Få en guidad tur inuti ett av Googles datacenter, se Stormtroopers

Postat:
20:34 - 2012-10-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
23

Google är sannolikt det företag i världen med mest hårddiskutrymme. Exakt hur mycket lagringsutrymme sökjätten har är svårt att sia om men en uppskattning hade varit intressant att ta del av. Siffran lär vara astronomisk.

Gmail har 423 miljoner användare och varje användare får 10GB lagringsutrymme. Alla Google-användare har även access till 5GB på Drive. Tjänsten Music som är tillgänglig i vissa delar av världen låter användare ladda upp 20 000 låtar. 

Google Books är en enorm databas med böcker och Blogger är en bloggningstjänst som sannolikt tar en del utrymme i anspråk. Play Store har över 600 000 appar. För att inte tala om hur många gigabyte videofiler YouTube innehåller. Google har därtill ett hundratal andra produkter som alla både kräver lagringsutrymme och naturligtvis även servrar som skickar informationen till användare världen över.

Hårdiskarna och servrarna finns i Googles datacenter som har höga säkerhetsföreskrifter och de finns placerade på olika ställen i världen. Google har nu publicerat en guidad tur inuti ett av dessa datacenter. Vi kan till och med kika runt själva genom Street View.

Som vanligt har Google spexat till det och lagt till påskägg. De som luskar runt i datacentret med Street View kan exempelvis få se att serverhallen vaktas av en Stormtrooper. Genom en uppmärksam kommenterare på YouTube har vi fått tag på listan med påskägg nedan.

 Genom Google Blog

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 7" / WXGA / 216PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: MP