En titt på senaste versionen av gestbaserade tangentbordet Swype

Postat:
07:14 - 2012-06-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

Swedroid har de senaste dagarna förhandstestat nya versionen av Swype. Det är ett gestbaserat tangentbord från utvecklaren Nuance som många säkert redan är bekanta med.

Swype är kanske inte det första gestbaserade tangentbordet men definitivt det mest kända, kanske främst genom att Swype förinstallerats på flera enheter från bland annat Samsung. Avtal med tillverkare är dock förmodligen även anledningen till att Swype inte går att köpa i Play Store. Tangentbordet har istället nått övriga användare genom ett särskilt betaprogram. 

Till skillnad mot traditionella QWERTY-tangentbord sveper man med tummen över bokstäverna som formar ordet man vill skriva. Det tar lite tid att vänja sig men när man väl fått in snitsen går det ruskigt fort att skriva och precisionen är god.

Denna typ av inmatning kommer främst till sin rätt i porträttläge och gör att man kan skriva snabbt med en hand. En androidfunktion som låter oss ha ett visst tangentbord i landskapsläge (SwiftKey) och ett annat i porträttläge (Swype) hade inte varit fel.

Den nya versionen av Swype har bland annat förmågan att förutse nästa ord genom att analysera användares språk. Swype lär sig även dina egna ord och skapar ett personligt lexikon. Användare kan mata in text på fyra olika sätt: genom gester, genom handskrift, genom att knappa in bokstäver på vanligt vis samt genom tal.

Det går faktiskt att prata på svenska och Swype förstår det mesta, även om tangentbordet sällan prickar helt rätt och skriver ut rätt förvirrade meningar som går att se i skärmdumpen nedan. Vi gillar dock senaste versionen av Swype skarpt och tycker det är synd att tangentbordet inte går att köpa i Googles programbutik. Ett alternativ är utmärkta SlideIT, men Swype känns snäppet vassare och fräschare nu. Betaversionen av Swype går att få tag på här.