En snabb titt på Androids uppdaterade kamera-applikation – går att installera på många modeller

Postat:
12:27 - 2013-06-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
92

En ny version av Androids egna kamera-applikation har plockats från Play Store-varianterna av Galaxy S4 och HTC One som släpptes häromdagen. Appen går att installera framgångsrikt på ett flertal olika moderna Androidmobiler – inte bara på Nexus-enheter. Dessa telefoner får då stöd för Fotosfär-funktionen. Det har därför spekulerats om att Androids kamera-mjukvara snart kommer släppas i Play Store som separat app, precis som ett flertal av Androids andra inbyggda applikationer.

På Nexus-telefonerna ersätter appen det befintliga galleriet samt kameramjukvaran, men annars installeras den separat. Vi har testat kamera-appen sedan igår och ska nu ta en liten titt på nyheterna. Gränssnittet består i grunden av en slags solfjädermeny med alternativ. Menyn plockas fram genom att vila ett finger på skärmen. För att gå vidare i menyn låter man fingret vila på det alternativ man vill välja, och så vidare. 

app-4
app-2

Problemet var tidigare att fingret ibland dolde menyalternativen, så att det blev svårt att se. Det har åtgärdats och menyn är numera mer lättnavigerad, tydlig och intuitiv. Samtidigt känns det inte som en helt optimal layout och vi hade föredragit en välkonstruerad traditionell sidomeny. Nuvarande lösningen kräver att ett finger hela tiden är tryckt mot skärmen; menyer öppnas och stängs och hoppar fram och tillbaka – det är helt enkelt inte särskilt praktiskt (Uppdatering: ifall menyn öppnas genom knappen uppe till höger behöver man inte trycka på skärmen konstant). Eftersom menyn visas utan bakgrund ovanpå det användaren ser genom sökaren kan kontrastproblem dessutom uppstå.

Vi kan i alla fall konstatera att appen är bättre än tidigare och en välkommen nyhet är att användare nu kan ta kort genom att trycka på de fysiska volymknapparna. De som är nyfikna kan prova att ladda hem och installera appen manuellt härifrån. Fungerar den för er och vilken telefon kör ni i så fall?

app-6android-kamera-app-1