Engadget testar Nexus S: bästa androidtelefonen hittills

Postat:
03:03 - 2010-12-12
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
44

Engadget har nu släppt sin hyggligt omfattande recension av den senaste ”googletelefonen”, Samsungs Nexus S. Som många förstås redan vet så är Nexus S hårdvarumässigt till stora delar identisk med syskontelefonen Galaxy S – den stora skillnaden ligger istället i mjukvaran.

Nexus S levereras precis som Nexus One med den absolut renaste androidupplevelsen som går att få, men Nexus S har till skillnad från Nexus One redan nu Android 2.3/Gingerbread under skalet – även om telefonen inte finns ute i handeln än på några dagar.

Engadget avhandlar flertalet punkter i sin recension, och de har bland annat följande att säga:

Om hårdvaran (det yttre): Står ut lite från mängden med sin lite annorlunda design, men påminner fortfarande mycket om Galaxy S och dess amerikanska variationer. Materialvalet är precis som i Galaxy S inte speciellty upphetsande och Samsung har uppenbarligen siktat på låg vikt snarare än hög materialkvalité.

Om hårdvaran (det inre): Snabba komponenter, men inte mycket skiljer telefonen från Galaxy S – det är i grunden samma pinaler. Hummingbird-plattformen på 1 GHz med dess PowerVR SGX540-grafikkrets, 512 MB RAM, en 4″ stor Super-AMOLED-skärm i WVGA-upplösning med en svagt konkav skärmyta, samt lite kort och gott som 5-kamera med LED-blixt, WiFi (b/g/n) och en gyro-sensor.

Om samtalskvalité, ljud och mottagning: Bland de absolut bästa telefonerna på marknaden vad gäller samtalskvalité och den yttre högtalaren. Lyckas inte bara genomföra samtal på platser där iPhone misslyckades, utan dessutom med superb ljudkvalité.

Om kameran: De imponeras av kameran, men noterar att bilderna ser aningen urvattnade och korniga ut. Vad gäller känsligheten i dåliga ljusförhållanden så är den däremot bra och de kan inte dra sig till minnes att någon annan smartphone på marknaden har varit bättre just på den punkten. Vi vet att även Galaxy S har god känslighet i mörker, men då Nexus S har fått en LED-blixt så är den förstås betydligt bättre.

Videokameran filmar som många har noterat i specifikationslistan endast i 720×480 pixlar. Detta har resulterat i en del muttrande, men man skall inte glömma att alla dagens androidtelefoner som utger sig för att filma i 720p gör detta genom att uppskala videon. Kort sagt genom att fuska. Vi gissar att Google/Samsung helt enkelt valde att vara ärliga med Nexus S istället för att hoppa på bluff-tåget.

Om batteritiden: De är imponerade av batteritiden som Nexus S och dess 1500 mAh-batteri presterar. Under deras test så har telefonen klarat sig i 20 timmar utan laddning, vilket får anses vara bra för en smartphone idag – åtminstone om den används flitigt, vilket vi misstänker att den i Engadgets händer har. De påpekar dock att de inte har använt den för speciellt många telefonsamtal under dessa 20 timmar, vilket säkerligen skulle kunna skala av några timmar från den totala batteritiden.

Om mjukvaran: De konstaterar att Nexus S förstås handlar om mjukvaran, det vill säga Android 2.3/Gingerbread, mer än något annat. Och de gillar vad de ser. Android 2.3 är ett steg framåt och rent designmässigt går Google definitivt åt rätt håll. De tycker om det nya tangentbordet även om det har en del mindre brister, som att det är onödigt omständligt att markera text samt att det känns som att knapparna har krympts i höjdled.

De påpekar flera gånger att telefonen är blixtsnabb och att animationer och grafiska övergångar är silkesmjuka – något som man inte direkt har blivit bortskämd med i Android förut, oavsett hårdvara. Oss veterligen beror inte detta på att Google har implementerat GPU-acceleration av gränssnittet i och med Gingerbread, utan det handlar sannolikt mer om optimerad kod i övrigt. Oavsett vilket så är det ett steg i rätt riktning.

Vidare påpekas det att Android är alldeles för ointuitivt och saknar en genomgående standardfunktion/-metod för många operationer. Bara en sådan sak som att markera text fungerar olika i alla olika Google-appar. Även om vi förstås är förtjusta i Android så kan vi inte annat än att hålla med. Ett mer intuitivt och standardiserat förfarande för grundfunktioner efterfrågas.

Engadgets sammanfattning: Den bästa androidtelefonen på marknaden just nu. De vet att detta är något som upprepas om och om igen i recensioner av androidlurar, men de poängterar att det verkligen är fallet med Nexus S. Slutsatsen saxad här nedan.

It seems like every couple of weeks we’re saying something along the lines of ”x is the best Android smartphone on the market right now.” We’d like to tell you differently when it comes to the Nexus S, but the truth is, it really is the best Android device available right now. Sure, we’d prefer it was on Verizon, and yes, there are some issues with the phone and OS that detract from the good bits… but there are also a lot of good bits. We’d been longing for a Galaxy S device that wasn’t burdened by Samsung’s sometimes-clunky TouchWiz, and in joining forces with Google, the company has more than delivered.

 
Sina fel och brister till trots så är Nexus S således en fenomenal telefon, och vi på Swedroid har naturligtvis arrangerat så att exemplar av Nexus S dimper ner i vår brevlåda så snabbt som möjligt. En i vanlig ordning uttömmande recension utlovas förstås, men vi törs inte lova något datum då det är mycket som skall klaffa med såväl inköp, leveranser och disponabel tid nu när julen närmar sig med stormsteg.
 

Läs hela testet komplett med med bilder och videoklipp på Engadget. Tipstack till alla som skickade in detta.
 

Lägsta pris på Samsung Galaxy S på Prisjakt just nu:

Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu: