Firefox till Android – Mozilla utlovar stöd för add-ons

Postat:
23:51 - 2009-10-19
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
41

Firefox for Android

Firefox Mobile, även känd som ”Fennec”, är knappast en nyhet i sig, men däremot kan det vara av intresse för oss androidanhängare att veta att Firefox, eller Fennec, nu är på väg även till Android. Tidigare har Mozilla sagt att de betraktar Android som en intressant plattform men att de inte skulle bygga en browser för Android så länge det var Java och inget annat som gällde.

I och med Android 1.5 NDK (och framåt) så har det emellertid blivit ändring på detta – utvecklare ges helt andra möjligheter än förut att nyttja androidplattformen till fullo – och Mozilla vill förstås vara med och spela. Bland annat utlovade Mozillas VP Jay Sullivan att Firefox skulle bli den första mobilbrowsern med stöd för add-ons, något som undertecknad skulle uppskatta oerhört mycket – såvida det inte går ut allt för mycket över prestandan.

Mozillas CEO John Lilly fyllde även i med följande uttalande:
 

Sure, we are behind, but we didn’t want to do a browser that didn’t do the whole web. We wanted to build a browser that did everything — Javascript, CSS, Flash, SVG, video and audio. What that meant was we had to wait for a while for devices to get better to handle this modern browser.

 

Så, vad tror ni? Add-ons på en mobilbrowser? Vilka add-ons skulle ni helst se? Högst på min önskelista vore en effektiv och flexibel lightversion av AdBlock Plus, tätt följd av en vettig portning av GreaseMonkey.
 

Via Android and Me. Tipstack till Jocke.