Fitbit introducerar aktivitetsarmbandet Charge 5 med EKG

Postat:
15:54 - 2021-08-25
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
15

Google-företaget Fitbit har idag introducerat sitt senaste aktivitetsarmband Charge 5, som har ett svenskt pris på 1799 kronor. Enheten erbjuder elektrokardiogram (EKG) för att mäta hjärtats elektriska aktivitet.

EKG kan användas för upptäcka hjärtsjukdomar eller störningar i hjärtat rytm, även om Charge 5 inte ska användas för medicinskt bruk. Charge 5 har även en EDA-sensor för att mäta hudens elektriska ledningsförmåga och små förändringar i svettnivåer, vilket kan vara indikation på stress.

Fitbit har integrerat GPS och GLONASS, pulsmätare och mätning av syremättnaden. Armbandet har även en slags termometer som kan hålla reda på hudens temperatur under sömnen. Företaget listar NFC, Bluetooth, vibrationsmotor, samt en vattentålig konstruktion (5ATM).

Charge 5 kan hålla igång i upp till en vecka på en laddning. Ifall den ständigt aktiva skärmen (OLED) används och kontinuerlig mätning av syremättnaden blir batteritiden lägre. Fitbit rekommenderar att armbandet laddas med några dagars mellanrum för säkerhets skull. Mjukvaran är Fitbits egna, men systemet kan visa aviseringar från anslutna mobiler.

Enheten blir tillgänglig i slutet av september. Priset är som tidigare nämnts 1799 kronor.