EU och USA når nytt transatlantiskt avtal för dataöverföring

Postat:
12:37 - 2023-07-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

EU och USA har nått ett nytt avtal för datadelning, så att data kan flöda fritt mellan Europa och USA. Avtalet underlättar bland annat för amerikanska sociala nätverk och meddelandetjänster och minskar trycket från EU:s strikta integritetslagar.

Nya avtalet kommer tre år efter att det förra avtalet, känt som ”privacy shield”, revs upp för att det inte ansågs ge ett tillräckligt högt skydd mot amerikansk massövervakning. Sedan dess har både Meta och Amazon fått dryga böter för att ha hanterat EU-medborgares data på ett felaktigt vis.

Att ett nytt avtal nu nåtts skyddar teknikjättarna mot dylika bötar och komplikationer – förstås förutsatt att företagen följer avtalet. Nya överenskommelsen inkluderar något kallat ”data protection review court” (DPRC) som på ett oberoende vis kan undersöka och lösa klagomål.

Enligt avtalet måste företagen följa ett antal integritetsregler och de får inte behålla användares data i all evighet. Med andra ord; uppgifterna måste raderas så fort de inte längre behövs. Om företagen delar data med utomstående parter behöver de även vidta angivna skyddsåtgärder.