Föredrar du ett tillverkaranpassat gränssnitt eller vanilla-Android? [Undersökning]

Postat:
13:36 - 2011-10-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
97

Föredrar du ett tillverkaranpassat gränssnitt eller vanilla-Android? [Undersökning]

När HTC Hero släpptes sommaren 2009 var det den första androidmobilen med ett tillverkaranpassat användargränssnitt. HTC hade utgått ifrån Android 1.5 Cupcake men bytt ut launchern, ändrat om delar av designen samt lagt till egna funktioner, widgetar och lösningar.

Gränssnittet Sense hade vi sett tidigare på Windows Mobile-enheter och efter Hero körde i stort sett alla nya HTC-mobiler det anpassade interfacet. Idag har samtliga större androidtillverkare ett eget gränssnitt som i olika hög grad skiljer sig från Android i sin oförändrade form.

Samsung har exempelvis sitt TouchWiz och även Sony Ericsson, LG och Motorola använder anpassade androidinterface. Tillverkare skapar dessa gränssnitt av flera anledningar. Dels för att få sina mobiler att sticka ut från mängden och dels i ett försök att göra dem bättre och mer attraktiva för köpare genom att lägga till unika funktioner.

Androidpuritaner motsätter sig ofta de tillverkaranpassade gränssnitten och föredrar Android precis som Google skapade det. Extrafunktionerna och de grafiska förändringarna upplever vissa mest som onödiga och distraherande.

Den fördel som oftast nämns i samband med mobiler som kör vanliga Android, eller vanilla-Android som det kallas, är att de i regel får uppdateringar mycket snabbare. När en enhet kör vanilla-Android behöver nämligen inte tillverkare anpassa sitt egna gränssnitt till den nya androidversionen och sparar på så vis tid.

Har man därtill en av modellerna i Nexus-serien får man i stort sett Android direkt från Google och därför är det en god idé att skaffa en Nexus om man prioriterar snabba uppdateringar. Även om många älskar Android i sin renaste form vinner ändå de anpassade gränssnitten med stor marginal om man ser till antalet köpta enheter.

Men svaret på Swedroids fråga kanske överraskar: föredrar du ett tillverkaranpassat gränssnitt eller vanilla-Android? Vissa kanske egentligen vill köra vanliga Android men eftersom de tillverkaranpassade gränssnitten dominerar blir det svårt att hitta hårdvara som lockar. Det finns naturligtvis många olika anpassade gränssnitt, men vi valde ändå att klumpa ihop dem. Lämna gärna en kommentar och motivera ditt val!

Föredrar du ett tillverkaranpassat gränssnitt eller vanilla-Android?

  • Vanilla-Android (66%, 1 715 röster)
  • Anpassat gränssnitt (34%, 900 röster)

Antal som röstat: 2 615

Loading ... Loading ...
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation XE på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu: