Fler nyheter i Android 12: integritetsöversikt och ny Wi-Fi-meny

Postat:
11:08 - 2021-06-11
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
10

Android 12 innehåller en ny funktion kallad ”Privacy Dashboard”, av Google översatt till ”Integritetsöversikt”. Finessen är del av senaste betaversionen och den visar vilka appar som använt potentiellt känsliga delar av systemet under de senaste 24 timmarna.

Sidan berättar exempelvis vilka appar som haft tillgång till ens fysiska plats – och när de begärde att få se platsen. Tillåtelser kan hävas direkt från integritetsöversikten om så önskas. Översättningen till svenska är inte färdigställd i andra betaversionen, så svenska blandas med engelska.

I integritets-kategorin bland inställningarna går det även att neka tillgång till kameran och mikrofonen för alla appar, på en gång. När switchen aktiveras igen kan de appar som tidigare beviljats tillgång till kameran respektive mikrofonen nå dessa delar igen.

När appar använder kameran eller mikrofonen visas ikoner längst till höger i statusfältet, något som också är aktivt i senaste betan. Google berättar även om en ny meny för internetanslutningar som visas när användare långtrycker på en relaterad knapp bland snabbinställningarna.

Menyn visas som en pop-up ovanpå övriga gränssnittet, istället för att användaren tas till vanliga inställningarna som tidigare.