O
 2. Google Pixel 6a kostar 459 euro i Europa
 3. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 4. Moto G82 erbjuder OLED, 1080p, 120Hz och 5000mAh för €330
 5. Google Pixel Watch kan få fyra år gammalt chipp
 6. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken färg har din mobil (bakstycket, inte skal eller skin)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om