EU kan införa omvälvande nya regler för teknikjättarna nästa vår

Postat:
10:28 - 2022-05-09
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
EU har ambitionen att den så kallade Digital Markets Act (DMA) ska börja gälla våren 2023. Enkelt uttryckt är målet med DMA att kväsa teknikjättarnas makt och att öppna upp för mer konkurrens.
DMA gäller bara för företag med ett börsvärde på minst 75 miljarder euro och som har en plattform eller app med minst 45 miljoner månatliga användare. Om inte reglerna efterföljs riskerar jättarna skyhöga bötar: upp till 10 procent av den globala omsättningen under det föregående räkenskapsåret.

Om ett företag fortsätter bryta mot reglerna kan boten istället utökas till 20 procent av omsättningen. Margrethe Vestager kallar dessa teknikjättar för ”gatekeepers” och de inkluderar bland andra Apple, Google, Meta, Microsoft och Amazon.

Företag som omfattas av DMA har tre månader på sig att meddela detta till EU och därefter kan en bekräftelse av EU ta upp till två månader. Om DMA får ett slutgiltigt godkännande och träder i kraft nästa vår, kan det alltså dröja till hösten 2023 innan det blir sammandrabbningar mellan EU och teknikjättarna.

Vad innebär DMA?

Exakt vilka nya regler DMA inkluderar är ingen enkel sak att sammanfatta. Ett omvälvande resultat kan bli att Apple behöver tillåta nedladdning och installation av appar från andra källor än App Store på Iphones och även tillåta externa betalningsmetoder.

Rätten att avinstallera medföljande mjukvara på mobiler ska garanteras. Jättarna får inte använda sitt övertag och sina plattformar för att prioritera egna tjänster, utan att låta andra tjänster konkurrera. Ett exempel är hur Google sätter sin shoppingtjänst överst i sökresultaten.

Företagen får inte utnyttja användares personliga data för annonseringssyften utan att användaren uttryckligen givit tillåtelse till detta. De största meddelandetjänsterna likt WhatsApp kan behöva låta mindre meddelandetjänster använda deras protokoll så att de två tjänsterna kan kommunicera med varandra, något som eventuellt kan få negativa inverkningar på kryptering.

Det kan gynna mindre aktörer men mer praktiskt för användare hade varit att kräva att de största tjänsterna kan kommunicera med varandra, som Imessage och WhatsApp och Google RCS.

Mest kommenterat

 1. Vilken färg har din telefon?
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Vad stör du dig mest på i din telefons operativsystem?
 4. Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
 5. Spotify vill att företag ska ge anställda abonnemang som förmån
 6. Rapport: 869 000 appar i Play Store har inte uppdaterats på minst två år

Mest läst

 1. Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Samsung Galaxy Watch 5 Pro sägs få safirglas och titan
 4. Inte ens Googles nya hörlurar Pixel Buds Pro släpps i Sverige
 5. Fullspäckade Vivo X80 Pro lanseras globalt, kommer till Europa
 6. Spotify vill att företag ska ge anställda abonnemang som förmån

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken färg har din mobil (bakstycket, inte skal eller skin)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om