Fler enheter får inofficiell KitKat, inklusive Nexus S och Nexus One

Postat:
14:20 - 2013-11-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
18

Google och dess samarbetspartners siktar på att uppdatera enheter under 18 månader efter att de först släppts. När Google nyligen uppdaterade Nexus-enheterna till KitKat blev Galaxy Nexus och tidigare modeller utan officiell uppdatering.

Dels är Galaxy Nexus två år gammal och dels sägs Google ha stött på problem med Texas Instruments (G-Nex har chippet TI OMAP 4460) som slutat arbeta med mobilchipp. Oavsett anledningen till att Google inte uppdaterade telefonen fick Galaxy Nexus inofficiella Android 4.4-uppdateringar bara ett par dagar efter att KitKat släppts.

Nu har även den första och den andra modellen i Nexus-serien fått inofficiell KitKat. En av fördelarna med Android 4.4 sägs vara att systemet kan köras på enheter med relativt klen hårdvara och 512MB RAM. Hur bra KitKat flyter på stofilerna Nexus S och Nexus One kan vi inte svara på, men de bör ha lättare att hantera Android 4.4 än exempelvis Jelly Bean.

Releasen för Nexus S är fortfarande i betastadiet men går att kika på här. Den första Nexus-telefonen Nexus One, som först syntes redan i slutet av 2009 i USA, har också fått en KitKat-baserad ROM. Båda projekten är dock i ett relativt skede och buggar är att räkna med.

I samma veva har en rad Xperia-telefoner (till exempel Xperia GO, Xperia Sola och Xperia P) fått KitKat från tredjepartsutvecklare. I bästa fall kan även lite äldre enheter få nytt liv tack vare Androids aktiva utvecklarcommunity.