En värld av mobilsajter [Söndagsläsning]

Postat:
12:52 - 2010-09-19
Skribent:
Ludde
Kommentarer:
29

logos

Det skapas applikationer hela tiden, vissa mycket användbara och andra helt meningslösa, men flödet är konstant. Fler och fler företag verkar fatta vinken och väljer att tillgängliggöra innehåll för mobilanvändare, dels genom plattformsbundna applikationer och dels genom mobilanpassade webbsidor.

Det finns också fall där man skapar en hybrid mellan en applikation och en redan mobilanpassad webbsida, något som kan vara befogat och som brukar uppskattas – dvs då det tillför någon typ av funktionalitet som inte är möjlig i webbläsaren. Det finns dock en uppsjö av applikationer på Android Market som inte gör mycket annat än att visa den mobila webbsidan och ett utmärkt exempel på detta är SVT:s applikation SVT Play. Skillnaden den mobila webbsidan och applikationen emellan är praktiskt taget obefintlig och detta har många användarna reagerat negativt på. Applikationen har i dagsläget ett medelbetyg på 2,3/5 möjliga stjärnor på Android Market.

Webbläsarfönstret till vänster, applikationen till höger.

För den som trivs med att använda webbläsaren finns ett otal exempel på företag som satsat på välfungerande och mobilanpassade webbplatser. Naturligtvis är det upp till var en och att välja vilken väg man vill gå, men nedan följer ett par exempel på olika sajter och tjänster som vi erfar fungerar bra. Det skall tilläggas att många av de sidor som vi listat nedan också har en egen androidapp, och de har vi markerat med en liten *. I vissa fall kan applikationen vara bra och tillföra något, ibland fungerar faktiskt den mobila hemsidan bättre.

Det finns självklart massor av mobilanpassade webbsidor som vi inte nämnt, och ni får gärna dela med er av era favoriter i kommentarsfältet nedan. Notera att dessa sidor som nämnts ovan är listade utan inbördes ordning och inte i något som helst marknadsföringssyfte eller dylikt.

Sist men inte minst får vi lov att påminna att Swedroid faktiskt också har en mobilanpassad hemsida och webbadressen är densamma som den vanliga. Får du inte fram den mobilanpassade hemsidan finns en liten länk, ”Mobil version”, i vår sidfot.