Europeiska satellitnavigationssystemet Galileo nu live för allmänheten

Postat:
13:08 - 2016-12-15
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
27
Galileo är en europeisk motsvarighet till GPS och GLONASS. Enligt ett meddelande från EU blir satellitnavigationssystemet idag tillgängligt för myndigheter, företag och allmänheten. Ett flertal tjänster tillhandahålls utan kostnad.
Galileo erbjuder först och främst positionering för smartphones och fordon. År 2018 sägs alla nya fordon som säljs i Europa stödja tekniken. Exaktheten ska vara bättre än för både GPS och GLONASS när systemet aktiverats till fullo, ned till 1m.

Sedan nu i höst finns redan ett antal chipp och telefoner som stödjer Galileo. Exempel på chipp är Qualcomm Snapdragon 820, 652 och 650. Huawei Mate 9 är en av hittills få mobiler som uttryckligen kan hantera Galileo.

Utöver positionering kan Galileo användas till effektivare nödsignaler och till tidssynkronisering. En helt krypterad service är även tillgänglig för myndigheter under krissituationer – utan kostnad. Enligt Wikipedia är exaktheten för den krypterade servicen imponerande (läskiga?) 1cm.

Galileo förväntas bli helt färdigställt 2020 då 30 satelliter kommer att användas. Idag består konstellationen av 18 satelliter.