Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Föredrar du gester eller virtuella knappar som navigering? [Undersökning]

Postat:
13:29 - 2019-05-09
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
En trend senaste åren när det gäller att ta sig runt i smartphones är att gester används istället för knappar. Idén är långt ifrån ny (se Palm Pre) men populariserades av Apple i och med Iphone X år 2017. Idag erbjuder så gott som alla Androidtillverkare en egen form av gestnavigering.
Google tog ett litet steg i samma riktning i och med Android 9 Pie i fjol, men kommer att omfamna gester helt och hållet i kommande Android 10 Q. Navigeringen är mycket lik den i Iphone X, med ett diskret vitt fält längst ned i gränssnittet. Googles förhoppning är sannolikt att alla tillverkare kommer att omfamna den nya navigeringen, så att systemet blir mer enhetligt.

Svepgester i OxygenOS

Ett svep upp leder hem, medan ett svep upp med paus visar multikörningen. Svep inåt från skärmens ytterkanter leder ett steg tillbaka i gränssnittet, vilket kan ge känslan av att svepa bort ett fysiskt objekt för att komma tillbaka till det förra. Det går även att svepa åt båda hållen över det vita fältet för att hoppa fram och tillbaka mellan appar i listan.

Till skillnad mot de klassiska virtuella knapparna blir det mer skärmyta över till annat och att fältet är borta kan uppfattas som mer estetiskt tilltalande. Det går inte att komma åt knappar av misstag. Navigering genom gester kan även kännas smidigare och roligare och upplevas som mer naturligt, med tanke på att svep ändå ofta används i gränssnittet. Ny funktionalitet kan samtidigt introduceras, som att svepa fram och tillbaka över fältet för att växla mellan de öppna apparna.

Den vanligaste invändningen och den mest uppenbara nackdelen är att gester är betydligt mindre pedagogiska och självförklarande än knappar. Systemet behöver förklara hur navigeringen går till, och att ta sig runt med gester skulle kunna vara förvirrande för vissa användare.

Nu är vi (återigen) nyfikna på vilket läger du tillhör? Fördrar du gestnavigering eller hade du önskat att Google hållit fast vid de tre klassiska knapparna? Ordet är fritt!

Föredrar du gester eller virtuella knappar som navigering?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Mest kommenterat

 1. Rapport: Framtida Huawei-telefoner blir utan Play Store
 2. Många frågetecken efter USA:s svartlistning av Huawei
 3. ARM avbryter samarbetet med den Huaweiägda halvledartillverkaren HiSilicon
 4. Amerikanska chipptillverkare bryter samarbetet med Huawei – Google och Huawei uttalar sig
 5. Swedbank och Sparbankerna erhåller stöd för Google Pay
 6. Sony Mobile drar sig officiellt tillbaka från flera regioner

Mest läst

 1. Rapport: Framtida Huawei-telefoner blir utan Play Store
 2. Samsung Gear S3, Galaxy Watch och Gear Sport uppdateras till One UI
 3. Swedbank och Sparbankerna erhåller stöd för Google Pay
 4. Amerikanska chipptillverkare bryter samarbetet med Huawei – Google och Huawei uttalar sig
 5. Prispressade Asus Zenfone 6 erbjuder Snapdragon 855, 5000mAh och vridbar kamera
 6. Huawei får 90 dagars tidsfrist

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du mörkt tema i gränssnitt och/eller appar?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey