Enkel återställning med backupfunktionen i Marshmallow

Postat:
13:14 - 2016-01-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Under fjolårets Google I/O meddelades att plattformen till sist är på väg att få en gedigen och automatisk backup av applikationers data. Android Marshmallow skapar regelbundet krypterade säkerhetskopior på användares Drive-konton, upp till 25MB data för varje enskild applikation.

Backupen sker när enheter laddas, är i viloläge, är anslutna till Wi-Fi och när ett dygn har gått sedan senaste säkerhetskopian. När appar installeras igen eller installeras på en ny enhet återställs de till samma skick som förut. Efter att ha testat funktionen är det precis så fantastiskt som det låter – något Google borde ha implementerat för länge sedan.

backup-6.0-1backup-6.0-2

När vi bytte till en annan Android 6.0-enhet fungerade återställningen för de flesta appar, men inte alla. Twitter-klienten Fenix öppnades exempelvis i precis samma skick som på föregående enheten – inte ens inloggning krävdes. Detsamma gällde Pocket och en rad andra titlar.

De som behövt installera många appar på en ny enhet och inte använt någon manuell backuplösning vet säkert att det kan ta tid att både logga in, samt konfigurera och optimera alla appar efter eget tycke. Backupen i Marshmallow löser detta på ett sömlöst vis.

Användare kan inaktivera funktionen men den är i vår mening ett av de trevligaste tillskotten till Android senaste åren. Utvecklare kan välja att exkludera enskild data och även inaktivera backupen helt, så återställningen kommer inte fungera för precis alla appar i Play Store.

Är det några Marshmallow-användare som har erfarenhet av backupen och hur tycker ni i så fall den fungerar?