Fem års uppdateringar kan bli EU-lag

Postat:
14:12 - 2022-09-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
60

Utöver ambitionen att förlänga telefoners livslängd genom förenklad möjlighet till reparation innehåller ett nytt lagförslag från EU även regler för systemuppdateringar. Precis som exempelvis ett uttjänat batteri kan förlegad eller osäker mjukvara förkorta en mobils livslängd.

Enligt förslaget måste tillverkare tillhandahålla säkerhetsuppdateringar i minst fem år, samt ”funktionsuppdateringar” (vilket vi tolkar som Androiduppdateringar) i tre år. Säkerhetsuppdateringarna ska som senast skickas ut fyra månader efter att de släppts offentligt.

Samsung överstiger redan krav-förslaget då tillverkaren erbjuder fyra generationers Androiduppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar till en rad modeller, men för andra aktörer skulle reglerna bli en stor omställning.

Alla tillverkare är inte nöjda med förslaget. Handelsgruppen Digital Europe har sagt att krav på reservdelar kan leda till magasinering, potentiell överproduktion och förstörelse av delar som inte säljs, vilket kan resultera i mer avfall och högre priser för konsumenter.

Xiaomi i Nederländerna menar i en kommentar att uppdateringar ibland är beroende av utomstående parter (som chipptillverkare) och att systemunderhåll därför inte alltid är helt upp till tillverkarna. Företaget påstår vidare att reparationer av tredje parter kan leda till ”allvarliga risker för konsumenter gällande kvalitet, trygghet och säkerhet”.

Om förslaget godkänns kan det träda i kraft i slutet av 2023.