Ett annorlunda pusselspel med morbid humor: Karoshi

Postat:
12:28 - 2011-05-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
30

Ett annorlunda pusselspel med morbid humor: Karoshi

Sedan början av 2010 har utbudet av spel för Android ökat explosionsartat, och det finns numera ett brett spektrum av titlar för de flesta smaker. Medan vissa spel till stor del förlitar sig på avancerad grafik och kräver den senaste hårdvaran, försöker somliga utvecklare sticka ut på andra vis. Ett av dessa spel är Karoshi av YoYo Games som i sin datorform bland annat fått utmärkelser som Wired Magazines ”topp 5 PC-spel 2008”.

Karoshi ser kanske vid en första anblick ut som ett plattformsspel i stil med de första släppen i Super Mario-serien, men skenet bedrar. Titelkaraktären Karoshi är nämligen en desillusionerad och livstrött kontorsarbetare, och spelet går ut på att hjälpa stackaren att begå självmord. Detta låter förmodligen som en mörk premiss, men spelet är fullt av udda humor som ibland framkallar skratt. Så här beskriver utvecklaren spelet:

We’ve been taught we need to survive. We need to reach the end, save the princess and be the hero. That’s all well and good, but it’s getting boring. Who says it has to be this way?

Den pixliga retrografiken påminner om tidiga plattformsspel, och spelet har ett snyggt soundtrack. Utvecklaren YoYo Games har även släppt spelet They Need To Be Fed, och de två titlarna har snarlik bakgrundsmusik. Karoshi bjuder på 50 nivåer, som gradvis blir allt svårare – mot slutet får man faktiskt klura ett tag innan man lyckas hjälpa Karoshi nå sin alltför tidiga bortgång.

Videon nedan ger en god bild av Karoshi, och de som tycker spelet verkar roligt efter att ha sett den kommer förmodligen inte bli besvikna. Tyvärr har utvecklaren inte uppdaterat Karoshi sedan i februari, men det tycks å andra sidan fungera utmärkt på de flesta mobiler som kör Android 2.1 eller högre. Karoshi går att köpa för ca 6kr i Market.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=7xXhO28O-gI

Lägsta pris på ASUS Transformer Eee Pad på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu: